УЛЮБЛЕНЕ З КОБЗАРЯ ЧИТАЛИ РАЗОМ – і ті, кому лише 4-ри, і кому 74-ри

Тетяна Грищенко Піар-офіс бібліотек Сумщини
Тетяна Грищенко Піар-офіс бібліотек Сумщини 07 марта 2014 в 16:18


Серед учасників поетичного марафону в обласній бібліотеці були і сумський бармен, і студенти з Йордану та Монголії, і гості з Івано-Франківська, і майстер «Хімпрому», і мешканець Лебедина, який дізнався про марафон з соцмереж.

6 березня 2014 року Сумська обласна наукова бібліотека об’єднала сумчан і гостей міста  – шанувальників Шевченкового слова віком від 4-х до 74-х років – на двохгодинному  поетичному марафоні «Читаємо Тараса  Шевченка разом».
Цей захід проводився в рамках святкування року Тараса  Шевченка в Україні. Почесна місія відкрити марафон була надана наймолодшій учасниці, гості з Івана-Франківська, 4-річній Антоніні Білокур. З її вуст прозвучав вірш «Садок вишневий коло хати». Естафету підхопили 6-річні Валерія Семик та Ілля Морозов, вихованці  ДНЗ «Червоненька квіточка».
Улюблене з «Кобзаря» читали і дорослі, і малі, і цілими родинами. Не залишив байдужим акапельний спів найповажнішої учасниці марафону вчительки-пенсіонерки із Великої Чернеччини, що під Сумами, Ольги Іванівни Шерстюк.
Звучали вірші Тараса Шевченка українською, російською, білоруською, азербайджанською мовами у виконанні представників азербайджанського національного товариства, студентів підготовчого відділення СумДУ з Монголії та Йорданії, молоді, робітників, вчителів, бібліотекарів.  У цей день всі, знані і незнані, всі, хто бажав, змогли прочитати поезії Тараса Шевченка.
Вразив присутніх виступ Микити Знаменщикова, який, дізнавшись про поетичний марафон зі сторінок соціальних мереж, разом із мамою приїхав з Лебедина до Сум, щоб засвідчити свою любов до Кобзаря.
По-сучасному повчально прозвучав уривок із поеми «Холодний яр» у виконанні вчителя української мови і літератури з Козелянського НВК Недригайлівського району, лауреата Всеукраїнського сільського фестивалю «Боромля» Олексія Забари.
Від імені учасників поетичного марафону був відправлений вітальний лист знаним в Україні  шевченкознавцям і шевченколюбам Зінаїді Панасівні Тарахан-Березі та Віктору Савовичу Тарахану, співробітникам Національного  музею-заповідника «Могила Тараса Шевченка» в Каневі. Учасники поетичного марафону також запросили своїх канівських друзів відвідати місто Суми в червні 2014 року, коли сумчани відзначатимуть 155-річчя  перебування Тараса Шевченка в їхньому місті.
Учасників поетичного свята телефоном із Києва привітав відомий поет-земляк, журналіст і громадський діяч Микола Гриценко.
У фойє бібліотеки була відкрита виставка «Кобзарів» Т.Шевченка із фондів обласної книгозбірні, була  також представлена тематична виставка «Скарби нашого роду» (Тарас Шевченко у житті і творчості митців-земляків), підготовлена партнерами  СОУНБ у проекті «Разом відкриваємо перлини рідного краю» із Сумського інституту післядипломної педагогічної освіти та Друкарського дому «Папірус.
Як сказав один з організаторів поетичного марафону Юрій П’ятаченко: «Віримо, що слова Т.Шевченка, сказані в поезії «Пророк» стануть тим вогнем , що об’єднає людей різних народів, різних мов в одну-єдину  українську родину –
«Слова його лились, текли
І в серце падали глибоко.
Огнем невидимим пекли
Замерзлі душі».

Учасники свята поетичного слова залишили на кольорових аркушиках сердечні побажання сумчанам у рік Шевченкового ювілею: «Віри, мрій, кращого майбуття всім, хто живе на чудовій землі – Україна» (Надія, 49 років).

 
0
Комментариев
0
Просмотров
1062
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.