Патріоти лісу

ВС 16 сентября 2020 в 14:55
Середино-Будський лісгосп вітає колег із професійним святом – Днем працівника лісу

Сумщина заслужено пишається своїми мальовничими лісами, що дарують нашому регіону екологічний захист, людям - здоров'я, економіці - розвиток. Працівники лісу піклуються про зелені багатства, бережуть ліс від пожеж, незаконної вирубки та стихійних звалищ. Одним з найпрогресивніших державних лісових підприємств області є Середино-Будський лісгосп, який після підбиття підсумків трудового суперництва серед лісогосподарських підприємств управління у ІІ кварталі 2020 р. посів друге місце. А минулого року - став лідером будівництва лісових доріг - в сезон у лісах, підпорядкованих підприємству, додалося понад 4 км доріг з твердим покриттям.

Колектив найпівнічнішого лісгоспу України завжди на варті й робить усе можливе, щоб зберегти та примножити лісові запаси. Лісівники щоденно працюють у лісі за будь-яких погодних умов та знають у своїх угіддях кожну травинку та стежку. Про повсякденну діяльність лісової галузі, досягнення і перспективи - наша розмова з директором Олександром ПЛУЖНИКОВИМ.

Ліс у цифрах

Відлік історії Державного підприємства «Середино-Будське лісове господарство» розпочинається з 1928 р., коли було створено райлісгосп. У 1960 р. згідно Постанови РМ УРСР від 30.11.1959 р. і наказу Головного управління лісового господарства і лісозаготівель при РМ УРСР від 14.05.1960 р. на базі механізованого лісгоспу, організованого в 1955-1956 рр., був створений «Середино-Будський лісгосп». Тож у минулому році підприємство відсвяткувало солідну ювілейну дату – 60 років з моменту заснування.



Загальна площа лісового господарства складає 17,5 тис. га. Ліси розкинулися на території Середино-Будського, Шосткинського і Ямпільского районів. У складі лісгоспу чотири лісництва: Очкинське, Голубівське, Зноб-Новгородське та Кам’янське, а ще два цехи переробки деревини та нижній склад «Зернове». Щорічно підприємство заготовляє 60 тис. кубометрів ліквідної деревини. У власних цехах переробляється до 50 % деревини та випускаються пиляні матеріали й заготовки, а також інша продукція переробки.

Помиляється приказка, яка говорить, що в лісі за деревами людей не видно. Насправді лісові масиви - це величезна виробнича структура, і у людей, які в ній працюють, повинні бути належні умови праці та відповідний соціальний захист. Зараз дружний професійний колектив лісгоспу налічує 175 співробітників, які в середньому отримують місяць 11 тис. грн. заробітної плати.

Державне підприємство «Середино-Будське лісове господарство» займає провідне місце в економіці району. За вісім місяців 2020 р. лісгосп сплатив близько 19 млн. грн. податків всіх рівнів і реалізував продукції на суму 47 млн. грн. На початку цього року підприємство зустрілося з труднощами у реалізації деревини у зв’язку з початком пандемії коронавірусу. Тотальні карантинні заходи призвели до того, що ціни на деревину різко впали, кордони закрилися і зарубіжні партнери почали відмовлятись від запланованого об’єму поставок. А якщо врахувати логістичну складову (стан доріг та віддаленість , наприклад відстань від м. Середина-Буда до м. Суми складає 220 кілометрів, а до Очкинського лісництва 300 кілометрів), труднощі виникли не жартівливі. Втім  лісгосп під керівництвом Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства та особисто начальника управління Чигринця Віктора Петровича знайшов рішення проблеми, зберігши темпи виробництва і продуктивності.

«Ейфелеві вежі» від лісівників

Модернізація виробничих процесів – один з пріоритетних напрямків роботи Середино-Будського лісгоспу. За 2011-2020 рр. підприємство інвестувало у розвиток 30 млн. грн.

«Кошти вкладені у виробництво сьогодні – це гроші заощаджені завтра. Це запорука ефективної роботи підприємства», - говорить Олександр Плужников. Саме тому протягом останніх п’яти років у лісгоспі систематично впроваджують новації у лісовій сфері. Серед них - встановлення сучасної технологічної лінії виробництва заготовок для пиломатеріалів, а також заготовок на експорт; проведення електронних закупівель. А також запровадження електронного обліку деревини, тобто системи фіксації та оформлення руху лісових ресурсів із застосуванням засобів автоматизації на всіх етапах лісозаготівельних робіт з занесенням та передачею інформації за допомогою сучасних інформаційних технологій. Система електронного обліку деревини допомагає в реальному часі бачити залишки лісопродукції, контролювати оплату відвантаженої деревини та приймати управлінські рішення щодо напрямків реалізації та вивезення.



«У кожного дерева є свій, так би мовити, паспорт, де вказані його діаметр, висота, порода й інша детальна інформація, що дозволяє попереджувати нестачі, крадіжки і незаконне витрачання деревини», - пояснює директор лісгоспу.

Засушливе літо – це тенденція останніх десятирічь. На сьогодні ґрунтові води пішли на метр, а подекуди й на два метри глибше, ніж були, по всій території регіону. Раніше у лісі треба було ходити у гумових чоботях, а зараз можна хоч у хатніх капцях.

«Відчувається нестача вологи, і це є фактором високої пожежної небезпеки у сезон. На щастя, загрози, яка б суттєво впливала на виживання дерев, ми поки що не фіксуємо. З метою попередження такої ситуації намагаємось урізноманітнити зелені насадження, хвойні дерева змішуємо з листяними», - продовжує керівник.

До речі, хвойні породи складають 70 % від загального об’єму зелених насаджень лісгоспу, решта - м’яколистяні.



З настанням пожежо-небезпечного періоду необхідний повний відеонагляд та спостереження, так як хвойні ліси досить вразливі до вогню, в них досить легко виникає та поширюється пожежа. Тож за цей час у Голубівському і Зноб-Новгородському лісництвах введені в експлуатацію дві пожежні вежі, інформація з яких надходить на монітори центрального пульту. Радіус їх огляду біля 30 км. Якщо оператор бачить дим, він з легкістю визначить координати ділянки, де сталося загоряння, і загоряння швидко ліквідують. На щастя, масштабних пожеж на території лісгоспу в цьому році не було. Чому суттєво сприяє збудована мережа лісових доріг. За останні роки всього реконструйовано та збудовано нових доріг біля 30 кілометрів.

На підприємстві облаштоване сучасне сушильне господарство з двома сушильними камерами польського виробництва, загальним об’ємом близько 150 куб. м. Зараз встановлюється опалювальна лінія з двох котлів Kriger з електронним керуванням, що взимку дозволить безперебійно підтримувати тепло у приміщеннях лісгоспу. Лісоматеріали, призначені для спалювання, тут отримують у процесі виробничої діяльності розпилювального господарства, тобто опалення відбувається за рахунок відходів пиляння.

До речі, багато йшлося про те, що нині вже не дуже економічно ефективно поставляти необроблену деревину. Тож підприємство 60% продукції реалізує саме в переробленому виді. Залишається необробленою деревина, призначена для опалення чи виробничих потреб.

Одним із видів діяльності лісгоспу є реалізація посадкового матеріалу із власних розсадників, які бувають природніми або штучними з контрольованим середовищем. Щоб виростити повноцінну лісосіку, необхідно до 1 млн саджанців. Середино-Будський лісгосп вирощує близько півтора мільйона саджанців, частину з яких використовує для власних потреб, а решту реалізує по всій Україні.
Підприємство забезпечує українців не лише посадковим матеріалом, а й новорічними ялинками. Для цього створюються спеціальні плантації, де саджанці оновлюються кожного року. Щорічно підприємство поставляє людям до 5 тис. зелених красунь. Є і послуга вирощування ялинок у горщиках, проте, через складну логістику, бажаючих прикрасити своє свято живою ялинкою, яку потім можна висадити на вулиці, не так вже й багато.

Вміють святкувати

На питання, чи є популярною професія лісівника серед сучасної молоді, ми отримали від Олександра Плужникова схвальну відповідь: «Місцеві мешканці знайомі зі специфікою цієї роботи і люблять ліс. За останні роки до нас працевлаштувалися десять випускників профільних навчальних закладів. Ця професія має бути популярною, бо догляд за лісом – це одна зі складових життя на Землі».



Але лісгоспи вміють не тільки плідно працювати, а й відзначати свої свята урочисто. Професійне свято тут щороку відзначають масштабно і яскраво. На рівні області проводяться завзяті змагання, наприклад професійний конкурс вальників лісу (лісорубі), в якому беруть участь кращі спеціалісти лісгоспів управління. А також організовують спартакіади з 11 видів лісового багатоборства, які завжди об’єднують 300-400 учасників і таку ж кількість глядачів. Змагання зазвичай відбуваються в одному з лісгоспів області; Середино-Будський лісгосп приймав гостей у 2014 р. Цієї осені всі спортивні заходи через карантин поки що переносяться.

«Зазвичай на урочистих заходах ми підбиваємо підсумки роботи, ставимо перед собою нові цілі, відзначаємо та нагороджуємо найкращих співробітників та ветеранів лісової галузі. Втім у цьому році коронавірус змінив наші звички та традиції, тож і урочисті багатолюдні збори довелося відкласти. Але це не означає, що найактивніші працівники нашого колективу не отримають своїх заохочень. Окремо хотілось сказати про координуючу роль Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства в роботі підприємства та, безпосередньо, начальника управління Віктора Петровича Чигринця. Він – яскравий приклад служіння своєї справи, своєї країни. Працювати погано поряд з ним – це не поважати себе», - підсумовує Олександр Плужников.

Колектив Середино-Будського лісгоспу в особі директора Олександра Плужникова вітає працівників лісової галузі з професійним святом.

«Вітаємо всіх, хто небайдужий до проблем лісового господарства, хто своєю працею і турботою сприяє його збереженню та примноженню, хто просто любить, береже і рятує ліс. Бажаємо, щоб це свято принесло у вашу оселю щастя, мир, злагоду та достаток!»

R

45
Комментариев
0
Просмотров
1707
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.