Завтра була війна...

Блоги, Геннадій Іванущенко
21 июня 2011 в 12:37

 
22 червня у Львові відкриють виставку про жертв нацизму — остарбайтерів
 
Львів, 22 червня, середа
Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького»
відкриття об 11:00
Львів, вул.С.Бандери, 1
 
У день початку радянсько-німецької війни, яка принесла жорстоку німецьку окупацію, Національний музей «Тюрма на Лонцького» відкриває виставку «Тріщина крізь усе життя» про долі українських жінок-остарбайтерок.
 
План заходів:
о 9:45 громадськість покладе квіти до пам’ятника жертвам політичних репресій (біля Національного меморіалу «Тюрма на Лонцького»)
о 10:15розпочнеться панахида за жертвами комуністичних та нацистських злочинів у подвір’ї колишньої в’язниці КГБ і Гестапо — «Тюрми на Лонцького»
об 11:00відкриття виставки про жертв нацистської окупації «Тріщина крізь усе життя»
 
У заходах запланована участь голови Львівської обласної державної адміністрації Михайла Цимбалюка, голови Львівської обласної ради Олега Панькевича, міського голови Львова Андрія Садового, директора Національного музею «Тюрма на Лонцького» Руслана Забілого, громадської діячки та політв’язня Ірини Калинець та багатьох інших.
 
На відкритті експозиції виступить кандидат історичних наук, науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху Марта Гавришко.  
 
Експозиція розповідає про життя десятьох українських жінок у нестерпних умовах нацистської Німеччини. Марцеліну із Дубовця, Ганну з Гут, Тетяну із Путивля, Єлизавету з Мелітополя силоміць вивезли на чужину: як писалося у пропагандистських нацистських листівках, «працювати на велику німецьку державу». Комусь із них тоді було лише 14–15 років, деякі встигли одружитися, чекали первістків. Усіх раптово забрала поліція, щоб вкинути у німецькі ешелони й погнати на Схід, де на їхню рабську працю вже чекали заводи й фабрики нацистської диктатури.
 
Основою виставки є інтерв’ю примусових робітниць, записані представниками Крайового об’єднання «Рейнланд». Від 2007 року виставка подорожує Європою, а в Україні її експозиційним партнером є Благодійний фонд «Україна 3000».
 
Експозиція працюватиме від 22 червня до 30 липня на другому поверсі музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» щоденно від 11:00 до 18:00. Вхід вільний.

ФОТОДОДАТКИ:

1. Карикатура на союз Гітлера і Сталіна 
2. Німецька агітаційна листівка
3. Львів'яни впізнають закатованих родичів у тюрмі НКВД на вул. Лонцького
4. Німецька агітаційна брошура
5. Картка остарбайтера

 
Прес-центр Центру досліджень визвольного руху
history@cdvr.org.ua
тел./факс: +380 32 247-45-22,+380 63 628-68-69, facebook.com/cdvrua



0
Комментариев
0
Просмотров
1714
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.