СУМЩИНА ШЛЯХАМИ КОБЗАРЯ

Art ЖИТТЯ СУМЩИНА
Art ЖИТТЯ СУМЩИНА 11 марта 2024 в 13:15
   Напередодні ювілею Великого Кобзаря у відділі мистецтв Сумської ОУНБ відбулося відкриття виставка серії графічних робіт
сумської художниці Віри Степанівни ЮРЧЕНКО (1922–1991), присвячених місцям, пов’язаних із перебуванням Т. Г. Шевченка на Сумщині.

   Учасниками заходу були дочка художниці, мистецтвознавця Надія Юрченко та її колега, мистецтвознавця, авторка публікацій про творчість В. С. Юрченко Валентина Ткаченко, журналіст Пилип Кислиця. Чудовим дарунком присутнім став виступ учениць сумської школи № 7, в якій було створено Музей Тараса Шевченка (керівник Л. В. Костенко): Марія Мельник майстерно виконала вокальний твір на слова Т. Г. Шевченка «Думи мої, думи…», а Ангеліна Житняк прочитала вірш Великого Кобзаря «Бандуристе, орле сизий».

   Протягом усього творчого життя Віру Степанівну Юрченко цікавила постать Тараса Шевченка, його спадщина. Під час роботи над Шевченкіаною вона ретельно вивчала літературу, архівні матеріали, спогади. Велику допомогу в роботі надав краєзнавець, педагог П. А. Сапухін, якому художниця була вдячна, а їхні дружні стосунки тривали майже все життя.

   Подорожі Сумщиною залишили багато теплих спогадів і вражень. Так, у Лихвині художниця познайомилась із старим садівником І. Денисенком, який ще дитиною бачив Т. Шевченка, а його батьки працювали у поміщиків Хрущових і часто згадували їх.

   Згодом, у 1950–60-і роки з’являється серія кольорових ліногравюр історичних краєвидів, пов’язаних з перебуванням Кобзаря на Сумщині. У кращих традиціях харківської школи графіки Віра Юрченко відтворила місцевість, природу, будівлі. Її роботи оповиті особливою атмосферою, філософсько-поетичним настроєм.

   Перші відбитки ліноритів художниці зберігаються у Національному музеї Тараса Шевченка в Києві та Канівському музеї Кобзаря. У 1980-і роки серія знайшла своє втілення в екслібрисах та акварелях.

   Унікальність Шевченкіани полягає в тому, що Віра Юрченко єдина художниця, яка поетично, мовою станкової графіки відтворила історичну місцевість, пов’язану з перебуванням Тараса Шевченкаі на землях Сумщини.

   Запрошуємо відвідати виставку, яка буде експонуватися в бібліотеці до кінця березня!

 
1
Комментариев
0
Просмотров
147
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.