Павло Качур: «У моїй команді будуть патріоти Сумщини і України»

15-22 сентября 2010 г., 38 (614), Мнение
Газета Панорама, Дмитрий Литовченко 21 сентября 2010 в 15:02
Уродженець Тернопільщини екс-губернатор Сумщини Павло Качур вирішив очолити виборчий список партії “За Україну!” до Сумської обласної ради

- Чому Ви вирішили очолити виборчий список партії “За Україну!” саме до Сумської обласної ради, а не стали балотуватися в рідній Тернопільській області?

- Про Тернопільську якось не задумувався, а від львів’ян пропозиції були балотуватися і до обласної ради і на посаду міського голови Львова. Скажу чесно, якщо б метою було отримати мандат, то варіантів є багато і поза межами Сумщини. Але в моєму рішенні взяти участь у виборах на Сумщині велика емоційна складова. Можливо Ви, журналісти, не повірили моїм словам на прощальній прес-конференції у 2008 році про те, що робота на Сумщині це дійсно був один з найкращих періодів моєї політичної кар’єри. Бо було бачення що робити і була довіра і підтримка людей. Ця довіра і підтримка є дуже важлива для реалізації планів та ідей. Мене тут прийняли як свого, і на Сумщині я почуваюсь як вдодома.
А чому «За Україну»? Тому-що мої життєві цінності і політичні переконання найбільше відповідають програмі цієї партії. Я розумію що такий підхід сьогодні не в моді. Сьогодні більше аналізують рейтинг політичних партій, ніж їх програми. Ну що ж, вважайте мене старомодним. Точніше не так, вважайте мене супермодерним, бо я переконаний, що ми приречені прийти до вибору партії за ідеологічними і програмними принципами. І таких швидких змін: вчора ліберал, нині консерватор а завтра соціал-демократ в майбутньому не буде.

- Опишіть, будь ласка, лаконічно, в чому полягає проект Павла Качура на Сумщині?

- Якщо лаконічно то скажу так. Перше. Я хочу щоб Сумська обласна рада була представницьким органом сумської громади (людей що живуть на Сумщині), а не представницьким органом Обласної державної адміністрації. Подивіться уважніше як сьогодні формуються списки провладних політичних партій. Ви впевнені що для більшості з них інтереси простих людей будуть вищими за інтереси власного бізнесу? Я не впевнений. Тому і формую, умовно кажучи, «Команду Качура» щоб в людей під час голосування на виборах була альтернатива.
І друге. Лідери команд мають розуміти і бути спроможними вирішувати проблеми Сумщини. Подивіться сьогодні на потенційних учасників. «Сильна Україна» Тігіпка, «Фронт змін» Яценюка, «Батьківщина» Тимошенко. Це що, після виборів Сергій Леонідович, Арсеній Петрович чи Юлія Володимирівна покинуть свої справи в столиці і почнуть займатися проблемами Сумщини? Чи може їхніми іменами прикриваються, щоб здобути мандат до обласної ради? Політичні команди на місцевому рівні повинні мати власних лідерів, спроможних реалізувати передвиборчі обіцянки.

Проект Качура - це не пошук парасольки в Києві. Якщо люди мене підтримають, я готовий переїхати працювати на Сумщину і відповідати за свою роботу і роботу команди.       

- Хто з відомих людей буде представляти вашу команду на Сумщині?

- Почну з вимог до команди. Мені б хотілося щоб «Команда Качура» була стійкою проти моральної і матеріальної корозії. Друге - щоб команда мала перспективу. Звідси і вимоги до кандидатів. Я провів значну кількість переговорів, в тому числі і з відомими людьми. «Команда Качура» буде складатися з людей, які можуть похвалитися реальними справами на сумщині, а також з молодих, перспективних, але принципових. Обов’язкова вимога до всіх - бути патріотом Сумщини і України. І останнє, кожен повинен відчувати себе частиною команди, яку об’єднує спільне бачення. Така команда буде стійкою до тиску влади та зможе досягнути реальних змін.

- Скільки відсотків підтримки сумчан ви плануєте набрати на виборах?

- Давайте розділяти. Скільки ми сподіваємось що за нас проголосують і скільки очікуємо в офіційних протоколах. Закон про місцеві вибори виписаний так, що питання чесності підрахунку голосів буде стояти дуже гостро під час цієї виборчої кампанії. А сподіваємось ми на голоси розумних, чесних та принцивових людей, патріотів Сумщини і України. А таких, я переконаний переважна більшість.

- Хто буде балотуватися від вашої політичної сили на посаду мера Сум? Чи ви підтримаєте діючого мера Геннадія Мінаєва? Хто очолить список вашої партії до Сумської міської ради?

- Позиція організації з цих питань буде сформована колегіально. Я буду пропонувати щоб ми не висували власного кандидата на посаду міського голови а підтримали діючого - Генадія Мінаєва. У нас були не прості відносини з Генадієм Михайловичем під час моєї роботи на посаді голови ОДА, але сьогодні чесно можу сказати: це людина, яка працює над самовдосконаленням. Він отримав досвід управлінської роботи, пройшов непростий етап політичних випробувань і я буду його підтримувати. І буду пропонувати щоб підтримала Генадія Мінаєва наша політична сила.
Очолити список до міської ради буду пропонувати Віктора Бобиренка. Має досвід роботи депутатом міської ради, ефективно працює з молоддю, за ним реальні справи, та не піддається на спокуси влади. Серед сьогоднішніх депутатів міської ради з різних політичних партій, тих хто не спокусився і не купився земельною діляночкою – на пальцях однієї руки можна перерахувати. Віктор Бобиренко - серед них. От за таких на виборах і треба голосувати.

- Які особливості політичної боротьби ви бачите на Сумщині в порівнянні з іншими регіонами України?

Перше - це відсутність в політичних командах лідерів національного масштабу.

Друге – більший, ніж в інших регіонах переляк бізнесової еліти перед владою (Можливо тут спрацьовує історична пам'ять).
Третьою особливістю Сумщини є люди, або як перед виборами їх прийнято називати - виборці. Їхній здатності показати владі дулю на виборах заздрить вся Україна.    

- Як ви оцінюєте роботу нинішнього губернатора Сумщини Юрія Чмиря? Чи зустрічалися ви з ним, про що розмовляли?

- Оцінку владі нехай дають люди. Як управлінець, оцінку роблю виходячи із Плану дій на рік, із програми (а не концепції ) розвитку території, конкретних завдань з галузевих програм. Поки що цього немає. Мабуть ще йде процес вивчення ситуації. Особистої зустрічі з Юрієм Павловичем після виборів у мене не було. В п’ятницю (3 вересня) я заходив до нього в адміністрацію, але він в цей час виїхав на Сумихімпром, бо там нарешті почали видавати людям зарплату. Я шкодую що з сайту ОДА зник графік роботи керівників. Якби був графік роботи голови такої накладки не було б. Я розумію що це не зручно щоденно інформувати громадськість про те, що ти робиш. Але люди платять владі зарплату, сплачуючи податки, і вони мають право знати чи ефективно витрачаються їх гроші.

Президент Віктор Янукович під час візиту до Сум назвав область депресивним регіоном, що знаходиться на останній сходинці за деякими показниками. Це підтверджують і місцеві керівники. За вашою думкою, чому це так? Хто винен у цьому? Чи є частка вашої провини?
Мене особисто визначення Сумщини як депресивної території ображає. Це як вирок цілій території. В нас прекрасні землі, в нас багаті родовища нафти і газу в нас працьовиті люди! Залиште хочаб 10 частину того, що з області щорічно забирають і не душіть репресіями бізнес - і Сумщина розцвіте.

А місцевих керівників які це, як  Ви кажете, «підтверджує» - гоніть в шию, бо це здеморалізовані люди вони вже психологічно не готові шукати шляхів розвитку Сумщини. У мене був і є «План для Сумщини». Мені його не дали реалізувати. Тому я йду на вибори, до людей, які вибирають майбутнє регіону через свої голоси на виборах.   

Дайте коротку відповідь, що треба робити, що виправити ситуацію.
Мати реальний план, підтримку людей, і переконання що ти можеш змінити ситуацію. Це коротко, як Ви просили. Розумію що це дуже загально. Готовий детальніше обговорити цю тему в наступному інтерв’ю.

- Прокоментуйте інформацію про те, що під час вашого губернаторства ви ніби намагалися оформити земельні ділянки на себе чи своїх наближених.

- Це інформація чи слухи? Як для слухів, то малувато. Якщо це інформація, то вона не відповідає дійсності.

Зрозумійте, найбільше чого прагнуть тіньові ділки - це зробити керівника своїм спільником. Тоді кради скільки хочеш ніхто слова не скаже бо «сам такий». Так, пропозиції були, але на твердження про те, що ніхто не буде про це знати, що буде підставна особа, я відповів - я це буду знати. Подвійну мораль нічим не прикриєш. Люди її бачать.

- Будь ласка, розкажіть про ваші енергетичні проекти.

- Коротко чи детально? Обережно, можу наговорити на цілий випуск «Панорами»! Якщо коротко, то це проект «Ярмарка ідей» - щорічний конкурс кращих ідей, проектів і реалізованих проектів щодо енергоефективності, альтернативної енергетики та енергозбереження; вітропарки в Криму та у Карпатах; проекти з використання біомаси (один цікавий проект заміщення газу в сільському районі поданий нами на конкурс, оголошений Європейською Комісією); впровадження теплоізоляційного матеріалу «Керамоізол» та ще багато інших проектів, які застосовують наукові інновації для впровадження відновлюваних джерел енергії та сприяють ощадливому використанню електроенергії.

78
Комментариев
0
Просмотров
2549
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.