Транспортні петиції сумчан отримують відповіді (огляд)

ВС 15 октября 2019 в 08:00
За час існування системи місцевих петицій сумчани вже встигли написати десятки звернень стосовно транспорту. Відповіді сумських можновладців якщо і не позбавлені логіки, все ж, як правило, дивують. Нижче можна ознайомитись лише з кількома з таких "цікавих" відповідей.

QR-коди

Одна з останніх петицій, яка швидко набрала необхідну кількість голосів. А от відповідь вона отримала чи не в останній день терміну. У змісті пропонувалося використовувати у маршрутках ту ж орму безконтактної оплати, що і в тролейбусах (мабуть, всі бачили наліпки в салонах). Ось що міська влада написала у відповідь:

За результатами розгляду електронної петиції «зобов’язати приватних перевізників забезпечити оплату за проїзд через QR-коди» інформуємо про наступне.
Повідомляємо, що правовідносини приватних перевізників з міською владою врегульовані договорами на перевезення пасажирів на постійних міських автобусних маршртуах. Договори на перевезення пасажирів є типовими та затверджені рішенням виконавчого комітету від 17.11.2015 №626. Договори на перевезення пасажирів укладено з переможцями конкурсу на перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, які проводяться відповідно до статей 43-46 Закону України «Про автомобільний транспорт» та «Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2008р. №1081 зі змінами та доповненнями. Забезпечення перевізниками розрахунків оплати за проїзд через QR-коди чинним договором не передбачено. Відповідно до п. 6.1 зміна умов цього Договору допускається за взаємною згодою Сторін. Тобто внесення змін щодо розрахунків за проїзд можливе після внесення змін до умов проведення конкурсу при підготовці проекту рішення виконавчого комітету перед проведенням нового конкурсу на перевезення після закінчення терміну дії чинних договорів. Тому 25.09.2019 на зборах з перевізниками пасажирів м.Суми дане питання було включено до порядку денного та запропоновано перевізниками розглянути можливість його вирішення.
Згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчі органи сільських, селищних, міських рад приймають рішення про впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду (далі – АСООП) в міському пасажирському транспорті незалежно від форм власності. Тобто, АСООП має впроваджуватися на усіх наявних видах пасажирського транспорту, що закріплені у мережі пасажирського транспорту відповідної адміністративно-територіальної одиниці, але в жодному випадку не вибірково (частково) на певних видах пасажирського транспорту. Слід звернути увагу, що з урахуванням організаційної складової та технічних параметрів, негайне впровадження таких систем не є можливим.
Окрім того, надання права безготівкової оплати вартості проїзду у міському пасажирському транспорті можливо пасажирам, які відповідають певним критеріям, а саме:
- власники/користувачі смартфонів;
- клієнти банку (якщо йдеться про мобільний додаток – програмний продукт відповідного банку).
Тобто, та група населення, яка не відповідає наведеним вище критеріям, буде зазнавати обмежень у користуванні розглядуваним правом. Слід зауважити, що прийняття органами місцевого самоврядування рішень, що містять ознаки дискримінаційного характеру чинним законодавством забороняється.
Таким чином, вирішення порушеного питання здійснюється міською владою відповідно до вимог чинного законодавства.


В принципі, все здається логічним. Крім кількох моментів:
- АСООП (у даному випадку, QR-коди) можна вводити тільки у одразу у всіх видах транспорту у межах міста. Але ж у комунальних одиницях (тролейбусах та автобусах) вони уже є;
- QR-коди мають дискримінаційний характер. Мабуть, тролейбусів це не стосується;
- негайне впровадження таких систем не є можливим. При цьому Приватбанк розповідав нашим колегам із СТС, що у разі потреби їм варто виділити день на необхідні роботи.

Маршрутки онлайн

Те, що тролейбуси та автобуси можна відстежити в інтернеті - уже ні для кого не таємниця. А от із маршрутками все не так просто. Пригадуєте підвищення тарифа до 4-х грн? Тоді міська влада запропонувала компроміс: вони підвищують тариф, а перевізники виводять всі маршрутки онлайн. На жаль, цього не сталось і досі. От як пояснили це у міській раді - у відповіді на петицію за цією темою:

За результатами розгляду електронної петиції «Перевірити онлайн-відображуваність приватного маршрутного транспорту» інформуємо про наступне.
Відповідно до аналізу змісту електронної петиції інформуємо, що викладені в ній проблемні питання на сьогодні є врегульованими на рівні локальних нормативно-правових актів та договірних відносин.
Так, згідно із пп. 2.3.10. п. 2.3. чинних Умов проведення конкурсу з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування в м. Суми, затверджених рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради від 22.11.2017 № 619 «Про організацію проведення конкурсу з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування в м. Суми» перевізники зобов’язані:
«Забезпечувати роботу рухомого складу на маршрутах за визначеним розкладом руху та обов’язковою наявністю в автобусах засобів GPS/GPRS, їх постійне підключення і працездатність, а також забезпечувати доступ Організатору до засобів GPS/GPRS для контролю в он-лайн-режимі та надавати Організатору можливість забезпечити всіх бажаючих доступом до інформації через мережу Інтернет в режимі он-лайн».
Відповідно до пп. 2.1. п. 2. рішення виконавчого комітету Сумської міської ради від 07.03.2017 № 103 «Про введення в дію рішення конкурсного комітету з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування в м. Суми» пункт 2.3.14. договорів про організацію перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування в м. Суми викладено в наступній редакції:
«Забезпечити транспортні засоби, що використовуються на маршруті відеоспостереженням та в обов’язковому порядку засобами GPS/GPRS, їх постійне підключення та працездатність, а також забезпечити доступ Організатору до засобів GPS/GPRS для контролю в он-лайн режимі та надати Організатору можливість забезпечити всіх бажаючих доступом до інформації через мережу інтернет в режимі он-лайн».
Таким чином, згідно із договірними умовами контроль Організатора перевезень (виконавчого комітету Сумської міської ради) в он-лайн режимі здійснюється шляхом наданого перевізниками доступу до засобів GPS/GPRS. Звертаємо увагу, що відповідний доступ забезпечується шляхом надання Організатору перевезень повного електронного посилання на інтернет-ресурси з особистими паролями та логінами, що використовуються перевізниками. Водночас чинним законодавством визначено, що паролі, логіни, облікові записи належать до персональних даних, що є об’єктами захисту і не можуть бути у вільному доступі. використання відповідної інформації здійснюється виключно Організатором перевезень для контролю (моніторингу) в онлайн- режимі за роботою міського пасажирського транспорту відповідно до технічних можливостей мережевих сервісів.
Принагідно зазначаємо, що існуючі в мережі Інтернет веб-сервіси, які надають інформацію в режимі он-лайн про рух міського пасажирського транспорту на міських маршрутах м. Суми, не є сервісами Сумської міської ради. В контексті досліджуваного питання повідомляємо, що відповідно до проекту рішення Сумської міської ради «Про міську комплексну Програму розвитку міського пасажирського транспорту м. суми на 2019-2021 роки» протягом 2019-2021 років передбачено реалізацію заходу із впровадження єдиної міської системи GPS-контролю міського пасажирського транспорту в режимі реального часу.


Виходить, містяни просто неправильно зрозуміли сумських чиновників. Як виявилось, перевізники мають показувати рух маршруток, але... виконкому, щоб ті могли бачити, чи всі "Рути" на рейсі. А от простим смертним нічого не обіцяли.

Інтернет у тролейбусах

Ця петиція, на жаль, була відхилена. Суть прохання - проста: встановити у тролейбусах та автобусах роутери, щоб сумчани могли, наприклад, безкоштовно зв'язуватись через вайбер. Ось як було пояснено відхилення:

Повідомляємо, що порушене Вами питання вже реалізовується. Так, у рамках національної програми 3G оператором «Інтертелеком» вже здійснено інтернетизацію громадського транспорту у м. Суми шляхом забезпечення безкоштовного wi-fi у міських тролейбусах (інв. №№ 005, 072, 081, 080). Інформація щодо послуги розміщена зовні на бортах тролейбусів.
Робота у цьому напрямку КП «Електроавтотранс» та відповідних структурних підрозділів міської ради триватиме.


Хто не знає, тролейбуси, зазначені у дужках - це ті самі чотири зелені "Еталони", у яких дійсно встановлені роутери з заводу. Утім, як розповідають пасажири, інтернет вони не роздають уже давно. щодо інших одиниць транспорту, інтернету в них немає й досі (а петиція буда створена у червні минулого року).

Табло для зупинок

У січні минулого року в СМР обіцяли придбати 52 нових транспортних табло. Утім, цього так і не було зроблено. Так, три апарати, встановлені у цьому році, були замовлені КП "Електроавтотранс". Найперше, червоне табло - подарунок від виробника. Ще один такий презент і досі не можуть встановити в мкр. Добровільна - через бюрократичні процеси. А от із обіцяних владою півсотні екранів сумчани не побачили жодного.

Утім, чи потрібні вони містянам - незрозуміло. Так, відповідна петиція не набрала необхідної кількості голосів. Тому на неї відповів профільний відділ.



Тобто, гроші на 52 електронних табло для зупинок просто не виділяли. Так, пообіцяли. Так, назвали конкретну цифру - доволі велику, достатню, аби забезпечити екранами кожні крупні зупинки. А от кошти, на жаль, не передбачили.

P.S. Це - лише кілька відповідей на транспортні питання. Але варто почитати інші петиції розділу, як стає зрозуміло - подібні відповіді у кожній другій. При цьому можновладці переконують: існуюча транспортна система - ефективна як для перевізників, так і для пасажирів і грунтується на безпеці та економічній доцільності. Тож зміни у ній найближчим часом, вірогідно, не виникатимуть.

47
Комментариев
0
Просмотров
2153
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.