Back in the USSR (із сумом про транспортну схему).

Блоги, Владимир Шульга
30 ноября 2011 в 12:13
Минув місяць з того часу, як у Сумах діє нова транспортна схема, покликана покращити ситуацію із громадським транспортом в місті. Але нажаль не знайшла підтримки у мешканців. Ситуація на деяких маршрутах взагалі нагадує часи Радянського Cоюзу - відсутнісь достатньої кількості одиниць транспорту, переповнені тролейбуси та маршрутки, обірвані гудзики та матюки пасажирів. Студенти та викладачі педуніверситету так і не зрозуміли чому з 9-го мкр-ну повинні їздити двома пересадками на навчання та роботу. Така сама ситуація: Ільїнська –Троїцька, Кірова-Баранівка, Центр-Баранівка, а також інші маршрути, на які люди повинні витрачати у два рази більше грошей, і це при тому, що Суми не є таким великим містом, як, наприклад, сусідній Харків. З одного боку стало помітно, що рух транспорту біля центрального ринку зменшився, з іншого він зменшився і в інших районах міста. Хоча деякі злі язики подейкують, що ті маршрутні таксі, які все ж таки залишились і їздять через ринок, таку преференцію отримали від мера не за «просто так». Але то вже інша справа. Спростивши життя власникам автомобілів, міська влада ускладнила, і набагато, життя простих городян, яких в десятки разів більше. Мешканці Баранівки, Басів, Роменки стикнулися з неможливістю доїхати додому або на роботу. Кількість тролейбусів на маршрутах - терра інкогніто, їх графік взагалі військова таємниця. Так було в нашому місті у 80-ті роки ХХ-го сторіччя. Можливо розрахунок був на те, що людям однаково дітись буде ніде, тому вони будуть мовчки їздити. Звикнуть так би мовити від без альтернативності. Але, судячи з останніх публікацій в ЗМІ висловлювань в інтернеті та просто на вулицях – привикати до гіршого після того, як є з чим порівняти, сумчани не хочуть.

Тож виникає декілька запитань на які потрібно давати чіткі відповіді:
1.Чи треба було витрачати 150 тис.грн. місцевої громади на розробку нової транспортної схеми, яка не покращила життя сумчан?
2.Навіщо була змінена нумерація маршрутів, до якої місто звикало попередні 10 років?
3.Як можна було меру розраховувати на КП «Електроавтотранс», директору якого депутати ще в червні поставили «незадовільно» та попереджували мера про негативні наслідки та неефективний менеджмент на цьому комунальному підприємстві?
4.Чому розуміючи, що треба кардинально змінювати схему мер вперто продовжує захищати її, зберігаючи напругу серед сумчан?

На ці питання складно буде отримати зрозумілу відповідь. Тому я вважаю, що доречно негайно переглянути транспортну схему, терміново внести корективи, додати деякі маршрути та зробити все для того, щоб сумчанам було простіше їздити громадським транспортом, не витрачаючи на це зайві кошти. От тільки гроші за неефективну схему харків’яни вже не повернуть, та й сумчанам ніхто не компенсує втрачені кошти та нерви за місяць безладу на дорогах в Сумах. Як казав один закордонний політик: «Хотелось - как лучше, а получилось - как всегда».
Невже не зрозуміло, що чим більше людина стикається з непрацюючим ліфтом, переповненою маршруткою та незрозумілим обслуговуванням (або не обслуговуванням) своєї квартири КП «Сумижитло», тим більше буде недовіри та прокльонів на адресу влади, мера, губернатора? Чомусь такі прості речі не хвилюють можновладців, наразі на сьогодні. Невже падаючі в рази рейтинги влади не спонукають їх наводити порядок? Але ми пам’ятаємо, що приходе час і ці самі люди ставлять свою оцінку. Можна тільки здогадатись, якою вона буде після таких експериментів.

P.S. Один мій знайомий харківський громадський діяч почувши, що за розробку схеми комплексного поводження з побутовими відходами наші сумські чиновники хочуть заплатити 4, 74 млн.грн., дуже голосно і довго сміявся. А потім запропонував зробити цю роботу за 474 тис. грн. Чомусь я сприйняв його пропозицію серйозно. Але про інші «інновації» влади наступним разом.


-1
Комментариев
3
Просмотров
1899
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.

Комментарии

Можливо жителям кінцевих зупинок і гірше, але як житель Хіммістечка я скажу, що виїхати на роботу стало легше.
По-перше, маршрутчики беруть стоячих. Раніше ж наряд під.. даішників любив стати на виїзді, і прощавай вчасний приїзд на роботу: маршруток багато, але всі сидячі забили на кінцевій та Охтирській. На Харківській вже не сісти. І обираючи між "їхати стоячи, але зараз" чи "їхати сидячи, але через пів години" - я обираю перший варіант.
По-друге, маршрутки перестали їздити на ринок. Алілуя! Любителі "шопінгу о восьмій ранку" тепер їздять на тролейбусах.
По-третє, значно збільшовся платний контингент на тролейбусах. З центру на Хіммістечко ввечері уїхати швидше тролейбусом ніж чекати маршрутку. І це добре для Депо - дає шанс на виживання.
В "нытики" будуть завжди.
Їздили на розбитих Газелях - було не зручно. Поставили нові Рути - все одно не так.
Їздили раком - жалілися. Їздять прямо - скиглять.
Як сказав один видатний чоловік:
"Масса никогда не поймет ни одной крупной идеи раньше, чем практический успех этой идеи стал бы говорить сам за себя."

Головний аргумент - дуже незручно. Тому, Володимире, підтримую Вас. Але як змінити все, не витрачаючи при цьому ще купу грошей, та не заплутатися у низці судів?! Навіть не здогадуюсь. Може Вам відомий хтось, хто має антикризовий план виходу зі становища?

Так відомий - це Лисенко Сашко !