Заплатити на касі смартфоном

Блоги, Артем Турчин
09 сентября 2019 в 15:57
В магазинах, як правило, я сплачую карткою. Ну, всі знають, що готівковий дохід можна подати значно менший. А так податкова точно знає, скільки отримав підприємець. Щоправда, сама картка - теж минулий вік: замість неї зручніше використовувати смартфон. Але... як завжди, є "але".

Заплатити з телефона можна двома способами: за допомогою NFC і QR-кодів. У першому випадку можна розблокувати телефон і прикласти його до термінала. У другому треба зайти у Приват24, відсканувати код і заплатити. Не так просто і швидко (хоча, якщо використовувати відбиток пальця, то теж дуже зручно), але тут є одна річ.

Датчик-NFC стоїть, як правило, у флагманах (тобто, дорогих смартфонах). Так, є бюджетні моделі (так, у "Самсунгів" такий модуль є у моделях від 5 тисяч з "хвостиком"). Але у них же - слабкіші акумулятори. Плюс може бути сюрприз у вигляді гібридного другого слота (тобто, або сімка, або карта пам'яті). Зате у "Xiaomi" батареї тримаються по кілька днів, і зі слотами проблем немає. А от NFC з'яявляється у смартфонах від 9 тисяч.

QR-код у цьому плані виграє, адже для нього вистачає лише смартфона - будь-якого. Але - от біда - розплатитися ним фактично ніде не можна. Приватбанк вирішив потішити власників смартфонів, впровадивши одну технологію. Так, при введенні суми у термінал система генерує код, який висвічується на його (термінала) дисплеї. Варто сказати, що ці термінали стоять фактично в кожному магазині та супермаркеті. Але - знов біла - технологія так і не буда впроваджена в народ.

Дехто стверджує, що QR-коди - незручні для проплат: мовляв, простіше розплатитися карткою. Щоправда, її треба передати касиру, вона має провести карткою по терміналу, потім треба набрати пін-код... А, так, у безконтактних картах цього всього робити не треба - просто приклав до термінала і все. Тільки є проблема: якщо хтось вкраде картку, через дві години ви побачите нуль на рахунку. А от із вкраденим телефоном цей номмер не пройде: спочатку його треба розблокувати, потім - зайти у Приват24. І, якщо на те пішло, безконтактну картку можна покласти у зручному місці й діставати не телефон, а її. І Вона - і легша, і не треба її розблоковувати. Так і NFC не треба.

Зараз Нацбанк розписав рекомендації та правила використання QR-кодів. Але... не більше. Немає поки що закона, який змушує (або заохоччує) підприємців використовувати цю технологію. Та що там, ті ж термінали - обов'язкові, але бізнесмени намагаються змусити покупців платити готівкою. Що буде без примусу - можна побачити на наших маршрутниках. Скільки разів їх прохали наклеїти QR-коди в салонах! Але цього разу перевізники мовчать: термінали хоч дорогі, а тут і клеїти не хочеться, і сказати нічого. Тож з таким розкладом, думаю, ми ще довго будемо розплачуватися готівкою.

0
Комментариев
0
Просмотров
4509
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.