Медичні міфотворці

Блоги, Олег Медуниця
01 марта 2012 в 13:37
Якщо вірити словам очільника Сумської області, в кінці лютого мала відбутися передача автомобіля для перинатального центру. Чого звичайно не відбулося
Я навіть не знаю як це назвати. Може це супернаглість, а може суперборзость? А, може, просто нагла брехня, яка вводиться в ранг достовірної інформації про покращення життя вже сьогодні?
Сайт партії регіонів він же «Слався - розслався Юрій Павлович» розповсюдив «благую вєсть». Не міг пройти мимо. Адже це медична тема, яка в пропагандивній машині імені Юрія Чмиря виглядає як двіжок. Ця машина хоч і надувна, але допомагає очевидно йому втриматися на займаній посаді замилюючи очі «бдітєльним» із Кабміну і Адміністрації і вбиває іншого зайця – впливає на уми і душі обласного електорату перед виборами. Принаймні пробує впливати.
Отже новинна теза перша - 300 мільйонів на розвиток  медицини в обласному бюджеті. Ключове слово РОЗВИТОК. Читаємо обласний бюджет. Медицина - 351 мільйонів. З них: 245 млн.  заробітна плата,  30 млн.  -  ліки, 14 млн. - на харчування хворих, 36 мільйонів - на оплату комунальних послуг. Придбання медобладнання  і автотранспорту (оце і є, власне, розвиток) – 30 млн. і то за рахунок державної субвенції, якщо вона буде. Ну якби порядок цифр мені здається зрозумілим і він чітко спростовує заяви регіоналів.
Теза друга  - сайт з посиланням на одного з однопартійців голови Сумської ОДА стверджує, що на оснащення перинатального центру виділено в обласному бюджеті 1 млн. гривень. Чудово, перевіряємо. Дослівно, в грубезному файлі обласного бюджету про перинатальний центр знаходимо наступне: «1 000 тис. гривень на технічне обстеження споруд та виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію обласного перинатального центру для виконання вимог національного проекту  “Нове життя – нова якість в охороні материнства і дитинства”. Різницю відчуваєте - оснащення і виготовлення документації?
Але це не єдина брехня влади про перинатальний центр. Зрозумівши, що для Януковича це «фішка», обласна влада почала стрімко будувати «потьомкінську дєрєвню». Суть її проста: максимум піару, гучних  заяв (бажано у всеукраїнських ЗМІ). Обласний пологовий будинок перейменували в перинатальний центр. Різницю відчуваєте? Так,  у словосполученні пологовий будинок і перинатальний центр різні букви. Сполучення останніх миліші для вуха Президента. А що зроблено реально? Відремонтований дах ще в 2010 році ( заплановано його було робити ще в 2009 році за каденції попереднього голови ОДА) і відремонтовано ліфти в пологовому будинку в минулому році на що пішло 600 тисяч гривень, зроблений ремонт на незначних площах. Вчора в інтерв’ю на обласному ТБ голова ОДА вкотре розвивав цю тему.
Якщо вірити словам очільника Сумської області, в кінці лютого мала відбутися передача автомобіля для перинатального центру. Чого звичайно не відбулося. Але піар на перинатальному центрі для нього очевидно важливіший. Про те, що це діти, очевидно голова сумської ОДА не переймається. Як і його кіровоградський колега який перинатальний центр з помпою відкрив, а потім тихо прикрив через проблеми із його функціонуванням.
Реально в залік голові ОДА можна лише умовно поставити відкриття діагностичного центру  в Сумах та Шостці. Хоча для об’єктивності слід зазначити що об’єкт у Сумах має всі ознаки відмивання коштів, оскільки ціни на обладнання досі не наданні владою на чисельні запити преси та громадських організацій. Медичне обладнання для Шосткинського діагностичного центру могло бути передане Шосткінський лікарні, яка і так обслуговує майже всю північ області. Влада таким чином могла уникнути додаткових видатків, які поніс бюджет на утримання зайвої медичної бюрократії.
Що в сухому залишку.

1. Психдиспансер. Кошти виділені урядом на будівництво психдиспансера в квітні 2010 року на даний час принесли нульовий ефект для психічно хворих. Жоден з них ще не отримав психіатричної допомоги яка як і раніше надається в старому приміщенні. Роботи на об’єкті не ведуться. Фактично будівництво заморожене.
2. Пологовий будинок  у місті Конотоп. Об’єкт незавершений. Заборгованість перед підрядником. Роботи не ведуться.
3. Охтирська районна лікарня. Роботи не ведуться. Робітники, що монтували в грудні систему опалювання досі не отримали заробітної платні. З ініціативи виконуючого обов’язки міського голови Цілуйка, якого всіляко підтримує Чмирь та регіонали у ВР аж до блокування нових виборів мера, зачинено туберкульозне відділення. Туберкульозні хворі покинули відділення і лікуються на денному стаціонарі тобто ізольовано. 
4. Перинатальний центр. Тема розкрита вище.
5. Голова ОДА продовжує стверджувати, що не закрито жодної лікарні і фельдшерсько  - акушерського пункту (ФАПа). Натомість - закрито (перепрофільовано в амбулаторії) 5 лікарень. Повністю закрито 12 ФАПів.
До речі, більшість робітників, що працювала на об’єктах будівництва лікарень (окрім Конотопа де працював «Сумбуд»)  не оформлені на роботу і отримували заробітну плату «чорним налом».
І останнє. Для мене як для управлінця очевидним є факт  деконцентрації і нераціонального використання бюджетних ресурсів,  які уряд та обласні депутати виділили для медичних потреб жителів області. Наші кошти використовуються вкрай не ефективно. Жоден об’єкт (окрім Шостки) не доведений до кінця. Зате тем для трубадурів на тему: «Слався - розслався Юрій Павлович» більше, а це швидше за все, головний пріоритет в роботі обласної влади.
0
Комментариев
0
Просмотров
2049
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.