ЗОДЧИЙ УКРАЇНСЬКОГО МОДЕРНУ

Сумська обласна універсальна наукова бібліотека
Сумська обласна універсальна наукова бібліотека 05 февраля 2021 в 15:30
Сьогодні, 5 лютого виповнюється 140 років від дня народження Сергія Прокоповича Тимошенка – учасника українського національно-визвольного руху початку ХХ ст., Української революції 1917–1921 рр., державного і громадського діяча, архітектора, інженера, професора, керівника українського представництва в польському парламенті, сенатора польського сейму від Волині 1935–1938 рр.

Київ, Харків, Луцьк, Ковель… Саме з цими містами пов’язана архітектурна, інженерна, викладацька, громадсько-політична діяльність Сергія Тимошенка. Його творча спадщина неперевершена. За проєктами нашого земляка (народився в с. Базилівка, нині Конотопського району Сумської області) виконано понад 400 різноманітних споруд та архітектурних комплексів у різних країнах світу.

Чимало наших співвітчизників, які брали участь в Українській революції 1917–1921 рр. опинилися в еміграції. За радянських часів про них було обмаль інформації. Серед когорти забутих свого часу українських діячів варто згадати архітектора й інженера, депутата парламенту і міністра, викладача і ректора Української господарської академії (Подєбради, Чехословаччина) Сергія Тимошенка. Перші публікації про нього з’явилися в середині 1970-х років у зв’язку з його мистецькими студіями, оскільки він належав до фундаторів нового стилю в архітектурі – українського модерну початку ХХ ст.

Всіх бажаючих дізнатися більше інформації про життя і діяльність нашого земляка запрошуємо до відділу краєзнавчої літератури і бібліографії.

 
0
Комментариев
0
Просмотров
1306
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.