Юрій Чмирь: “Завдання — реалізація президентських програм"

07-14 июля 2010 г., 28 (604), Личность
Газета Панорама, Дмитрий Литовченко 08 июля 2010 в 13:35
Юрій Чмирь стверджує, що любить драйв у спілкуванні з журналістами, проте ще не дав сумським ЗМІ жодного “живого” інтерв’ю / Фото - Александр Комендант
Губернатор розповів про свою мету,Щербаня, Деркача, Григоришина та “Свему”

Новий голова ОДА Юрій ЧМИРЬ нарешті відповів на наполегливі запитання “r”. Для цього редакція була змушена надіслати офіційний запит, а керівнику ОДА, щоб відповісти, знадобилося 30 діб. На жаль, попри наші очікування та власні  передвиборчі обіцянки бути відкритим перед пресою, Юрій Павлович вирішив не давати “живого” інтерв’ю, обмежившись сухими лаконічними фразами на папері, сподіваємося, авторського характеру. Певне, голова ОДА дуже заклопотаний і тому не зміг виділити в своєму щільному графіку півгодини на спілкування з журналістом.

Нагадаємо, що після призначення 38-річного уроженця Донеччини Юрія Чмиря на посаду наша газета докладно писала про можливі зв’язки нового керівника із багатьма впливовими людьми Сумщини: Володимиром ЩЕРБАНЕМ, екс-мером Сум Володимиром ОМЕЛЬЧЕНКОМ та нардепом-регіоналом Андрієм ДЕРКАЧЕМ. Місцеві експерти стверджували, що діяльність Юрія Чмиря може бути вкрай залежною від людей, що активно сприяли його призначенню. Крім того, губернатору дорікали відсутністю управлінського досвіду, доведенням до банкрутства шосткинської компанії “Свема”, спробами впливати на Кролевецький хлібокомбінат. Що з цього приводу відповів губернатор, читайте нижче.

r: Якщо сформулювати коротко, яку головну мету Ви ставите перед собою як голова Сумської облдержадміністрації на найближчу перспективу?

Ю.Ч.: Виведення Сумщини на лідируючі позиції за всіма напрямами – це принципове і, якщо відверто, амбітне завдання для мене.

Президент України Віктор Федорович ЯНУКОВИЧ у програмі «Україна для людей» та у “Програмі економічних реформ на 2010–2014 р.” окреслив чіткі завдання та орієнтири, виконання яких реально допоможе зробити українське суспільство благополучним, економіку – конкурентоспроможною, владу – ефективною. Тож, для мене, як голови Сумської обласної державної адміністрації, основне завдання - реалізація президентських програм. Ввважаю, люди повинні бачити конкретні кроки влади. Що стосується Сумщини – це підтримка бюджетоутворюючих підприємств: ВАТ «Сумихімпром», СМВО ім. Фрунзе, шосткинських «Зірки» та «Імпульса» -  та забезпечення їх державними замовленнями; соціальний розвиток сільських територій, залучення на Сумщину інвестицій та розвиток малого та середнього бізнесу.

r: Чи правда, що Ви є родичем прем’єр-міністра Автономної республіки Крим Василя Джарти? Чи є у Вас ще родичі, що займають високі державні посади?

Ю.Ч.: Ми маємо єдину владну команду, і з усіма я спілкуюсь, як з однодумцями, а також маю дружні стосунки. Що стосується родинних зв’язків, ні близькі, ні далекі мої родичі на державних посадах не працюють.

r: Сумські експерти називають людиною, що зараз найбільше впливає на політику в Сумській області, народного депутата від фракції Партії регіонів Андрія Деркача. На Вашу думку, який ступінь його впливу на політичні процеси на Сумщині? Які у Вас із ним стосунки?

Ю.Ч.: Ми разом з народним депутатом Андрієм Деркачем працювали на виборах в Сумському регіоні. Кожен відповідав за певний напрямок роботи. Тож недивно, що сьогодні він переймається проблемами області. До того ж Андрій Деркач тричі обирався народним депутатом по Глухову і нині активно працює в окрузі. У мене з ним також дружні стосунки. Він, як народний депутат, допомогає вирішувати проблеми регіону на державному рівні.

r: Стверджують, що російський бізнесмен Костянтин ГРИГОРИШИН, що є головним акціонером ВАТ «СМВО ім. Фрунзе», контролює «Сумиобленерго» та місцеву теплоенергетику, має найбільший вплив на економіку Сум. На Вашу думку, який ступінь його впливу на місцеві економічні процеси? Які у Вас з ним стосунки?

Ю.Ч.: Дійсно, Костянтин Григорішин є головним акціонером ВАТ «СМВО ім. Фрунзе». Це найпотужніше бюджетоутворююче підприємство регіону, яке забезпечує роботою тисячі жителів області. Звісно, я зацікавлений, щоб таке виробництво розвивалось, а разом з тим зростав економічний потенціал області. Це обов’язок влади. Обласна державна адміністрація підтримуватиме підприємства, від яких залежить сталий економічний розвиток регіону.

r: До 2003 р. Ви працювали на Донбасі. За чиїм запрошенням у 2003 р. Ви приїхали до Сумської області для роботи на «Свемі»? Чи правда, що цьому сприяв тодішній голова Сумської ОДА Володимир Щербань?

Ю.Ч.: У 2003 р., згідно з рішенням голови Фонду держмайна України, був підписаний контракт, і я очолив підприємство «Свема».

r: Чи правда, що Ви представляли фінансові інтереси Володимира Щербаня?

Ю.Ч.: Я представляв інтереси держави і регіону.

r: Щодо періоду Вашої роботи на «Свемі» недоброзичливці кажуть, що Ви сприяли поступовому розрізанню підприємства на металобрухт.

Ю.Ч.: До вашого відома, коли я очолив «Свему», було відновлено виробництво світлочутливих матеріалів (рентген плівки, аерофотоплівки, магнітної стрічки), які не випускали починаючи з 2001 р. Сьогодні виробництво загальною площею більше 300 га потребує перепрофілювання, і вже зараз на території «Свеми» створено 23 різнопрофільних підприємства, куди залучені кошти інвесторів з Іспанії, Польщі, Сполучених Штатів Америки, Китаю. На сьогодні створюються умови для подальшого залучення інвестицій для створення виробництв із залученням сучасних світових технологій.

r: За часів Вашої роботи на «Свемі» були продані будинки відпочинку та санаторії цього підприємства.

Ю.Ч.: Якраз навпаки за мого керівництва була відновлена робота дитячого оздоровчого табору «Світлий» на 400 дітей, який і донині щороку працює в три зміни. Це єдиний дитячий табір на території міста Шостка для відпочинку та оздоровлення дітей.

r: Чим займалися Ви після звільнення зі «Свеми» з квітня 2005 по травень 2006 р.?

Ю.Ч.: Працював, займався громадською роботою.

r: Чи правда, що засновником київської фірми ТОВ «Інвестиційні програми», яка являється головним кредитором Кролевецького хлібокомбінату, є ваша дружина?

Ю.Ч.: Ні я, ні моя дружина не є засновниками будь-яких підприємств.

r: Чи правда, що за Вашої участі ТОВ «Інвестиційні програми» намагалося встановити контроль над Кролевецьким КХП?

Ю.Ч.: Це підприємство, яке, згідно закону, контролює держава. КХП дійсно має кредиторську заборгованість, проте там створені такі умови, що воно нарощує обсяги виробництва. Нині відмічається покращення фінансового стану підприємства.

r: Який бізнес чи акції підприємств є у Вас чи Вашої сім’ї?

Ю.Ч.: Не маю. У 2006 р. після прийняття присяги народного депутата я припинив відносини з бізнесом згідно законодавства.

r: Чи плануєте Ви продовжувати керувати Сумською обласною організацією Партії регіонів?

Ю.Ч.: Я залишаюсь головою Сумської обласної організації Партії регіонів. Керівництво здійснює виконком та секретаріат обласної організації згідно покладених на них обов’язків.

0
Комментариев
0
Просмотров
4085
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.