Чорні павуки

Блоги, Иван Житник
21 января 2012 в 23:40
Сонечко відбилося в дзеркальці й скік-скік - «зайчики» по стіні, потім - по стелі.
Вони стрибали, наче живенькі, об6ігаючи один одного, мов змагалися поміж собою.
- Ач, як цікаво! - Дениско теж весело застрибав по кімнаті, тягнучись до сонячних зайчиків.
Хоча б одного спіймати! Взяв стілець, забрався на нього. Але до стелі - ой-йо-й... Не дотягтися...
Така гра захопила Дениска, він навіть на якусь мить за¬був, що сам удома. Та враз сонечко заховалося за хмаринку, котра зависла майже над їхнім двором, і «зайчики» зникли.
- Ех, жаль…
Він зліз зі стільця. Йому стало нудно.  Неначе одразу його всі друзі полишили. А «зайчики» й були його друзями, бо мати веліла ні з ким не знатися і ні з ким не водитися.
«Мама?.. Мама... Куди ж вона знову запропастилася? До дядька Федора, мабуть, подалася. Якщо туди - понапи¬наються і знову битимуть мене. Це точно. Як на тому тиж¬ні? Ледве вирвався з їхніх  рук і шмигонув до берега. Цілу нічку у верболозі переховувався. Ой моторошно було!»
Знайшли його  аж під ранок. Закутавшись у піджа¬чок, заснув він тривожним сном. Спочатку і не второпав, хто його так боляче стусає в плече. Ледве розплющив оченята - перед ним мамця.
- Ух, бандюга! - вилаялася вона. - Через тебе за всю ніч і не здрімнула. І що воно за непутяще росте!?
- Вріж ти йому, Машенько, лозинякою, - вставив своє «повчання» дядько Федір. - Така наука на всю жизнь запомниться…
Мамця кинулася ламати лозину, а він скочив на ноженя¬та й бігом додому. І все-таки встиг пройтися по його худеньким ребрам Федір своїм кулачищем. Та Дениско не впав, а тільки поточився, не закричав і не заплакав, а щодуху помчав до двору. Кілька днів, правда,  боліла спинка. Та й дотепер біль там  є.
Та зараз про це не хотілося згадувати, бо він уже про¬стив мамцю.
... Дениско аж очі примружив, пригадуючи, як мамка пригощала його гарячим борщем із пампушками та запашним й теплим молочком. А потім... Що з нею трапилося? Він своїм дитячим розумом ще не міг збагнути: чому мамця водиться з тим завжди п'яним і грубим дядьком Федором?
Йому вже хотілося їсти. Та, окрім теплої і несвіжої води, в домі більш немає нічого. А він її вже стільки випив, що бурчало в животику, але голод не проходив.
Дениско ще раз виглянув у віконце, знову побачив хма¬рину й зрозумів, що чекати на «зайчиків» доведеться ще довго. Лаштувалося на дощ.
Від самотності й смутку в нього погано на душі. Він пішов до передньої, де стояло відро з водою. Взяв кухоль, шкряб¬нув ним по дну. Відпив трішки - пити вже не хотілося, а от їсти... Підійшов до невеличкої шафи, пошарив там. Та нічого не знайшов, навіть невеличкого сухарика.
Сів до столу, заплющив оченята й уявив собі, що перед ним стоїть тарілка з гарячим пісним борщем, а он там далі, на сковорідці - підсмажена картопля, а поруч - його улюб¬лений блакитненький кухлик із молочком.
Та лише розплющив очі - перед ним скатертина. А на ній, окрім розмальованих чорних павуків, - нічого. Пусто. Ох і набридли Денисці оці страшні з довгими лапищами і величезними головами чорні павуки.
Він устав і попрямував до свого неприбраного ліжечка. Під поду¬шечку ховає невеличке люстеречко. Бо коли мамця поба¬чить його, то забере й поб'є. А він вірить, що у віконечко знову загляне сонечко,  і вірні «друзяка - зайчата» знову за¬вітають до нього.
«Повирізаю ці страховиська й повикидаю їх із хати, - розмірковує . - Тоді мамця перестане пити і мене бити… Це від них у нас така біда. Доки мамця не принесла цю скатерти¬ну, у нас все було добре. Це вони винні. Во - ни! Ці чорні павучища!»
У серванті він знаходить, хоча й старенькі, але ще до¬сить гострі ножиці. Бере їх і йде до столу. Натягує за крайок скатертину і починає вирізати першого чорного павука...
Дениско так захопився ділом, що й не помітив, як відчи¬нилися двері й до хати зайшла мати, за нею - дядько Федір.
Йому вже й їсти перехотілося.
«Цих двох останніх виріжу, - бігають в голівці думки. - І все. Мамка прийде не п'яна, бо то її павуки заворожили...»
  …- Ах ти, погань! - визвірилася мати - Ах ти, погань!..
Дениско від несподіванки здригнувся. Схопився на ноги. І ножиці випали з рук.
- Федю, дивись, що скоїв із твоїм подарком? - лепече мати п'яним язиком.
- То да-й  йо-му... - бурмоче під ніс дядько Федір, - що-б до сьо-ми-х  чи як-их там ві-ни-кі-в  за-па-м'я-тав...
Мати поволі підступає до сина. Він не тікає, а куди втечеш? На дверях, наче гора, дядько Федір. Віконечка малесенькі - туди він не пролізе. Мати перечіпається, але все ж таки нахиляється й підіймає ножиці.
-Мамцю, не треба!  -  забивається в куток, прикриває руками голівку.
«С-в-в», - свистять ножиці в повітрі і б'ють по худеньких ручках Дениска. А потім ще і ще... Рученят він уже не відчуває. Їх наче хтось привалив чимось важким і пекучим. А через мить - вони вже не боліли, навіть не пекли. Відчуття у Дениска таке, ніби рученята відрізано…
Мати зупинилася тільки тоді, коли синок сповз по стіні на підлогу, втративши свідомість.
-Федю, води! - скомандувала.
- Счас.
Хлюпнула на сина з кухля, той застогнав, та оченят не розплющив. І тільки дві краплинки-сльозини з’явилися  з - під вій і поколися по запалих жовтуватих щічках .
-Давай звідси мотати... Скажемо, в тебе п'яні спали, - оговталася Марія. - А то хана нам буде...У тюрязі сконаємо…
...Дениско розплющив свої голубі оченята. Через вікон¬це пробилося сонечко. І враз «зайчики», пригріваючи йому лице, застрибали по хатині.
«Друзятка ви мої»... - і застогнав. Наче гарячим залізом тепер пекло рученята. Він підніс їх до очей і завмер - вони чорніші від землі, з якої він викопував черв'яків для рибалки.
Перед очима - зле обличчя матері, дурнувата посмішка дядька Федора. Звівся на лікті, біль про¬низував усе тіло, і він ледь прошепотів:
-  Нехай би  ви пропали разом із мамцею та дядьком Федором - чорні павуки...
Запаморочилася голова, і він полетів у безодню...
                                                        ***
...Першим, кого Дениско побачив, прийшовши до тями, був сонячний зайчик. Він снував туди-сюди по білій стелі, а потім примостився на забинтовану руку хлопчика, немов промовляючи: «Я тут, з тобою!». Слабка усмішка з'явилася па обличчі хлоп'яти.
Перевівши погляд, Дениско побачив біля себе у білому халаті тітку Олю - рідну сестру покійного тата. Гарячі сльози  покотилися по його змарнілому личку.
Тітка, нахилившись над ним, теж плакала і усе заспокоювала: «Виздоровлюй швидше, синочку, я заберу тебе до себе, у Полтаву... назавжди…».
- Тітонько, мені було так страшно! Снилися великі чорні павуки...
- То був тільки сон,  дитинко...
- Чому ж тоді так дуже в мене болять рученятка? - схлипнув хлопчина.
…Сонячний зайчик усівся на мокру щічку Дениска й осу¬шив її своїм осіннім ще доволі лагідним теплом. 

PS: Дениска виріс і став успішним бізнесменом. Щороку  на Великдень приходить на цвинтар - на могилу матері кладе великий букет жовтих тюльпанів… 

Цікаві матеріали читайте на сайті     ivanzhytnyk.com
1
Комментариев
2
Просмотров
3356
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.

Комментарии

Спасибі, Іване Олександровичу. Такі речі не можуть не збуджувати. Все лаконічно просто, хвилююче, плачно і... страшно. СПАСИБІ!

Дуже дякую за підтримку і такі добрі слова. Із святом Соборності та Свободи. Нехай свобода завжди буде в наших душах!