«Фармак», «Керамея», «Крафт Фудз» - історії успіху на Сумщині, про які має знати світ

Блоги, Роман Петренко
15 августа 2011 в 16:08
Одна із "історій успіху"
Однією фразою Олег Медуниця сформулював те, що для наших людей і для інвесторів необхідно не менше, ніж макроекономічні показники і статистичні дані про лідерство області.


Круглий стіл «Сумщина ламає стереотипи в інвестиційній політиці» було організовано саме для цього: на прикладах із реального життя, із практики показати, чим саме Сумська область є більш сприятливою для інвесторів, ніж інші регіони України.

Ясно, що Сумщина – це ще не інвестиційний рай. І ілюзій тут бути не може. Але, давайте чесно: розповідаючи на кожному кроці про недолугість помаранчевої влади вчора, критикуючи владу біло-блакитну сьогодні ми ж самі робимо ще гірше, ми формуємо негативний образ регіону, відштовхуємо тих, кому Сумщина потенційно може бути цікавою.

Може, варто робити навпаки: переконувати на своїх прикладах бізнес, інвесторів, політиків, що Сумщина це не «тупик України», а регіон, який відроджується і цілком може стати самодостатнім. Що ми не депресивна, а прогресивна область. Що з нами можна мати справу, і це – вигідно. Що у нас вже є свої – і багаторічні, і зовсім свіжі – історії успіху.

Під час круглого столу керівник проектів ВАТ «Фармак» Олексій Іванченко говорив із присутніми журналістами так, ніби вони – потенційні інвестори. Без зайвого пафосу, по-діловому: чому для нового виробництва обрали Сумщину, а не Київ, Луганськ чи Харків (де вже навіть земельну ділянку купили)?

Бо у нас виявилася найбільш зручна для потреб «Фармаку» виробнича база, транспортні розв’язки, підготовлений персонал. Бо в межах майбутнього індустріального парку, «Фармак» понесе меші витрати на інженерну, транспортну, безпекову інфраструктуру. Бо завдяки меморандуму із ОДА й «єдиному інвестиційному вікну» всі погодження, дозволи, інші розпорядчі етапи тривають замість місяців чи тижнів по 2-3 дні, інколи – години. Отже, інвестор займається не біганиною по владних коридорах, а тим, чим має займатися: запуском нового виробництва. Все інше навколо нього є.

Це – найсвіжіша «історія успіху» на Сумщині. Причому, не від мало кому відомої офшорної компанії, а від лідера фармацевтичного ринку України. Є й інші такі «історії», що тривають вже по кілька років.

З травня 2007-го, тобто вже понад 4 роки успішно працює «Керамея», створена разом з американським інвестиційним фондом Horіzon Capіtal. У вересні 2011 року на цьому підприємстві починається новий інвестиційний проект на суму 15 мільйонів доларів. «Керамея» цікава тим, що на її прикладі можна дуже просто пояснити будь-якому мешканцю Сумщини, навіщо нам потрібен інвестор: цей проект вже дав можливість створити 205 робочих місць, а середня заробітна плата становить близько 4400 грн.

І ще один важливий момент, пов'язаний із «Керамеєю»: компанія стабільно працює 4 роки, ніякі політичні перипетії її не зачепили, а після системної зміни влади в усій країні 2010 року підприємство не лише нічого не втратило, але й розпочало нові інвестиційні проекти.

Для кожного, хто зацікавиться Сумщиною, це важливо: у нас є стабільність для інвестора, з нами можна спокійно працювати не один рік, а вже понад чотири, як «Керамея», чи понад п’ятнадцять років, як «Крафт Фудз Україна».

…Не здивуюся, якщо тут же з’являться коментарі, типу «А Баба Яга – проти!!!»: «Фармак» - це ще не історія, а лише початок; «Керамея», дякуючи депутатам від БЮТ і «Фронту Змін», не отримала дозвіл на розробку кар’єру в Сумському районі; і взагалі влада в країні антинародна, а Юля – в тюрмі. Які інвестиції, Батьківщину рятувати треба!

І знову вийде чим гірше – тим краще. Краще – одиницям, які з політичної боротьби з будь-якого приводу зробили собі прибуткову професію. Гірше – десяткам тисяч робітників Сумщини, які, принаймні, почали сподіватися на нормальні робочі місця і чесну зарплату в 3-5 тисяч гривень.

Наостанок. 22 вересня на базі нашого з вами єврорегіону «Ярославна» (Сумська область України та Курська область РФ) розпочнеться 40-ве ювілейне засідання Генеральної Асамблеї Асоціації європейських прикордонних регіонів (АЄПР). Участь у цих заходах братимуть делегації 33 країн, понад 100 європейських регіонів.

Для нашої області, для людей, що тут живуть і працюють – це унікальний шанс зацікавити іноземних партнерів до співпраці з нами. Від нас самих залежить, як нас сприйматимуть: регіоном нових можливостей, регіоном без обмежень для інвестицій, регіоном професійного спорту і реформованої медицини, чи місцем з’ясування стосунків, взаємних звинувачень і тупого егоїзму…

Було би добре, аби кожен місцевий політик, підприємець, громадський діяч, журналіст сам собі відповів на це питання. І ми всі разом почнемо створювати реальні історії успіху Сумщини, від яких виграють не одиниці, виграють усі.

3
Комментариев
0
Просмотров
2117
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.