29 серпня – День пам’яті загиблих захисників України.

людмила яценко
людмила яценко 29 августа 2023 в 16:30
Це не єдиний день у році, коли ми згадуємо, віддаємо шану, розповідаємо про тих, хто віддав життя, щоб відстояти Україну, її державність, незалежність і соборність.
У травні місяці 2023 року за ініціативи бібліотекарів Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки та за участю військових ветеранів, членів ГО «Паліцинська академія», ГО «Вчитель ветеран», користувачів висіяли зерна соняшників на клумбу біля книгозбірні, долучившись до акції «Сонячна квітка – квітка нескорених» у пам’ять про загиблих українців у перші дні війни, ініціаторами якої стали українські діаспори за кордоном.  
23 серпня, в День пам’яті загиблих захисників України, ця #акція-пам’яті мала продовження. На майданчику біля книгозбірні була проведена хвилина-пам’яті «Іловайськ - трагічна сторінка в історії України».

Захід відбувся поблизу патріотичної клумби з соняшниками,
які стали традиційним символом, пов’язаним з одним із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році.

Про трагедію, яка увійшла в історію під назвою «Іловайський котел», присутнім - викладачам та студентам сумських учбових закладів, користувачам та співробітникам бібліотеки, учасникам громадської організації «Вчитель ветеран», небайдужим перехожим розповіли військові ветерани, волонтери та свідки подій.

Свою воєнну лірику, у якій акумулюється біль і горе від війни, а також
зворушливі римування, що допомагають пережити важкі часи та вистояти продекламували поети, відвідувачі літературно-музичної студії «Літера».

Бібліотекарі зосередили увагу учасників на книгах про цю подію з фондів бібліотеки - це роман «Іловайськ» нашого письменника-земляка Євгена Положія (побудований на реальних фактах) та «Іловайський щоденник» Романа Зінченка – колишнього морського піхотинця, учасника батальйону
«Дніпро-1», який опинився у пеклі Іловайська і не тільки вижив, а й допоміг вибратися з «котла» тяжкопораненим товаришам.
Всі присутні висловили впевненість, що «сонячна квітка», яка виросла з зернятка, стане квіткою Перемоги.

Пам’ятаємо і будемо пам’ятати!


 
0
Комментариев
0
Просмотров
596
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.