ДОТОРКНУТИСЬ ДО ІСТОРІЇ: Хто за що боровся і кому присягав?

Блоги, Геннадій Іванущенко
14 февраля 2011 в 02:01

Центр досліджень визвольного руху продовжує публікацію першоджерел, підтримавши проект Сумської облдержадміністрації  «доторкнутись до історії». Сьогодні читачі можуть ознайомитись із текстами присяги трьох різних сил, які діяли на окупованій території і представляли місцеве населення.

Чому присяга? Бо вона, будучи гранично політично та емоційно насиченою,  найкраще відповідає на основні питання, які сьогодні хвилюють дослідників, широкі кола громадськості: так хто ж наші герої?! Хто за що боровся і кому присягав?

 

№ 1

Присяга вояка Української Повстанчої Армії.


Затверджена УГВР і введена наказом ГВШ

ч. 7. з 1.VІІ.1944.

Я, воїн Української Повстанчої Армії, взявши в руки зброю, урочисто клянусь своєю честю і совістю перед Великим Народом Українським, перед Святою Землею Українською, перед пролитою кров'ю усіх Найкращих Синів України та перед Найвищим Політичним Проводом Народу Українського:

Боротись за повне визволення всіх українських земель і українського народу від загарбників та здобути Українську Самостійну Соборну Державу. В цій боротьбі не пожалію ні крови, ні життя і буду битись до останнього віддиху і остаточної перемоги над усіма ворогами України.

Буду мужнім, відважним і хоробрим у бою та нещадним до ворогів землі української.

Буду чесним, дисциплінованим і революційно-пильним воїном.

Буду виконувати всі накази зверхників.

Суворо зберігатиму військову і державну таємницю.

Буду гідним побратимом у бою та в бойовому життю всім своїм товаришам по зброї.

Коли я порушу, або відступлю від цієї присяги, то хай мене покарає суворий закон української Національної Революції і спаде на мене зневага Українського Народу.

* * *

http://oun-upa.org.ua/documents/mir_01.jpg

_______________________________________________________

Петро Мірчук: Українська Повстанська Армія 1942-1952.
— Книгозбірня "Просвіти", Львів 1991.

 

№ 2

Присяга радянського партизана

 

Лютий - березень1943 р.

 

Я, гражданин Великого Советского Союза верный сын герои­ческого русского народа, клянусь, что не выпущу из рук ору­жия, пока последний фашистский гад на нашей земле не будет уничтожен.

Я обязуюсь беспрекословно выполнять приказы всех своих ко­мандиров и начальников, строго соблюдать воинскую дисциплину.

За сожженные города и села, за смерть женщин и детей на­ших, за пытки, насилия и издевательства над  моим народом я клянусь мстить врагу жестоко, беспощадно и неустанно.

Кровь за кровь и смерть за смерть!

Я клянусь всеми средствами помогать Красной Армии унич­тожать бешеных гитлеровских псов, не щадя своей крови и своей жизни.

Я клянусь, что скорее умру в жестоком бою с врагом, чем от­дам себя, свою семью и весь советский народ в рабство кроваво­му фашизму.

Если же по своей слабости, трусости или по злой воле я на­рушу эту свою присягу и предам интересы народа, пусть умру я позорной смертью от рук своих товарищей.

________________________________________________________

Сумская область в годы Великой отечественной войны. - С. 158.

 

№ 3

Текст присяги РОА

До 28 січня 1945 р.

Я, верный сын моей Родины, вступая добровольно в ряды Русской освободительной армии, торжественно клянусь: честно бороться против большевиков, на благо моей Родины. В этой борьбе против общего врага, на стороне Германской армии и её союзников, клянусь быть верным и беспрекословно повиноваться Вождю и Главнокомандующему всех освободительных армий Адольфу Гитлеру. Я готов, во исполнение этой клятвы, не щадить себя и свою жизнь.

Відео: http://www.youtube.com/watch?v=oGQ9EOi5sXA

___________________________________________________

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%81%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F#.D0.9F.D1.80.D0.B8.D1.81.D1.8F.D0.B3.D0.B0

-1
Комментариев
4
Просмотров
2281
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.

Комментарии

1. Подаю посилання на текст присяги УПА http://www.archive.lviv.ua/materials/exhibitions/image/431/
Думаю, достовірність двох наступних текстів у Вас не викликає сумнівів, але при потребі - звертайтесь.
2. ОУН і не претендувала на виключну роль у керівництві УПА. На початковому етапі дійсно було багато зроблено для того, щоб покінчити з партизанщиною Боровця, яка завдавала шкоди і населенню Волині, і організації дієвої, централізованої армії. До речі, багато вояків Поліської Січі добровільно перейшли в УПА. Серед них - уродженець Недригайлівщини Іван Литвиненко - засновник розвідки УПА. Так ось, спочатку він був співробітником Т. Боровця, але йому, як і багатьом не подобалась пронімецька позиція та політична непередбачуваність отамана.Виловлювати червоноармійців-оточенців по волинських болотах - це не те завдання, яке стояло перед Українським визвольним рухом у двофронтовій війні. Що ж стосується наступного періоду - то Шухевич сам запропонував (підтримавши ідею ще одного сумчанина - І. Багряного), щоб керівництво УПА здійснювала Українська Головна Визвольна рада - підпільний парламент України. Таким чином УПА була армією ВСЬОГО Українського народу, незалежно від політичних поглядів, віри, національності, місця народження тих, хто в ній воював.

А можно какой-нибудь нормаьный источник а не книгу, в которой автор мог сам написать эту присягу?

И еще вопрос, за кого вовевал Бандера, когда создал УПА-армию, призванную полностью дескредетировать (что у него, собственно, и получилось) УПА Боровца в глазах как нацистского командования, так и местного насления? Изначально УПА не имело никакого отношения к ОУН и, тем более,к Бандере, которого многие давние и повидавшие виды члены ОУН (приверженцы Мельника) сами призерали.

Цитата:
"А можно какой-нибудь нормаьный источник"

Для особливо обдарованих(!)- історик,фахівець і знаний дослідник Г. Іванущенко викростовує та оприлюднює тільки провірені, автентичні факти!!!

Якщо оригінальні документи з ДЕРЖАВНОГО АРХІВУ, ФСБ, СБУ для вас не авторитет, то про що звами розмовлять!!!!??????

Геть з ефіру!!!! Не псуй повітря!!!!

НАПИСАВ НЕПУТІН

псiх ?