Ходи назад

02-09 июня 2010 г., 23 (599), Мнение
Газета Панорама, Олег Медуница 01 июня 2010 в 11:45
Обласна влада згортає співробітництво з громадськими організаціями

Одним з актуальних питань діяльності влади є її співпраця з неурядовими громадськими організаціями. Ключовим моментом такої співпраці є підтримка їх діяльності з боку влади, в тому числі і фінансова. Цивілізований принцип такої співпраці полягає в конкурсному розподілі бюджетних ресурсів громад для підтримки проектів і програм організацій громадянського суспільства, що діють в межах територій, де ці громади проживають. Простіше кажучи, влада проводить конкурс для громадських організацій. Долучає до експертів депутатів представницького органу громади, журналістів, провідних громадських діячів.

Починаючи з 2005 р. такий принцип почав впроваджуватися і в діяльності сумської влади. Спочатку конкурс впровадило у своїй діяльності обласне управління молоді і спорту. Трохи згодом управління зв’язків із громадськістю. Але у такого, на мою думку, прозорого способу співпраці були і незгодні. Це організація ветеранів, а точніше Сумська обласна організація ветеранів України. Ця організація більшість коштів, отриманих від обласного бюджету, просто роздавала у вигляді фінансової допомоги своїм активістам. Всі спроби пояснити їм про такі речі, як програми і проекти, допомогти їм у їх написанні, наштовхувались на глуху стіну нерозуміння. Попри те, що ветеранів Другої світової серед членів цієї організації залишились, на жаль, мало, її лідери активно використовували тезу – ветеранів ображають. Таким чином, ветерани і «вирішували» свій рядок в бюджеті. Поза конкурсом. Хоча і не тільки ветерани були завжди незгодні. Завжди багатьом хотілося ділити бюджет для «потрібних» організацій і на «потрібні» цілі.  

Після прийняття обласного бюджету на цей рік та програми соціально-економічного розвитку спробуємо проаналізувати, як же дотримано один з основних принципів взаємодії з громадськістю – принцип конкурсного розподілу. Слід зауважити, що з об’єктивних причин бюджет цього року був прийнятий запізно. Отже для громадських організацій як мінімум півроку вже випало з їх календаря.

Програма соціально-економічного розвитку області декларує проведення конкурсу проектів  для молодіжних організацій в сумі аж 92 тис. грн. Це найменший показник за останні 2 роки, де фігурували суми в рази більші. І це в умовах, коли в області сконцентровані найбільші за останні роки перехідні залишки коштів з бюджету 2009 р. Більше того, в пояснювальній записці до обласного бюджету, прийнятого обласною радою, ми не знайдемо жодної згадки про виділення коштів на конкурс проектів для молодіжних організацій.

Цією ж програмою передбачається виділення 130 тис. грн. без будь яких обґрунтувань обласним громадським організаціям ветеранів, інвалідів, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Фактично виділено стільки ж, але обласній організації політичних в’язнів і репресованих коштів не передбачено жодних. При цьому віддано більшість коштів (65 тис. грн.) одній організації - Сумській обласній організації ветеранів України.

Обласним бюджетом на 2010 р. коштів на конкурс проектів громадських організацій не передбачено, попри те, що це задекларовано в рішенні обласної ради «Про програму економічного і соціального розвитку області на 2010 рік».

Висновок перший: це або дурість, або диверсія. Продеклароване в програмі соціально-економічного розвитку суперечить бюджетним показникам.

Висновок другий: громадським організаціям слід об’єднати зусилля і в ручному режимі вичавити з влади те, що їм по праву належить. Аргументи "немає коштів" не приймаються. Кошти у влади є, але, як свідчить бюджет області на 2010 р., не для всіх.

0
Комментариев
0
Просмотров
2065
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.