Конституція України – основний закон держави з багатовіковою історією

Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції
Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції 29 июня 2023 в 16:48
Прийняття 27 років тому Конституції України стало вираженням суверенної волі всього народу й початком консолідації сучасного українського суспільства. Саме вона стала тим національним надбанням, що відображає багатовікову історію нашої нації й, водночас, європейську орієнтованість України.
Історично конституційний процес свідчить про наміри юридичного закріплення на найвищому рівні таких цінностей українського народу як демократія, верховенство права, рівність громадян, незалежність і територіальна цілісність своєї держави та європейський цивілізаційний вибір.
В умовах повномасштабної війни і численних злочинів окупантів, цінності, закладені в Основному Законі, для кожного з нас набувають ще вагомішого й більш глибинного змісту. Ми вкотре змушені відстоювати у збройній боротьбі проти московитів своє життя і свій вибір, у той час як ворог не полишає спроб привласнити українську історію, надбання, людей і майбутнє.
До речі, наша Конституція визнана однією з найдемократичніших у Європі, зокрема в частині прав, свобод та обов’язків громадян, які повністю відповідають міжнародним стандартам у галузі конституційного права.
Джерело нашого національного законодавства справді зорієнтоване на людину, гуманістичні цінності та правові відносини між суспільством і державою. Попри досвід життя в тоталітарній системі та наявність колоніального минулого українцям завжди був властивий пошук норм і засад, які б регулювали взаємодію між населенням і владою – це, зокрема, і робить нас частиною Європи та кардинально відрізняє від північного сусіда.



 
0
Комментариев
0
Просмотров
1084
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.