ВІДОМИЙ СУМСЬКИЙ ПОЕТ ОЛЕКСАНДР ВЕРТІЛЬ УДОСТОЄНИЙ ВІДРАЗУ ДВОХ ДИПЛОМІВ

СУМСЬКА ОУНБ ВІДДІЛ ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ
СУМСЬКА ОУНБ ВІДДІЛ ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ 24 сентября 2020 в 09:01
ВІДОМИЙ СУМСЬКИЙ ПОЕТ ОЛЕКСАНДР ВЕРТІЛЬ УДОСТОЄНИЙ ВІДРАЗУ ДВОХ ДИПЛОМІВ – ЛАУРЕАТА ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ПРЕМІЇ ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА СВІДЗІНСЬКОГО ТА ЛІТЕРАТУРНО-МИСТЕЦЬКОГО ФЕСТИВАЛЮ «ГОЛОСІЇВСЬКА ОСІНЬ» ІМЕНІ МАКСИМА РИЛЬСЬКОГО

     Нинішній рік для відомого сумського поета заслуженого журналіста України Олександра Вертіля особливо рясний на престижні відзнаки за поетичну творчість. Щойно він отримав відразу два Дипломи – лауреата Всеукраїнської премії ім. Володимира Свідзінського та літературно-мистецького фестивалю «Голосіївська осінь» ім. Максима Рильського. А в березні цього ж року став лауреатом Всеукраїнської премії    ім. Володимира Сосюри.

     Засновник премії ім. В. Свідзинського – Ліга українських меценатів. Як повідомила Прес-служба Ліги, цієї премією нагороджують авторів за найкращі книжки лірики. В попередні роки її лауреатами ставали такі відомі в Україні і за її межами поети як Ігор Качуровський, Володимир Базилевський, Василь Герасим’юк, Валерій Гужва, Любов Голота, Теодозія Зарівна, Світлана Короненко, Валентина Давиденко, Іван Малкович, Дмитро Кремінь, чиї книги стали помітними подіями української поезії.

     У професійному літературному середовищі України означена премія вважається однією з найбільш престижних і знакових.

     Засновники Диплому «Голосіївська осінь» ім. М. Рильського – літературно-меморіальний музей М.Т. Рильського, Благодійна організація «Фонд Максима Рильського «Троянди й виноград», видавництво «Ярославів Вал», газета «Літературна Україна».

     Церемонія вручення Дипломів відбулася в Києві у літературно-меморіальному музеї ім. М. Рильського у рамках літературно-мистецького фестивалю «Голосіївська осінь». У заході, який пройшов з дотриманням усіх карантинних вимог на подвір’ї музею, на відкритому повітрі, взяли участь письменники з Києва, Харкова, Житомира, Сум та інших міст України. Пісенно-музичну частину прикрасили виступи народних артистів України Олега Дзюби, Світлани Мирводи, грона молодих виконавців.

     Премію і Дипломи вручали виконавчий директор Ліги українських меценатів Шевченківський лауреат письменник Михайло Слабошпицький, головний редактор газети «Літературна Україна» Сергій Куліда, онук поета-класика Максим Рильський.

     Виступаючи перед присутніми, Олександр Вертіль подякував журі за високу оцінку його творчості, зокрема, книги лірики «Геометрія вогню», що вийшла друком у сумському видавництві «Мрія». Водночас пригадав, що востаннє у музеї Максима Рильського він був більш як сорок років тому, у вересні 1979-го як учасник такого ж поетичного фестивалю. Тоді Олександр навчався  на факультеті журналістики Київського державного університету ім. Тараса Шевченка, входив до складу університетської літературної студії, яка носить ім’я Максима Рильського.

     Як підсумував сумчанин, усе повертається на круги своя – творчість Максима Рильського не минає в часі. А наостанок прочитав один зі своїх осінніх віршів.


 
1
Комментариев
0
Просмотров
1880
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.