Психологічна допомога літнім сумчанам

Алена Касаткина 06 марта 2023 в 18:45
Психологічна допомога потрібна всім людям тою чи іншою мірою. Люди похилого віку, через особливості свого стану потребують її найбільше.

Окрім проблем зі здоров’ям, люди похилого віку мають цілу низку і психологічних проблем, на які, зазвичай, не звертають уваги. Основною проблемою, як вважає психолог, є те, що літні люди зазвичай, вважають, що усе гарне у їхньому житті вже в минулому, а майбутнє для них – це лікарні та “доживання”. Вони не хочуть створювати зайвих проблем своєму оточенню і здебільшого не мають мотивації жити цікавим і повноцінним життям.

Проблема людей похилого віку полягає в тому, що вони вважають себе людьми без майбутнього.
Саме соціалізація, повернення відчуття потрібності та значущості – ось головні принципи психологічної підтримки людей похилого віку.

Основними проблемами людей пенсійного віку є:
  • страх стати не потрібним і кинутим близькими людьми та суспільством;
  • фізична слабкість;
  • емоційна пригніченість;
  • туга і депресія;
  • самотність або страх перед нею,
  • безсоння;
  • невизначені страхи;
  • неврівноваженість;
  • страх смерті.

Всі ці суб’єктивні проблеми можуть посилюватися ставленням суспільства, родичів, сусідів. Зараз до цього списку додалася ще й війна.

Психологічні проблеми літніх людей не варто ігнорувати, адже це може призвести до того, що вони замкнуться у собі, аж до депресивного стану, що спричинить подальші проблеми зі здоров’ям фізичним.



У поважному віці не просто заводити нові знайомства, а ті, що були раніше, вже не можливі у силу життєвих обставин. Саме тому людям старшого віку потрібно заново вчитися заводити не те щоб друзів, але хоча б однодумців, коло спілкування. “Сходити на чай до нової приятельки, або піти з сусідкою з будинку навпроти у новий магазин. Це ті активності, які нам, молодим і заклопотаним, здаються зовсім не суттєвими та малопотрібними. Але саме вони виведуть ваших батьків зі ступору, допоможуть їм відчувати себе соціально активними”.

Зараз у місті досить часто проводять усілякі соціальні активності для пенсіонерів. Повідомте ваших близьких про них, запишіть їх на курси української мови в обласній бібліотеці, чи у клуби для людей похилого віку, яких зараз вдосталь організовано на базі Сумської централізованої бібліотечної системи.



Літні мешканки Сумської тергромади долучилися до акції “Теплі серця”. Свічки від наших жінок зігріватимуть бійців ЗСУ

Це дуже просто: знайти номер телефона найближчої до вас бібліотеки, зателефонувати туди та запитати, коли ваша мама, тато, сусідка матимуть змогу прийти до них на знайомство. А далі – вирішувати вже самій людині – ходити туди, чи пошукати для себе ще щось інше.

Аби допомогти старшим людям не втрачати жагу до життя, повернути їх до активностей, психолог радить не лише допомагати таким людям по дому, а й не забувати емоційно підтримувати стареньких хоча б щоденними телефонними розмовами із запитаннями про їхнє самопочуття і про те, як вони провели день; організувати дозвілля людей похилого віку – це може бути похід в театр чи у якийсь гурток за інтересами.

Якщо ви помітили у ваших старших родичів ознаки, за якими їм потрібна психологічна підтримка, зверніться до спеціаліста. Не соромтеся! Терапевт вилікує тіло, психолог – душу!

Фото СЦБС

Матеріал створений у рамках
Програми партнерства у галузі мас-медіа в Україні
IREX/Представництво Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів


43
Комментариев
0
Просмотров
745
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.