Домашнє насильство. Де сумчанкам шукати допомогу

Алена Касаткина 13 февраля 2023 в 17:55
За інформацією ГО “Ліга сучасних жінок”, наша область і ще Чернігівська, є областями, у яких і досі немає притулків для осіб, які постраждали від домашнього насильства. Хоча Указом президента України №398/2022 “Про невідкладні засоби із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознаками статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства” органи місцевої влади зобов’язуються до створення мережі спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб.



Домашнє насильство – явище, яке існує впродовж усього існування людства. Відносно нещодавно воно стало таким, що засуджується. Лише останні декілька років в Україні введена кримінальна відповідальність тому, хто вчиняє домашнє насильство.
Разом з тим, багато жінок не заявляють про факти наруги над собою, адже просто не знають, куди звертатися за допомогою.

На виключення і мешканки м. Суми та Сумської області. На жаль, за інформацією ГО “Ліга сучасних жінок”, наша область і ще Чернігівська, є областями, у яких і досі немає притулків для осіб, які постраждали від домашнього насильства. Хоча Указом президента України №398/2022 “Про невідкладні засоби із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознаками статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства” органи місцевої влади зобов’язуються до створення мережі спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб.

Але це зовсім не означає, що жінкам нікуди подітися і потрібно миритися з домашнім насильством.

На території Сумської міської територіальної громади діють декілька закладів, до яких можна звернутися у таких випадках.

Сумський обласний центр соціально-психологічної допомоги – послуги постраждалим від домашнього насильства й можливість тимчасового проживання.
М. Суми, Іллінська, 51 Г. Телефон: 60-18-58

«Центр матері та дитини» – надає можливість тимчасового проживання для жінок на сьомому — дев’ятому місяці вагітності та матерів з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах, що перешкоджають виконанню материнського обов’язку. До центру також можуть звертатися сім’ї з дітьми, які прибувають до міста Суми з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції.
М. Суми, Герасима Кондратьєва, 110. Телефон: 78-15-27, 095-300-26-57

“Безпечний простір для жінок та дівчат” – безоплатні консультації психолога та юриста
М. Суми. Телефон 067-53-68-466

Сумський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – підтримка та соціальний супровід сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, в тому числі внаслідок насильства в сім’ї.
М. Суми, вул. Харківська, 42. Телефон: 700-704, 700-606, 700-607

Управління «Служба у справах дітей» Сумської міської ради – захист прав дітей, які зазнали насильства в сім’ї або постраждали від жорстокого поводження.
М. Суми, вул. Харківська, 35. Телефон 70-19-15, 70-19-17

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області – безкоштовна правова допомога особам, постраждалим від домашнього насильства.
М. Суми, Покровська площа 9/1. Телефон: 66-51-08, 080-021-31-03

Фото з відкритих джерел

Матеріал створений у рамках
Програми партнерства у галузі мас-медіа в Україні
IREX/Представництво Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів


39
Комментариев
0
Просмотров
1142
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.