Допоможи собі сам. Техніки самопідтримки

Алена Касаткина 11 марта 2023 в 17:11
Вже понад 8 років в Україні йде війна. Більшість сумчан відчула її “на собі” лише протягом останніх 13 місяців. І, якщо, фізично ми більш-менш пристосувалися жити у нових реаліях, то психологічні гойдалки не дають спокою. Як впоратися з ними самостійно, радить психологиня Дар’я Данілова.

Існує багато технік самодопомоги, які корисні при відчутті тривоги та занепокоєння. Вони не допоможуть при серйозних проблемах з психікою, але допоможуть опанувати свої почуття тут і зараз.

Зокрема, можна прописати для себе перелік «безпечних людей» та «безпечних місць». До категорії «безпечних людей» віднесіть різних людей, які вам так чи інакше можуть бути корисним та пропишіть чим саме безпечні. Наприклад, подруга або друг для мене безпечні оскільки їм я можу довіритися/сміятися/плакати і так далі. Або я маю професійного лікаря, який може надати мені фахову допомогу. Таким чином подумайте про різних людей у вашому житті.

Щодо безпечних місць, то це можуть бути місця як у межах у вашого будинку, наприклад, крісло біля вікна, так і у межах всього світу, які асоціюються у вас з безпекою, комфортом, спокоєм тощо.

Також, є багато вправ на заспокоєння, пов’язаних із диханням. Як варіант можна виконати вправу «Повітряна куля». Устаньте, заплющте очі, руки підійміть догори, наберіть повітря. Уявіть, що ви — велика повітряна куля. Стійте в такому положенні 1-2 хвилини, напружуючи всі м’язи тіла. Потім почніть поступово розслабляти м’язи, уявляйте над якими краєвидами ви пролітаєте, що бачите, яких людей і потім сконцентруйтесь на диханні: глибоко вдихайте та видихайте, контролюючи дихання і уявляйте, що ви повітряна куля яка поступово знижується (опускайте руки, розслабляйте м’язи рук, спини, ніг). І так до повного розслаблення.

Для розслаблення мозку можна спробувати вправу «Ранкові нотатки». Після пробудження візьміть за традицію 10-20 хвилин від руки писати на листок просто свої думки. Якщо вам комфортніше це робити ввечері, то можна започаткувати такий ритуал перед сном. Така вправа допоможе розвантажити мозок, важливо писати не обдумуючи та не перечитуючи написане. Важливий сам процес.

Матеріал створений у рамках
Програми партнерства у галузі мас-медіа в Україні
IREX/Представництво Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів


Фото з відкритих джерел

41
Комментариев
0
Просмотров
1006
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.