Олег Медуниця

21-28 июля 2010 г., 30 (606), Мнение
Газета Панорама, Дмитрий Литовченко 20 июля 2010 в 16:32
ОЛЕГ МЕДУНИЦЯ розповів, хто конкретно веде боротьбу проти мера / Фото - Александр Комендант
“Замовники боротьби проти Мінаєва - Деркач і Чмирь”

Зараз прокуратура активно перевіряє діяльність міської влади в Сумах: під “роздачу” потрапили деякі місцеві комунальні підприємства, порушені кримінальні справи з приводу нібито незаконних дій посадовців. Проте, усе це спрямовано проти однієї особи - міського голови Сум Геннадія МІНАЄВА.

Багато хто вбачає в раптовій зацікавленості правоохоронних органів роботою мера спробу залякати керівника міста та змусити його відмовитись від участі в майбутніх виборах 31 жовтня або взагалі позбавити його такої можливості. Такі методи добре відомі на прикладі Олександра АНДРОНОВА, якого у 2003 р. прихильники тодішнього губернатора Володимира ЩЕРБАНЯ змусили піти з посади мера.

Що буде з Геннадієм Мінаєвим, хто конкретно веде боротьбу проти мера? Про це в інтерв’ю “r” розповів громадський діяч Олег МЕДУНИЦЯ.

 

r: Тиждень тому, посилаючись на конфіденційне джерело в правоохоронних органах, Ви оприлюднили інформацію про те, що мера Сум Геннадія Мінаєва можуть заарештувати, щоб не дати взяти участь у виборах. Ця інформація не підтвердилась.

О.М.: Ми і ставили перед собою таку мету — заявити, що ми знаємо про ці плани, і тим самим упередити арешт Мінаєва. Наскільки мені відомо, терор з боку прокуратури до міста Суми не припинився і триває надалі. Можливо, сьогодні, 19 липня, буде порушено кримінальну справу відносно Мінаєва. Є такі дані. Наразі прокуратура зараз розслідує старі справи відносно комунальних підприємств Сум, їх просто дістали із дальньої шухляди.

r: Який сценарій подальшого розвитку подій?

О.М.: Все залежить від Мінаєва: наскільки він зможе домовитись із регіоналами. За моєю інформацією, майже весь минулий тиждень його не було в Сумах. Можливо, в нього вже є якісь домовленості з тими людьми, які ініціювали таку прискіпливу увагу прокуратури до його діяльності. Мені про це невідомо, але виглядає так, що прокуратура не збавила обертів.

Губернатор по знущальному повів себе відносно мера. Маю на увазі вислів Чмиря про те, що він не має ніяких претензій до Мінаєва, хоча насправді в більш близькому колі даються абсолютно інші оцінки роботи міського голови. Партія регіонів намагається впливати на державну інспекцію по ЖКГ. Завдяки цьому вони розкопали ситуацію по нібито завищених тарифах на вивіз твердих побутових відходів. Інспекція по цінах видала спочатку висновок, що ціни нормальні, а через тиждень змінила власну думку через позицію губернатора.

Крім цього, в обласній державній адміністрації просто видавлюють посадовців, що не догодили, і змінюють їх на тих, кого регіонали вважають лояльними. Таким чином проходить підготовка до виборів.

r: Хто конкретно веде боротьбу проти Мінаєва?

О.М.: Замовниками, очевидно, є Андрій ДЕРКАЧ (народний депутат від Партії регіонів) і Юрій Чмирь. Виконавцями є силовики - в основному прокуратура, в керівництві якої тепер донецькі представники.

r: Губернатор Юрій Чмирь категорично спростовує власну причетність до цієї справи. Каже, що в нього немає конфлікту з мером. За Вашою думкою, він каже неправду?

О.М.: Звичайно, каже неправду! Так само — відносно посадовців адміністрації. Він каже, що деякі не витримують високого темпу роботи, тому пишуть заяви на звільнення. Але ж попередні п’ять років витримували і працювали. Так і з Мінаєвим. Вони не заспокояться, поки не приберуть його. Навіть якщо його знову оберуть мером сумчани, йому все одно будуть створювати проблеми.

r: Хто може зайняти посаду мера від Партії регіонів та як це вплине на місто?

О.М.: Їм потрібна своя людина - із свого оточення чи близька до нього. Така політика Партії регіонів стосується навіть сільських голів від Української народної партії і об’єднання “Батьківщина” (БЮТ), котрих змушують формально приєднуватися до Партії регіонів.

Якщо регіоналам вдасться поставити свого мера в Сумах, то наше місто стане частиною глобального проекту по захопленню влади. Ріст добробуту, територіальний розвиток громад — це для них другорядне, пов’язане з головним іміджевим проектом.

Якщо Мінаєв домовиться із ними, то після виборів у нього з’явиться новий заступник від Чмиря або секретар міської ради від Партії регіонів. Вони вже намагалися реалізувати план обрання регіонала секретарем міськради, вони хотіли, щоб Мінаєв забезпечив обрання Мовчана на цю посаду. Тоді до мера не було б ніяких претензій. Але таким чином вони б відразу підчепили Мінаєва на гачок: будь-яка кримінальна справа або затримання - і Мовчан виконував би обов’язки міського голови.

10
Комментариев
1
Просмотров
2586
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.

Комментарии

Проверка