Проект «Золото рідного міста» Cумської міської бібліотечної системи на Ярмарку бібліотечних інновацій «Сучасна бібліотека: розвиваємо місцеві громади»

Сумщина творческая. Культура и искусство
Сумы Городская библиотечная система 27 мая 2012 в 17:15
21-22 травня 2012 року в Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім» відбувся Ярмарок бібліотечних інновацій «Сучасна бібліотека: розвиваємо місцеві громади», в якому взяла участь Сумська міська бібліотечна система з проектом «Золото рідного міста».



Бібліотечний проект «Золото рідного міста» спрямований на людей похилого віку і має на меті залучення їх до спілкування, безкоштовного юридичного обслуговування, навчання роботі в інтернеті тощо.



Бібліотекарі надають можливість спілкування подружжям, які прожили в шлюбі 50 і більше років. Літні користувачі отримують безкоштовну юридичну допомогу та навчання комунікації в соціальних мережах та в програмі «Скайп». У бібліотеці для них відбуваються зустрічі з молоддю, а також святкування днів народження, ювілеїв, Дня Перемоги, Дня сім’ї та Дня людей похилого віку. Історії їхніх родин фіксуються та зберігаються в бібліотеці і на її веб-сайті та навіть висвітлюються місцевими та національними газетами та обласними телеканалами.



Завдяки реалізації проекту до 17 бібліотек системи були залучені більше 300 нових користувачів. Бібліотекарі виявили більше 100 сімейних пар, відтворили 97 історій подружніх пар, 80 з яких були опубліковані на сайті бібліотеки.



Навчання роботі з інтернет-технологіями в бібліотеках пройшли 46 пар похилого віку. Майже всім учасникам проекту надано безкоштовну юридичну допомогу, а значна частина їх обслуговується вдома, замовляючи необхідну інформацію телефоном. Бібліотекарі та читачі-волонтери також допомагають їм у вирішенні соціально-побутових проблем.




Під час заходу бібліотеки показали яким чином вони сприяють розвитку спільнот та змінюють життя громадян, надаючи нові послуги з використанням інтернету та інформаційних технологій у співпраці з партнерами — неурядовими організаціями, ініціативними громадськими групами, представниками місцевої влади, соціальними службами, закладами освіти та охорони здоров’я тощо.


.

Були залучені поважні й цікаві гості: заступник Міністра культури України Т. Кохан, Посол США в Україні Дж. Теффт, боксер і політик В. Клічко, письменник А. Курков, представниця Фундації Білла та Мелінди Гейтс С. Освальд, Міністр культури АР Крим А. Плакіда. Ефективно спрацювало партнерство різних організацій – програми «Бібліоміст», Посольства США, Корпорації “Microsoft”, Української бібліотечної асоціації, Програми сприяння парламенту, Національної парламентської бібліотеки України, громадської організації «Гурт».




Корисною була участь зарубіжних колег – зі США, Австралії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Молдови, Киргизстану.




Залишилося багато вражень, корисної інформації, нових ідей.




Проте головним стало те, що бібліотекарі з усієї України в черговий раз довели свій професіоналізм, ентузіазм, продемонстрували ресурси, якими вони збагачують свої громади.

 
1
Комментариев
0
Просмотров
3386
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.