Допоможіть Гінзбург знайти документи КПУ!

Блоги, Геннадій Іванущенко
16 марта 2011 в 09:41


Схоже, Ольга Петрівна сама не сподівалася, яку цікаву тему вона підніме, намагаючись скомпрометувати сумських архівістів. Адже не тільки в Сумах, а й повсюди, де було майно й архіви КПУ її однопартійці нищили у серпні 1991-го компромат. Колеги розповідали, що деякі, найбільш завзяті лиш тоді зупинились, коли їм буквально «на пальцях» пояснили, що можливо вони палять докази своєї «трудової» діяльності і пенсії їм не бачити… Були й інші випадки.

Один з таких спогадів подаю тут з надією на продовження теми.

 

Епізод з подій серпня 1991 р.

 

            … 23 серпня 1991 року зібралась позачергова сесія Сумської міської ради у зв’язку з подіями ГКЧП. На той час серед депутатського корпусу переважала демократична більшість. Терміново було сформовано депутатський штаб з цієї більшості, який очолив  народний депутат ВР України О. Воробйов. Нами було вирішено заблокувати основні заклади тодішньої влади: обком і міськом КПСС, держбанк, виконкоми, партархів.

            Мені та ще кільком депутатам було доручено чергування в обласному партархіві, який на той час очолювала активна комсомоло-комуністка Марина Жидкова. Наші чергування відбувалися протягом двох діб. Співробітники партархіву неприязно ставилися до нас але при виході пред’являли свої речі, сумки тощо. Ми, як інтелігентні люди (лікарі, педагоги) відчували певну незручність, виконуючі не властиві нам функції, що як на мене, суперечили етичним нормам. М. Жидкова демонструвала нам стелажі, сейфи, які були опечатані і запевняла, що жоден архівний документ не зник.

            Водночас, 24 серпня особисто до мене непомітно підійшов співробітник архіву (пригадую був в окулярах) і скрушно похитуючи головою сказав, що найбільш компрометуючі сумських капеесесівців матеріали завчасно вилучено і, скоріше за все, - знищено. Після цього нашим депутатським штабом було прийнято рішення про закриття і опечатування партархіву (здається на дві доби). Про подальші переформатування архіву, кадрові перестановки і його роботу мені мало що відомо.

 

 

 

В. Казбан – депутат Сумської міської та обласної рад 1990-1994 рр.

 

P.S. А чи не є це відповіддю на питання про 49 документів партархіву, так і не переданих до Державного архіву Сумської області? Адже саме їх зникнення комуністка Гінзбург намагалася нещодавно «повісити» на попереднього керівника та колектив ДАСО, приплюсувавши міфічну цифру 600. http://www.vsisumy.com/users/180/blog/brehneyu-svit-proydesh-ta-nazad-ne-verneshsya  Хто знає якісь факти - відгукніться! Брехня має бути покарана!

11
Комментариев
0
Просмотров
4823
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.