СВЯТО РОМІВ

Art ЖИТТЯ СУМЩИНА
Art ЖИТТЯ СУМЩИНА 08 апреля 2024 в 15:55
8 квітня роми світу відзначають своє національне свято. Саме в цей день 1971 року в Лондоні відбувся перший Всесвітній конгрес, на якому був створений Міжнародний союз ромів.

За традицією цього дня роми запалюють мільйони свічок як символ єдності ромського народу, спускають на воду тисячі яскравих вінків, що символізує нелегку долю народу – вічного мандрівника.

В історії ромського народу було багато трагічних сторінок. Вони, як ніхто інший, знають, що таке геноцид, бо практично кожна ромська родина постраждала від переслідувань і терору під час Другої світової війни.
Роми України, разом з представниками інших національностей, мужньо стали на захист своєї держави від російського агресора.

Кращими рисами їхнього національного характеру є щедрість, гостинність, вірність сімейним традиціям, а передусім – волелюбність та незалежність.
Життя ромів з давніх-давен овіяне містикою і романтикою: табір, коні, кибитки, квітчасті хустки і плаття, задушевні пісні й запальні танці. Горді роми зробили свій внесок у культуру багатьох країн і народів.

Про історію, культуру, традиції ромського народу розповідають матеріали книжкової виставки «Країна Романія», яка зараз експонується у відділі мистецтв Сумської ОУНБ.

Вітаємо мужніх і талановитих ромів України з їхнім національним святом!

 
2
Комментариев
0
Просмотров
76
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.