Микола Ліщенко: «Там, за туманами…»

Блоги, Иван Житник
04 февраля 2012 в 21:31
Літературна Буринщина поповнила свою скарбницю новим, вагомим доробком.
 Микола Ліщенко презентував власну книгу «Там, за туманами…», яку видав у сумському видавництві ВВП «Мрія-1» ТОВ.

Микола Іванович Ліщенко народився і виріс в  селі Слобода Буринського району Сумської області. Звідси й до армії пішов…

Особисто пройшовши всі ступені від рядового матроса до мічмана підводного флоту, і переживши всі «тяготы и лишения» нелегкої морської служби, Микола Ліщенко своєю книгою зумів у мемуарному стилі відверто та захоплююче ввести читача в тогочасний, ще радянський,  світ моряцтва рядового та  командного складу підводного флоту.

Він розповів про особливості служби на підводному човні, а також - на березі, де і морякам, і членам їх сімей завжди жилося нелегко.


До слова, книга читається легко, на одному диханні.

У ній, наче в калейдоскопі, ситуації, де реальні з життя персонажі стоять на грані життя і смерті,  змінюються картинками дотепного морського гумору.

А от буденні ситуації переплітаються з чарівними  ліричними відступами… Вся оповідь пересипана чудовими власними віршами Миколи Івановича.

Ця книга - розповідь про нелегке життя простого українського сільського хлопця,  який потрапивши на службу до підводного човна ( а в селі навіть пристойної річки немає), і пройшовши всі пекельні кола надзвичайно важкого морського життя, залишився в подальшому Людиною з великої букви…


Вчора,  в літературно-мистецькому центрі «Світлиця», який уже понад десять років діє при Буринській централізованій бібліотечній системі,  відбулась презентація книги Миколи Ліщенка  «Там, за туманами…».

Зважаючи  на те, що в Буринському краї нові книги видаються, м’яко кажучи, далеко не щодня, побачити та послухати автора, оприлюднити свої  враження, висловити пропозиції та побажання -  у  «Світлиці»  зібралося чимало прихильників літературного слова.


Серед них -  начальник відділу культури та туризму Буринської райдержадміністрації  М.Дишковець, директор краєзнавчого музею М.Кононенко, самодіяльний артист Олександр Браташ, представники бібліотечної системи В.Охріменко,  Л.Герасименко, І.Надворна, В.Колесник та інші.


З творчих особистостей, знаних не тільки в районі, а й в області та Україні, були присутні  Віктор Гагін, Іван Житник,  Анатолій Заступ, Віктор Осадчий, Алла Охріменко.

Підтримували, до речі, як і завжди,  талановитого чоловіка та батька - Миколу Івановича Ліщенка -  дружина  Ольга Василівна та син Іван Миколайович, близькі родичі та друзі.


…Тут  байдужих не було. Всі мали що сказати і авторові, і присутнім.

Були деякі й критичні зауваження, але набагато більше було слів щирої подяки за копітку працю у написанні і виданні цієї, безсумнівно, непересічної, неординарної, конче необхідної для буринчан (і не тільки для них!)  книги.
Із такою загадковою назвою - «Там, за туманами…».

А поет  Віктор Осадчий посвятив присвяту автору книги у віршованій формі:

На Камчатці в будь-яку погоду:
У морози, шторми та вітри,
Хоч-не-хоч, а люди йдуть під воду
Місяців на два… А то й на три…


Зверху й знизу, й збоку - небезпека!
І нема ні пóкришки, ні дна!
Під водою, від сімей далеко,
Їх життю занижена ціна…

То вода нещадно наступає,
То немилосердствує вогонь…
Кисню для легень не вистачає!
Жили видуваються зі скронь!

Небезпека  -  знизу, збоку й зверху.
Хочеться втекти, бо смерть страшна.
Але треба… Треба лізти в пекло,
Бо втікати   н і к у д и  з човна…

Цікаві статті можна прочитати на сайті  ivanzhytnyk.com


0
Комментариев
0
Просмотров
2093
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.