Як сумчанам почати жити тут і зараз

Алена Касаткина 28 марта 2023 в 09:27
Понад рік ми живемо у стані війни. І якщо фізично ми вже більш-менш пристосувалися до того, що відбувається, то психологічно більшість з нас ще й досі не розуміє, як впоратися з ситуацією.

Багато сумчан живуть так званим “днем Х”: для когось це перемога, для когось повернення рідних з фронту. Але життя, попри страхіття війни, триває, і ті, хто знаходяться в тилу, мають шанс проживати його хоча б наближено до своїх уявлень про нормальне життя.



Якщо ви помітили, що живете днем “Х”, котрий все ніяк не настане, сьогоднішні рекомендації психолога саме для вас.

Перш за все потрібно навчитися знаходити золоту середину між “треба” та “хочу”. У цій непростій справі вам допоможе практика самоспостереження – між обов’язками та потребами має бути баланс, і одне не повинно перевішувати інше.
Наприклад: зараз я прасую білизну тому, що мені потрібно це зробити, а потім, а сучасні технології дозволяють і паралельно, подивлюся серію улюбленого серіалу, тому що хочу цього.

Далі слід почати розвивати навичку щоденного відновлення своїх емоційних сил.
Зверніть увагу, коли ви працюєте 360 днів на рік, а за 5, що залишилися, намагаєтеся відновити свою нервову систему, нічого не виходить. Після повернення з відпустки ви відчуваєте себе настільки ж втомленим, як і до неї.
Спроба виспатися в єдиний вихідний приречена на провал, краще правильно організувати режим сну протягом усього тижня.
Те саме з відпусткою, стратегія “ось зараз виконаю план, тоді й відпочину”, не працює. За коротку відпустку ви просто не встигнете відновити все, що витратили.
Організовувати собі невеликі радості та паузи для відпочинку необхідно щодня. І нехай це будуть півгодини читання улюбленої книги, або малювання картини за номерами – знайдіть їх для себе.

Спробуйте відстежити, які негативні стратегії мислення заважають вам жити в теперішньому.
Це може бути звичка знецінювати свої досягнення і порівнювати їх із досягненнями інших людей: “я радів би своїй новій машині, але ось у сусіда машина краще, куплю таку ж, тоді й порадуюся”.
Пропрацювати негативні установки допоможе спеціаліст, а з першими двома пунктами ви успішно впораєтеся самі

Психологиня радить: для того, аби перестати відкладати життя на потім, варто намалювати піраміду, яку поділити на три горизонтальні сектори:

Нижній — сектор контакту з тілом. Відокремте для себе щоденні ритуали догляду за собою. Це можуть бути фізичні вправи, особиста гігієна, дієта.
Середній — контакти з соціумом. Сюди потрібно вписати звички, які ви можете використовувати в звичайному житті. Наприклад, вітання з сусідами чи продавцями, похід з подругою на каву тощо.
Верхній — контакт із собою. Зверніть увагу на свої бажання, які допоможуть вам “залишатися на плаву”. Часто люди у важких ситуаціях вирішують вести щоденник, в якому щодня записують слова вдячності або діляться переживаннями.

Якщо є можливість, важливо також звернутися до фахівців, які допоможуть позбутися синдрому відкладеного життя.

Матеріал створений у рамках
Програми партнерства у галузі мас-медіа в Україні
IREX/Представництво Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів


40
Комментариев
0
Просмотров
1110
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.