“Україна – не Росія” За 30 років незалежності Україна все далі від Росії.

Марина Шевель
Марина Шевель 07 сентября 2021 в 14:36
Від колишнього “стратегічного партнера”, “союзника” і навіть “братнього народу” вона поступово віддаляється геополітично, культурно та світоглядно.

Російська ведуча Ольга Скабеєва нещодавно поскаржилася, що російсько-українським відносинам може бути “хана” через символічну пісню українських десантників про російського президента. Але реальні стосунки між країнами вже давно можна описати і значно гіршими епітетами.

Які етапи проходило це віддалення України від Росії та наскільки далеко зараз Київ від Москви?

“Україна – не Росія” – так назвав ще у 2003 році свою книжку Леонід Кучма, президент України, який мав чи не найкращі стосунки з Росією в часи незалежності. Ця фраза тоді викликала шквал критики у Росії, мовляв, український президент акцентував на тому, що роз’єднує, а не об’єднує українців та росіян. Леонід Кучма ж пояснив, що просто пояснив, що Київ – не лише „мать городов русских”, а ще й столиця незалежної України з відмінною від Росії історичною долею. За останні три десятиліття Україна будувала окрему національну та політичну ідентичність, що відрізняє її від Росії.

Суперечність інтересів Києва та Москви почала наростати задовго до 2014 року, але вибухнула після Революції гідності, “коли Росія побачила можливість захопити Крим”. У підсумку вона значно посилила національне почуття України та її впевненість, що країна може йти власним шляхом розвитку, а рух Росії до авторитаризму переконав багатьох українців у тому, що така авторитарна Росія “мало що може запропонувати Україні”.

“Російський президент Путін послідовно проявляв нерозуміння України. Він хотів посилити Росію через підкорення України, а натомість послабив свою країну, відштовхнувши союзника, який був культурно дуже близький до Росії” пояснив експерт та асоційований член програми “Росія та Євразія” британського центру Chatham House Джон Лоу.

Ознайомитися із книгою “Україна – не Росія” можно за посиланням https://booksonline.com.ua/view.php?book=172389

 
0
Комментариев
0
Просмотров
1417
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.