Приватизація «по-європейськи». Сумський досвід :)

Блоги, Олег Медуниця
05 июля 2013 в 15:38
Ще у березні цього року я описував схему передачі комунального майна (приміщення за адресою Воскресенська, 6; 81 кв м) у приватні руки через оренду громадською організацією «Мистецький світ», де насправді сиділа контора-підрядчик юрпослуг для «Сумижитла». Очолювала її колишня працівниця юрвідділу Сумської міськради.  Але ж біда не приходить одна. Як виявили мої помічники, таку ж оборудку провели ще з одним приміщенням. Воно також чималеньке - десь квадратів під 80 (у документах ця цифра відрізняється, бо відбулося уточнення площі). І за тією ж адресою – Воскресенська, 6. Що цікаво, друге приміщення передали в оренду тому ж злощасному «Мистецькому світу» (дуже зручно – орендар постарався). Проте цього разу аферисти ніде не «засвітилися», бо через комісію рішення не проводили. Нерухоме майно до 4 лютого 2013 року знаходилося у господарському віданні «Сумижитла», і саме ця сумнівна контора, маючи право як комунальне підприємство здавати в оренду приміщення виключно «по своєму хотєнію і повєлєнию», заключила договір на оренду. Вони навіть допомогли орендарю отримати дозвіл на поліпшення, написавши до міськради відповідного листа.

Як результат, 11 грудня 2012 року на засіданні комісії з коммайна за питання про дозвіл на поліпшення проголосувало 7 людей – усі присутні того дня.


Але от невдача. Щоби оформити приміщення у власність, його все ж таки довелося передати на баланс комунальної власності, що й відбулося 4 лютого. Інакше вийти на приватизацію було просто неможливо.

А вже 4 липня – через 5 місяців - на сайті мерії вивісили проект рішення про приватизацію цих двох приміщень. 31 липня це питання розглядатиметься на сесії міської ради.

Схожа історія відбулася ще з одним покручем – типу головою регіонівського «Молодіжного парламенту» Ігорем Бабенко. Його мухляж з комунальним майном детально описали експерти Бюро аналізу політики.

Схема єдина: під прикриттям громадських організацій «еліта» міста розкрадає комунальні приміщення. Орендують менше року, за пільговою ставкою оренди, потім – викупають. Афера чистої води - крадіжка власності громади міста Суми. Знаковим є те, що цей «воровской бєспредєл» розпочався в період менеджменту від Рідного міста в КП «Сумижитло». Геннадію Михайловичу, якось негарно виходить! Ви ж обіцяли, що там буде мистецька галерея. А тепер – ані галереї, ані приміщення. Вже другу кімнату умикнули. Не підкажете, хто ж таки краде?

Пам’ятаю, як ми намагалися започаткувати Програму партнерства міської ради з неурядовими організаціями. Це європейський досвід: влада робить соціальне замовлення громадським організаціям, вони реалізовують проект. Виконавчі органи ради поховали програму – вона вмерла по-тихому десь у надрах міськвиконкому. Замість того, щоб реалізовувати дійсно європейські практики, просто підняли прапор над сільрадою і крадуть усе, що бачать.

Як на мене, у місті Суми працює організоване злочинне угруповання, яке під прикриттям фіктивних громадських організацій реалізує злочинні схеми розкрадання комунального майна громади міста.

Аби зупинити цей кримінал і не допустити «дерибан» майна, буду звертатися у прокуратуру. Поки все, що можу.
11
Комментариев
0
Просмотров
1666
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.