Пішла у вічність ексголова сумського обласного осередку НСМНМУ Євгенія Кочерженко

ВС 30 августа 2022 в 08:14
На 86-му році життя пішла у засвіти Євгенія Кочерженко - знана дослідниця декоративного мистецтва, головний зберігач, в.о. директора Сумського обласного художнього музею, засновниця регіонального осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Євгенія Іванівна народилась в с. Рогізне Сумського району. У 1960-і роки закінчила Харківський інститут культури. За час багаторічної діяльності в музеї (1966-1993) пройшла шлях від наукового співробітника, головного зберігача фондів до засновника відділу декоративного мистецтва, який очолила в приміщенні Воскресенської церкви – пам’ятки архітектури поч. ХVІІІ ст. Завдяки професіональному захопленню нею зібрано понад 3-х тисяч експонатів, серед яких предмети відомих художніх промислів ХХ ст., старовинні зразки вишиваних й тканих рушників, сорочок, ряден.
Багато зусиль дослідниця приклала не тільки до створення спілки народних майстрів, а й загалом до розвитку народної творчості та мистецьких надбань Сумщини. З 1992 року була обрана першим керівником – головою осередку НСМНМ України. За десять років на посаді проявила себе як організатор творчого процесу діяльності народних майстрів.

В 2007 році на Сумщині проведено Всеукраїнську культурно-мистецьку акцію «Рушник національної єдності». Справу очолила Євгенія Кочерженко разом з виконавцями традиційної народної української вишивки.

Знавець за покликанням проводила плідну роботу по відродженню народних ремесел краю, одна з авторів обласної програми «Відродження, збереження та розвитку традиційних народних ремесел». Євгенія Іванівна –дослідниця численних статей, де висвітлюються актуальні проблеми традиційного народного мистецтва. У 1971 році Є. Кочерженко уклала буклет-путівник «Волокитинський фарфор» до конференції «Північне Лівобережжя та його культура у ХУІІІ- початку ХХ ст.», написала розвідку «Глинська кераміка», виступала з актуальними темами у часописі «Народне мистецтво» («Вишивки Сумщини», «Кролевецький рушник», «Творчий шлях Віталія Шума», «Рожевий камінь гріє душу», остання – про творчість О. Гулей).

Майстриня народної вишивки розробляла авторські узори рушників на основі регіональних мотивів, відтворювала їх у техніках полтавської гладі, тамбурного шва. Її твори експонуються на Всеукраїнських й обласних виставках.

За багаторічну працю нагороджена грамотами обласної державної адміністрації, Сумської міської ради, управління культури, обласного осередку НСМНМУ. У 2007 році стала стипендіатом голови Сумської обласної державної адміністрації.

Редакція сайту "Всі Суми" висловлює щирі співчуття рідним, близьким та друзям Євгенії Іванівни.

Сумський обласний художній музей ім. Никанора Онацького

46
Комментариев
0
Просмотров
1600
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.