У Сумах працює Безпечний простір для жінок та дівчат, які зазнали домашнього насильства

Алена Касаткина 16 января 2023 в 18:25
Кейс-менеджерка, соціальна працівниця Безпечного простору для жінок і дівчат в ГО «Ліга сучасних жінок», який працює у Сумах, Анна КРАМАР розповідає про Простір, його головні цілі та задачі.

Насильство щодо жінок і дівчат, на жаль, є поширеним явищем, але йому можна і потрібно запобігати. За статистикою 82% постраждалих від домашнього насильства складають жінки. Викорінити його назавжди не вдасться. Але ми маємо робити усе від нас залежне, аби випадків домашнього насильства ставало якомога менше.

Зараз тема домашнього насильства не замовчується на рівні держави, створюються фонди підтримки жінок, що постраждали від домашнього насилля на державному рівні та у громадському секторі, відкриваються гарячі лінії та різні місця, до яких постраждала може прийти та отримати психологічну та юридичну допомогу.

Одним з таких місць у м. Суми і є Безпечний простір для жінок і дівчат, який реалізується громадською організацією “Ліга сучасних жінок”.



“Це перший подібний простір для жінок і дівчат Сумщини, говорять його засновниці. Ми відкрили свої двері для постраждалих жінок ще у вересні. Головна мета простору — створити атмосферу безпеки, підтримки та прийняття для жінок, які зіштовхуються з домашнім насильством.
З вересня до простору вже звернулися понад 100 жінок, які потребували тієї чи іншої допомоги. “Жінки здебільшого звертаються за юридичною консультацією, коли вже внутрішньо прийняте рішення про розрив з кривдником, коли хочуть дізнатися про свої права та убезпечити себе. А за психологічними консультаціями – важче звертатися, особливо старшому поколінню, бо немає культури та розуміння психологічної допомоги, коли ще не хочеться приймати саму проблематику, немає усвідомлення, що те, що відбувається, – це насильство”, – розповідає Анна Крамар.

Безпечний він тому, що у нас працюють лише жінки, ми не вимагаємо від наших клієнток ніяких документів чи підтвердження особи, наша адреса відома лише клієнткам, які подзвонили й записалися на зустріч зі спеціалістками.

Широко оголошено тільки номер телефону 067-53-68-466. Зателефонувавши за ним, жінка або дівчина, яка стала свідком або постраждала від домашнього насильства, може попросити допомоги психологині, юристки, соціальної працівниці.

Для зручності постраждалих з віддалених районів Сумщини, Простір працює у різних форматах: це офлайн зустрічі, консультування телефоном, а також проведення онлайн консультацій на платформі Zoom.

Працівниці Простору наголошують на тому, що усі послуги, які вони надають, є безоплатними, абсолютно конфіденційними та добровільними. Якщо жінка ще не готова кардинально вирішувати ситуацію зі своїм кривдником, вона може завітати у Прості на дружню каву, де, за філіжанкою смачного напою поспілкуватися зі співробітницями, як з подружками, пожалітися або поплакати, врешті решт, просто посидіти мовчки, отримавши змогу зібратися з думками.

Простір надає БЕЗКОШТОВНІ консультації жінкам, які звертаються за допомогою. Обмеження в кількості консультацій немає.



Базовим принципом існування Простору є абсолютна конфіденційність. Ніхто, окрім жінки та працівниць Безпечного простору не дізнається інформацію про постраждалу, про її переживання і турботи.
“Дуже велику увагу приділяємо конфіденційності, щоб наших клієнток не могли знайти, ідентифікувати. Жінка телефонує нам, якщо вона має бажання отримати офлайн консультації, ми їй називаємо адресу, зустрічаємо, пропонуємо чай-каву і запрошуємо отримати послуги до нашої психологині або юристки. Якщо жінка виявляє бажання не отримувати офлайн консультацій, в нас є можливості онлайн консультацій”, – розповідає співзасновниця Простору Людмила ПОНОМАРЕНКО.

Простір працює виключно з жінками та дівчатами, але тут вам порадять, куди можна звернутися, якщо ви чоловік, або якщо проблеми у дитини.

Звернутися за допомогою у Простір можуть як мешканки м. Суми, так і Сумської області.

Контакти Простору
Фейсбук
Інстаграм
Телефон 067-53-68-466
Записуйтеся на зустріч!


Фото ГО Ліга сучасних жінок

Матеріал створений у рамках
Програми партнерства у галузі мас-медіа в Україні
IREX/Представництво Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів


44
Комментариев
0
Просмотров
1351
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.