Час добра у Сумах. З турботою про дітей (Фото)

Наташа Акулова 06 февраля 2017 в 14:00
Сучасний дитячий стоматологічний кабінет і транспорт для підвезення школярів із віддалених сіл
Кролевецька районна лікарня отримала сучасний дитячий стоматологічний кабінет, а Тур`янська сільська рада тепер має такий необхідний транспорт для підвезення школярів із віддалених сіл. Все це - допомога від благодійного фонду “Технологія”.

Про добрі вчинки і святкові дива можна говорити багато, можна обіцяти покращити життя на селі, а можна просто взяти і зробити: облаштувати цілий медичний кабінет чи допомогти прикордонним селам стати мобільними і обзавестися шкільним автобусом. Не зволікаючи із допомогою, не залишаючись осторонь від потреб райцентрів чи прикордонних сіл, благодійний фонд “Технологія” постійно допомагає тим, хто тієї допомоги найбільше очікує. Цього разу потурбувалися про здоров`я та освіту діточок.

Якою може бути медицина у прикордонному райцентрі? Як добираються діти до школи, що за сім кілометрів від дому? Про все це дізнавалися, відвідавши Краснопільську районну лікарню та поспілкувавшись із сільським головою с. Тур`я. Екскурсія добрими справами благодійного фонду “Технологія” виявилася змістовною, приємною і позитивною.

Зубна фея
Перший поверх одного із корпусів районної лікарні відведено під стоматологічну поліклініку, де лікуються і дорослі, і діти, де надають хірургічну допомогу чи протезують. Спектр послуг тут доволі широкий, а от з обладнанням до певного часу були дійсно серйозні проблеми.

Це вже історія.
На такому обладнанні 90-х років
доводилося лікувати і без того налякану малечу

Вже чотири роки лікар-стоматолог Ірина Коротка лікує маленьких мешканців Краснопілля та сел Краснопільського району. А це майже п'ять тисяч діточок різного віку. Потрапила вона сюди із Західної України, бо поїхала за чоловіком-військовим. Облаштовуватися у райцентрі довелося не тільки у новому домі, а й на новому робочому місці. Обладнання, яке Ірина Павлівна отримала у стоматологічному кабінеті, вже дуже сильно застаріло, а купити нове лікарня просто не мала змоги. Тому молода лікарка привезла власну стоматологічну установку, яка не була надсучасною, але все ж могла більш якісно пролікувати маленькі зубки. Обладнання 90-х років — все, що могли дозволити у районній лікарні. Тільки у 2016 році, який оголосили роком медичної галузі, крансопільські стоматологи отримали щедрий дарунок — нове обладнання для стоматологічного кабінету для дорослих, профінансоване з обласного бюджету. “Вся справа у тому, що дитячий кабінет тоді ще був у більш-менш задовільному стані, а от обладнання 60-х років для дорослих просто не могло вже виконувати своїх функцій і не витримувало жодної критики. Тому його взялися замінювати першим”, - пояснює головний лікар Краснопільської районної лікарні Евген Івахненко.

Сучасні умови.
Лікування, профілактика чи
простий медогляд у стоматолога
тепер не викликає страху.
Нове обладнання, ремонт і усміхненний персонал -
гарантія здорової посмішки дітлахів

Маленьким пацієнтам не довелося довго чекати, бо своє вагоме плече підтримки підставив благодійний фонд “Технологія”, і вже у грудні 2016 року малюкам облаштували сучасний кабінет, покращили сервіс для дітей та настрій лікарям. Якщо ви колись боялися стоматологів, ви просто не лікувалися у Краснопільсьій районній лікарні! Тепер так з гордістю може сказати кожен маленький пацієнт новенького стоматологічного кабінету. Світла кімната з яскравими малюнками на стіні, привітний і усміхнений лікар, зручненьке кріселко налаштовують на відпочинок, а не на лікування. Пацієнтів відтепер у лікаря побільшало. Малеча приходить до неї прийом і не боїться. “Наша вдячність за нове обладнання для дитячого кабінету безмежна. Сьогодні ми працюємо з надсучасним профільним дитячим обладнанням. Маленьке крісло зручне для діточок, інструменти проходять якісно обробку у спеціальних установках тут же у кабінеті, лікувати зубки стало зручніше. Ми можемо швидше обслуговувати діточок, вони й самі вже не так бояться, бо навіть ті свердла, які має нова установка, менше шкодять маленьким зубкам і спричиняють менше болю. А це дуже важливо”, - говорить дитячий лікар-стоматолог Ірина Коротка.

Окрім стоматологічної установки, дитячий стоматологічний кабінет отримав нове обладнання для кварцування кімнати, обробки інструментів та зберігання матеріалів, спеціалізовані меблі, десять наборів стоматологічного інструменту. Якщо ж допомагати, то робити це якісно.

Авто до знань
Ще один приємний подарунок отримали мешканці Тур`янівської сільської ради, а це чотири прикордонні села.

Проблема у тому, що чим далі ти від райцентру, обласного центру, то менше уваги і фінансування отримує громада. А тим паче, що села сьогодні вимирають і мешканці потихеньку залишають їх. “Якщо говорити про нашу сільраду, то половина наших сіл занепадають, молоді не залишилося майже, - говорить сільський голова Людмила Гуцал. - Цієї ж осені життя нашого села активізувалося. Все тому, що у нас з`явилася агрофірма «Тур`янівська», яке не просто орендує землі, а вкладає кошти у розвиток села. Ми отримали допомогу в організації свята села. Певно, з таким розмахом ми це свято ще ніколи не святкували”.

Тур`янівці на колесах.
В першу чергу дітлахи,
а також всі мешканці трьох прикордонних сіл,
що входять до складу Тур`янівської сільської ради,
відтепер мають зручний сучасний транспорт

Завдяки благодійному фонду “Технологія” найголовнішим подарунком для селян став новенький транспорт. Невеличка газель змогла вирішити найболючіше питання для діточок сільради — підвезення школярів із віддалених сіл. Семеро діточок мали кожного дня долати сім кілометрів на автомобілі, який просто розвалювався на зруйнованих сільських дорогах. “Тепер ця проблема вирішена, і ми маємо зручний мікроавтобус, який кожного дня забирає тих діточок. А головне легкість, з якою благодійний фонд “Технологія” відреагував на наше прохання. Тільки так добрі справи і робляться. Ми дуже вдячні їм за такий щедрий подарунок. Оскільки не тільки школярі мають тепер новий зручний транспорт. Ми можемо підвозити наших пенсіонерів, забезпечувати наші віддалені села провізією. Автомобіль для прикордонного села - то велика підтримка”, - зазначила сільський голова.
 
46
Комментариев
0
Просмотров
2343
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.