Памяті Валерія Юхимовича Висоцького. Олексій Щербань."Глухівщина".

Сумщина творческая. Культура и искусство
Алексей Щербань 02 февраля 2012 в 23:11
Памяті Валєрія Висоцького
(07.02.1925 – 13.05.2010)

   7 лютого 2012 року виповнилося б 87 років з дня народження члена Національної спілки журналістів України, відомого не тільки на Глухівщині, але й далеко за її межами – поета, прозаїка, інженера по захисту і охороні лісів, почесного голови літературно-мистецького обєднання «Сіверщина», яке функціонує на базі районної газети «Глухівщина», члена ініціативної группи «Моноліт», ветерана ВВВ -Валерія Юхимовича Висоцького.
   В.Ю.Висоцький народився 7 лютого 1925 року в селі Гречківка, Смілянського району, Київської, а тепер Черкаської області в сімї службовців.
    Свій перший вірш написав у 1936 році, який був присвячений подіям , що відбулись тоді в Іспанії і надрукований у районній газеті «Колективіст Глухівщини».
   Під час Великої Вітчизняної війни воював кулеметником, а потім і розвідником в діючій 40-ій армії Степового та 2-го Українського фронтів. За бойові заслуги перед Батьківщиною нагороджений орденами та медалями.
   Після війни закінчив з відзнакою у м.Києві Українську академію сільськогосподарських наук.
  Працював на Волині (м.Маневичі) у лісовому господарстві, начальником планово-фінансового відділу лісгоспу, а потім, на посаді головного інженера, 26 років свого життя присвятив справі охорони і захисту лісів Глухівщини.
     Його вірші і нариси з природоохоронної тематики свого часу на фронті і в армії друкувались у газетах Одеського військового округу (окружна газета «Защитник Родины»), Київського об’єднаного військового округу (м.Київ, «Ленинское знамя»), газеті Української академії «За сільськогосподарські кадри», обласних газетах « Радянська Волинь» (м.Луцьк), «Ленінська правда» (м.Суми), окружній газеті «Ленинское знамя» (м.Харків), яка до речі виходила на три області: Сумську, Полтавську і Харківську, 
  Його нариси про природу друкувалися також у настільному «Сільському календарі» (м.Київ), союзній професійній газеті «Лесная промышленность» та журналі «Лесная ночь». Вірші та проза в газетах:  "Сільські вісті", "Молодь України", «Глухівщина», «Народна трибуна», «Червоний промінь», збірці глухівських поетів прозаїків «Ранкові дзвони» (1993 р.), яка вийшла до 1000-річчя з дня заснування Глухова.
   Валерій Юхимович - перший лауреат літературної премії ім. Миколи Юрченка, є автором книг: «Серед квітів, птахів і звірів» (2002), «Шумлять ліси Глухівщини» (2007), збірки-віршів «Відгомін серця» (1999), а також є співавтором міжнародних альманахів «Славянские колокола» та «Междуречье» (м.Курськ).
     На його слова місцеві  самодіяльні композитори написали мелодії до пісень про села Глухівського району: Перемогу, Чернєве, Полошки. Обложки, Соснівку, Яструбщину та про інші населені пункти.
  На превеликий жаль підготовлену до друку книгу віршів В.Ю. Висоцького «Шляхи життя» так і не вдалося надрукувати.
     Ще при житті Валерій Юхимович передав рукопис книги «добродіям», які запевняли його , що допоможуть надрукувати книгу, але сталося те, що сталося – і «добродіїв» слід простив, і рукопис не повернули його рідним.

Олексій Щербань - голова літературно-мистецького обєднання «Сіверщина», м.Глухів.
 


 
1
Комментариев
0
Просмотров
2919

Материалы по теме

Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.