ТРОСТЯНЕЦЬКА публічна бібліотека: нові можливості мешканцям громади

Тетяна Грищенко Піар-офіс бібліотек Сумщини
Тетяна Грищенко Піар-офіс бібліотек Сумщини 17 сентября 2018 в 14:47
У місті Тростянці, що на Сумщині, завдяки реформі децентралізації реалізувався вже не один успішний проект. В День міста відбулася ще одна знакова подія – відкриття оновленої публічної бібліотеки, на яку з нетерпінням чекали і дорослі, і малі жителі Тростянця. Відкритий простір для спілкування, нові книжки на всі смаки, захоплюючі ігри для дітей, сучасний дизайн інтер’єру, нові яскраві меблі, обслуговування за «Карткою мешканця Тростянецької ОТГ», – все це допоможе бібліотеці стати популярним місцем відпочинку та цікавого дозвілля для всіх верств населення ОТГ.

Впродовж останніх років бібліотека змінювалась, запроваджувала нові бібліотечні послуги. Тут уміло поєднували традиційні форми роботи з інноваційними, налагоджували  партнерські стосунки з різними закладами і організаціями, брали участь у проектній діяльності, бібліотекарі підвищували свій професійний рівень шляхом  тренінгів та дистанційних навчань. Одним словом, намагалися йти в ногу з часом та як могли формували позитивний імідж бібліотеки у громаді. Але залишковий принцип фінансування закладів культури не дозволяв бібліотеці трансформуватися в дійсно сучасний заклад європейського зразка.

Реформа місцевого самоврядування кардинально змінила все. Районна бібліотека переходить в міську ОТГ на правах головної для чотирьох книгозбірень громади. Зі шпальт місцевих газет не сходили дискусії про подальшу долю закладу, його кадрову оптимізацію.

 «Перезавантаження» роботи бібліотеки проходило дуже болісно, але іншого шляху не було. 

Завдяки капітальному ремонту фізичний простір бібліотеки перетворено в більш комфортний. Яскравий інтер’єр відповідає сучасним критеріям «третього місця» як середовища, де можна цікаво і з користю провести час, поспілкуватися з друзями. 

Символічну червону стрічку на вході до оновленої Тростянецької публічної бібліотеки перерізали голова Сумської облдержадміністрції Микола Клочко, міський голова Юрій Бова, голова райдержадміністрації Олег Сипко й гостя з Німеччини, праправнучка відомого промисловця і мецената Леопольда Кеніга пані Сибілла Страк-Циммерман, яка подарувала бібліотеці 400 примірників яскравих, сучасних дитячих книг і пообіцяла і надалі допомагати бібліотеці.

Читачі, які вже отримали «Картку мешканця Тростянецької ОТГ», змогли вперше скористатися нею в бібліотеці, а бібліотекарі продемонстрували повністю автоматизовану видачу літератури – від електронного каталогу  до електронного формуляра.

Мешканці громади не приховують свого задоволення. Постійна читачка Ольга Степанко радіє: «Ця сучасна бібліотека – величезний подарунок від влади мешканцям громади». А молодий користувач Петро Федченко говорить: «Мені дуже до вподоби те, як змінилася наша бібліотека».

Відтепер простір бібліотеки може поєднувати різні фокус-зони: зона для невеликих груп користувачів, де можна обговорювати різні проблеми, ініціювати громадські ініціативи; зона для великих груп, де проводитимуться соціокультурні заходи; простір для творчих людей та тиха, відокремлена зона для читання.

Тростянецькі бібліотекарі готові пропонувати членам своєї громади ті форми обслуговування і комунікації, які відповідали б їх очікуванням, потребам і запитам.


Людмила Єфремова, директор Тростянецької публічної бібліотеки

 
5
Комментариев
0
Просмотров
1543
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.