на шляху луб"яного прогресу

Сумська обласна універсальна наукова бібліотека
Сумська обласна універсальна наукова бібліотека 02 ноября 2016 в 17:51
(до 85-річчя Дослідної станції луб’яних культур Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН).

Славетний край Сумщина відомий у світі завдяки видатним землякам, науковим установам, провідним підприємствам. Одним із таких об’єктів нашої  гордості є Дослідна станція луб’яних культур Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук (НААН), яка знаходиться в м.Глухів Сумської області, - наукова установа з багатою історією і традиціями. Інститут луб’яних культур (такий статус станція мала до 2011р.), створений в 1931 році, свого часу був єдиним на теренах Радянського Союзу. І за роки незалежності України ця науково-дослідна установа зміцнила свій авторитет у колі наукової спільноти світу, має значні наукові досягнення і підтримує тісні зв’язки з науковцями Китаю, Литви, Польщі, США, Канади, Німеччини, Франції та ін. країн.
Сьогодні це головна установа з наукового забезпечення галузей льонарства і коноплярства в Україні, виробник оригінального і елітного насіння луб’яних та зернових культур. В Дослідній станції створюються нові сорти льону-довгунця і конопель, розробляються і вдосконалюються технології вирощування, збирання та обробки луб’яних культур, а також технічні засоби для їх здійснення, проводяться економічні дослідження, розробляються національні стандарти на сировину луб’яних культур. Науково-дослідну роботу забезпечує висококваліфікований колектив наукових працівників, серед яких 4 доктори і 15 кандидатів наук: Вировець В.Г., Жуплатова Л.М.,  Лайко І.М., Мигаль М.Д. та ін. Усі напрямки діяльності станції організаційно об’єднані у 4 відділи.
З нагоди 85-річчя Дослідної станції луб’яних культур Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН  01.11.16 в обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася скайп-конференція «На шляху луб’яного прогресу» за участю науковців Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН (сел. Сад Сумського району), Дослідної станції луб’яних культур Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН (м.Глухів Сумської обл.) та науковців і студентської молоді Сумського національного аграрного університету, користувачів і працівників відділу документів з природничих і аграрних наук (м. Суми).
Питання наукового забезпечення льонарства і коноплярства в Україні, створення нових перспективних сортів льону і конопель (особливо без наркотичних) і їх вирощування в Україні і в світі, використання лікувальних властивостей конопель в онкології, методів визначення вмісту наркотичних речовин в коноплях, міжнародних наукових зв’язків Дослідної станції викликали велику зацікавленість у присутніх. Безліч запитань користувачів і студентів до науковців – учасників скайп-конференції – Кабанця В.М. (Інститут сільського господарства Північного Сходу), Маринченка І.О., Мохера Ю.В., Лайко І.М. (Дослідна станція луб’яних культур), Кандиби Н.М. (СНАУ) викликали жваве обговорення, створили ділову і разом з тим дружню атмосферу в залі.
До речі, останніми днями стало відомо, що Президія Національної Академії наук України прийняла рішення щодо поновлення статусу Інституту луб’яних культур, з чим ми щиро вітаємо колектив станції.
А в зв’язку з ювілеєм поважної установи бажаємо творчих досягнень, наукових здобутків, завзяття, енергії, море удачі, любові і тепла, просто щастя й просто долі! І ріки грошей хай бездонні в житті натхненному течуть!


 
0
Комментариев
0
Просмотров
854
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.