Cклад та детальні характеристики газобетону

Олег Симеонов
Олег Симеонов 13 марта 2016 в 16:27
Здавалося б, такий сучасний і популярний будматеріал як газобетон має досить довгу історію. Методика його виготовлення була вперше запропонована в 30-х роках минулого століття, але тільки технологічні відкриття останнього часу змогли значно поліпшити властивості і склад газобетону, а також значно збільшити сферу його застосування. Цей пористий бетон є штучним кам'яним матеріалом, з розташованими усередині, рівномірно розподіленими порами округлої форми, діаметр яких не перевищує 3 мм.

З чого його роблять?

Цей вид пористого бетону отримують в процесі змішування, в певних пропорціях, таких інгредієнтів як: цемент, вапно, гіпс, вода, кварцовий пісок і порообразователь, в більшості випадків, це алюмінієва пудра. Склад газобетонних блоків може включати невелику кількість таких промислових матеріалів як зола і шлак.

Яким буває?

Існує безліч варіантів класифікації. Перш за все, його поділяють за способом використання, на конструкційний, теплоізоляційний і конструкційно - теплоізоляційний. За умовами твердіння газобетон буває:

1) синтезного затвердіння (автоклавний), який отримує необхідні параметри при високому тиску в насиченій парами середовищі, створюваних за допомогою спеціального обладнання;
 2) гідратаційна твердіння (неавтоклавний), який твердне при прогріванні електрикою, або в насиченій парами середовищі, з тиском рівним атмосферному.

Ще одна класифікація грунтується на видах кремнеземистих і в'яжучих компонентів, що входять до його складу.

По виду кремнеземистих елементів:

 -на природних натуральних матеріалах, таких, як тонко перемелені піски різного складу;
 -побічні та вторинні продукти різних виробництв, такі як різноманітні золи або шлаки.

Залежно від переважання того чи іншого в'яжучого інгредієнта, цей пористий бетон буває: цементним, вапняним, шлаковим, зольним, або змішаним.

Склад неавтоклавного газобетону повинен відповідати вимогам ДСТУ 21520-89 і 25485-89, а також Сніпу 277-80. Він включає в себе воду, середню або м'яку по жорсткості, підігріту до температури +40 - +60 ° C, портландцемент М400-М500.

Згідно регламентної документації, для нього рекомендовані наступні співвідношення компонентів:

1. Від 35 до 49% портландцементу.

2. Вапняк - 12-26%.

3. Силікати кальцію, в межах 2,6%.

4. Хлорид кальцію - від 0,18 до 0,25%.

5. Алюмінієва пудра - 0,06 - 0,1%.

6. Вода, до отримання 100% обсягу.

автоклавний

Процентне співвідношення інгредієнтів і склад автоклавного газобетону визначається дослідним шляхом і може варіюватися в широкому діапазоні. Залежно від необхідної міцності і умов затвердіння, встановлюється пропорція між цементом і в'яжучими компонентами. Коливання цього значення за вагою, зазвичай становить від 1: 0 до 1: 4.

Скільки потрібно?

Для того щоб отримати на підставі змішаного в'яжучого складу газобетону на 1 м3, з об'ємною вагою в 600-650 кг / м3, буде потрібно:
    портландцемент - 90 кг;
    тонко перемелений пісок - 375 кг;
    силікати кальцію з активністю близько 70% - приблизно 35 кг;
    несолона вода - 300 літрів;
    пудра алюмінієва - 1/2 кг.

 
0
Комментариев
0
Просмотров
620
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.