Зелене диво на Ворсклі

Сумська обласна універсальна наукова бібліотека
Сумська обласна універсальна наукова бібліотека 19 апреля 2019 в 15:14
18 квітня 2019 року в актовій залі Сумської обласної наукової бібліотеки відбулася конференція «Ювілейними стежинами», присвячена 10-річчю створення Гетьманського національного природного парку.
Цей парк, створений за Указом Президента України 27 квітня 2009 року, розташований на території  3 районів Сумської області - Тростянецького, Великописарівського та Охтирського. До його складу ввійшли гідрологічні заказники загальнодержавного значення «Бакирівський», «Хухрянський» і «Климентівський». А також об’єкти місцевого значення: заказник «Ямний», заповідні урочища «Нескучанська дача», «Залугове», «Красне», «Сумська діброва», «Веселе», гідрологічні пам’ятки природи – «Джерело кремньове» та «Криничка». Природний парк не має суцільної межі і складається з 18 окремих контурів, відособлених один від одного або поєднаних руслом річки.
Ворскла з її найбільшими притоками – Ворсклицею і Боромлею - є однією з найчистіших і найкрасивіших річок України. Долинно-річкові ландшафтні комплекси цієї чарівної річки – це візитівка Гетьманського національного природного парку.
Ріка – то є пісня Землі і сльоза
Пречиста, як все материнське на світі.
Лоза, мов розпущена сива коса,
З бурштином у горобиному вітті.
Між косами лоз і чубами гайків
Спокійно, без гуків, але урочисто
Тече глибина з глибокості віків
І сонце, і зорі несе променисто.
Вінками стрічають її береги,
Завдячно вклоняються яблуні, вишні.
А скільки вона вгамувала жаги
Із кухлів, мальованих в славній Опішні.
                             Це Ворскла – моя найрідніша ріка.                П. Воронько 
Колектив парку вітали поважні гості: провідні фахівці Департаменту екології та охорони природних ресурсів Сумської ОДА,  відділу промоції та туризму Сумської ОДА, науковці і студентська молодь Сумського  національного аграрного університету, екологи, краєзнавці, природозахисники, представники громадських організацій і користувачі бібліотеки – шанувальники рідного краю.
В своїх виступах науковці презентували велику кількість природних об’єктів, живих пам’яток, унікальних рослин і тварин Гетьманського парку. Серед яких - 22 види судинних рослин, 16 видів тварин занесені до Червоної книги України. Маленька часточка цього багатства була представлена наочно у відеофільмі,  презентаціях, банерах і буклетах учасників, а також у матеріалах відкритого перегляду літератури,  підготовленого працівниками відділу документів з природничих і аграрних наук обласної універсальної наукової бібліотеки.
Присутніх приємно вразило все побачене і почуте, спонукало особисто побачити та відчути серцем і душею всю красу нашої землі, рідного краю, зрозуміти свою  відповідальність за збереження унікальних природних ландшафтів і всього довкілля. Доповнювала враження про неповторну природу Сумщини пісня Світлани Весни (слова В.Крищенка, музика В.Куртяка) «Рідний край», яка звучала час від часу на протязі всього заходу.
Це край моєї втіхи і сльози,
Із рідним словом, з рідними піснями
Тулюся до вкраїнської краси,
Бо це взяла від батька і від мами.


 
0
Комментариев
0
Просмотров
717
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.