Як вибрати наручний гаджет з NFC

ВС 04 февраля 2022 в 19:43
Як вибрати наручний гаджет з NFC
"Як пояснити бабусі на касі, чому вона сплачує готівкою, а якийсь студент прикладає годинник до терміналу"... Цей анекдот прекрасно ілюструє популярність наручних гаджетів з функцією оплати. За останні роки на українському ринку з'явилась маса годинників з NFC - на будь-який смак та гаманець. Однак, якщо неправильно вибрати пристрій, він, швидше за все, принесе не стільки задоволення, скільки розчарування. Аби цього не сталося, ми спробуємо розібратися, чим годинники-Pay відрізняються один від одного.

Смарт-годинники

За своєю функціональністю та самостійністю вони мало чим не відрізняються від телефонів. Смарт-годинники працюють на власній ОС, на більшості з них можна робити ті ж операції, що й на смартфонах. Подзвонити, написати повідомлення, почитати новини - все це цілком можна зробити на подібних гаджетах. Деякі моделі навіть дозволяють переглядати відео (хоча, як відзначають користувачі, це - не зовсім зручно). Більшість годинників підтримують відому систему Google Pay, інші працюють на власних системах мобільних платежів. Вибір smart watch - доволі великий - від Apple до Garmin та Fossil. Щоправда, не для всіх.

Основний недолік смарт-годиннків - ціна. Більшість моделей коштують не менше за бюджетний смартфон. Ще один мінус - автономність: швидше за все, вам доведеться кожної ночі знімати гаджет і ставити його на підзарядку.



Фітнес-браслети

Це рішення ідеально підійде для юзерів з обмеженим бюджетом. Так, в Україні NFC працює у двох фітнес-браслетах (Mi Smart Band 4 та Mi Smart Band 6) за ціною від 650 до 1600 грн. Гаджет - набагато менший за смарт-годинник і,до того ж, потребує зарядки приблизно раз на 2-4 тижні. Тож браслет легко можна носити, не знімаючи навіть на ніч.

Звісно, за доступність та компактність треба чимось платити. Так, фітнес-браслет вміє відхилити виклик, вивести повідомлення на екран і навіть виміряти ваш пульс та рівень кисню у крові. Однак поговорити "через годинник", написати повідомлення, скористатися Гугл Картами уже не можна.

Механічні годинники

Порівняно нещодавно в Україні з'явився SwatchPay - доволі цікавий гаджет з функцією NFC. Зовні це - звичайний брендовий годинник, який працює від батарейки. Утім, всередині є модуль для комунікації з терміналами. На одній батарейці SwatchPay здатен пропрацюати 2 роки. Сам же модуль NFC тут - пасивний, як на звичайній банківській карті. З однієї сторони, це - недолік, адже такий годинник треба підносити до терміналу впритул - як і карту. З іншої сторони, здатність сплачувати він не втратить навіть без батарейки.



Замінювати батарейку у таких годинниках самостійно не можна (принаймні поки що). Для цього потрібно звернутися до магазину, де було придбано гаджет. Однак це - несуттєвий мінус у ряді недоліків. Так, годинник підійде для любителів мінімалізму, але ніяк не тих, хто прагне зекономити. Наприклад, той же Mi Smart Band (навіть шостий) коштує дешевше. До того ж, останній дозволяє вмістити в себе шість банківських карт. У SwatchPay можна запрограмувати реквізити лише однієї карти. Причому самостійно це зробити можна лише тільки в тому випадку, якщо у вас є пристрій з NFC (наприклад, смартфон). Якщо такої можливості немає, можна зробити це в магазині під час покупки. Туди ж доведеться звернутися, якщо ви хочете замінити карту.

Не дивлячись на те, що годинник працює два роки, ви, швидше за все,зніматимете його на ніч. Навідміну від електронних аналогів, гаджет видає механічне "тікання". Якщо ж годинник із користувача знімуть грабіжники, у нього з'явиться суттєва проблема. Так, смарт-годинники та фітнес-браслети після знімання з руки блокуються. Тут же потрібно оперативно заблокувати рахунок через смартфон - звісно, якщо злочинці не вкрали і його. Утім, якщо ви - любитель мінімалізму або ретро, а на вашій карті коштів вистачає лише для походу в магазин - SwatchPay, звісно, для вас.
0
Комментариев
0
Просмотров
611
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.