ПОЛЬСЬКІ МОТИВИ СУМСЬКОЇ ЗЕМЛІ

Art ЖИТТЯ СУМЩИНА
Art ЖИТТЯ СУМЩИНА 21 мая 2024 в 12:48
18 травня в Сумській ОУНБ відбулися урочистості з нагоди 25-ї річниці заснування в Сумах Польського культурного товариства.

У квітні 1999 року до Сум прибула делегація депутатів польського Сейму на чолі з Генеральним консулом Республіки Польща в Харкові. Саме тоді виникла ідея створення в місті національного товариства, яке об’єднає людей зі спільними коренями.

Одним з основних напрямків діяльності організації стало проведення просвітницьких та культурно-мистецьких заходів, спрямованих на відродження і вивчення польської мови, історії та культури. Багаторічні партнерські стосунки поєднали товариство з відділом мистецтв Сумської ОУНБ, який активно займається популяризацією польської культури в рамках проєкту «Бібліотека – центр діалогу культур». Разом з польською громадою бібліотека відзначає національні та релігійні свята, вшановує видатних діячів польської культури. В обласній книгозбірні проводяться виставки, літературні і музичні вечори, презентації книжок, мовні курси. Доброю традицією, яка об’єднує поляків всього світу, стало проведення заходів з нагоди щорічних Національних читань. Наприкінці минулого року рамках проєкту «Польська полиця в Україні» відділ мистецтв отримав низку цінних видань – перекладів українською класичних і сучасних творів польських авторів для дорослих та юних читачів.

Програма ювілейного вечора була цікавою і насиченою. З вітальним словом виступила президентка товариства пані Ганна Здановська Hanna Zdanowska. Віцепрезидент товариства пан Володимир Кучинський, який очолював організацію впродовж 20 років, розповів про її історію. Присутні почули щирі поздоровлення та музичні вітання від членів товариства, які мешкають зараз у різних європейських державах, взяли участь у цікавих конкурсах і вікторинах на знання історії, географії, культури Польщі.

Пан Володимир Кучинський подарував обласній бібліотеці унікальне видання – чудово ілюстровану збірку віршів Адама Міцкевича у перекладах українських поетів М. Рильського, П. Тичини, К. Герасименка, М. Пригари та інших, яка вийшла друком 1955 року до 100-річчя від дня смерті геніального польського поета.

Щиро вітаємо наших польських друзів з ювілеєм, сподіваємося на продовження плідної співпраці польської громади і бібліотеки!

 
28
Комментариев
0
Просмотров
293
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.