День здорового харчування

СУМСЬКА ОУНБ ВІДДІЛ ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ
СУМСЬКА ОУНБ ВІДДІЛ ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ 30 июня 2020 в 08:25
     Спочатку ініціатива про заснування такого свята виходила від учасників групи за інтересами в одній з популярних соціальних мереж. Люди, які об’єдналися ідеєю схуднення, вирішили голосно заявити про необхідність забезпечення здорового харчування.
     Дуже швидко популярність Дня здорового харчування стала збільшуватися і переступила межі соціальних мереж. Так 2 червня стало приводом для того, щоб привернути увагу широких мас до нераціональності та шкідливості харчування сучасної людини. Ініціатори ідеї цього свята стверджують, що кожна людина повинна: забезпечити собі сніданок, уникати перекусів на бігу і відмовитися від пізніх ситних вечерь. Цей день – перший крок до здоров’я і стрункості. Окрім того, вони закликають споживачів до того, щоб вони включали у свій раціон найпростішу та корисну їжу з мінімальною обробкою, саме в ній зберігаються вітаміни та мінерали.
     Пам’ятайте, що для вашого здоров’я необхідне збалансоване харчування.


Рекомендації по здоровому харчуванню
|За матеріалами науково-популярних часописів у відділі періодичних видань|

 
     Зрозуміло, склад ідеального раціону людини залежить від роду діяльності, способу життя і місця проживання, проте існують більш або менш універсальні поради, що розробляються закладами охорони здоров'я організаціями:

1. Уважно стежте за калорійністю продуктів і масою тіла. Так Державний науково-дослідний центр профілактичної медицини (ГНИЦПМ) рекомендує зниження надмірної ваги при показнику Індексу маси тіла більше, ніж 27 кг/м.

2. Обмежуйте отримання енергії з жирів. Насичені жири (тваринні, тверді рослинні жири) - повинні складати 1/3 споживаних жирів, решта 2/3 жирів повинні бути м'якими, рідкими жирами. При вживанні молока і молочних продуктів, слід віддавати перевагу продуктам із зниженою жирністю. Намагайтеся не вживати їжу, що містить транс-жирні кислоти.

3. Прагніть до збільшення частки фруктів, овочів, цільних зерен, бобів і горіхів в щоденному раціоні. Саме з цієї їжі слід одержувати 50-60 % всієї енергії.

4. Приблизно третина хліба, круп, борошна в раціоні повинні складати продукти, збагачені мікронутрієнтами.

5. Обмежуйте вживання простих вуглеводів (цукру, меду, солодких газованих напоїв) - не більше 30-40 г на добу.

6. Намагайтесь забезпечити організм вітамінами у фізіологічних кількостях, включаючи антиоксиданти (вітаміни А, С, Е), фолієвою кислотою. У випадку, якщо ваш раціон не включає достатню кількість вітамінів з їжі, можна періодично приймати полівітаміни та додатково вітамін D.

7. Їжте тільки тоді, коли ви голодні.

8. Їжте тільки тоді, коли ви спокійні і розслаблені.


Байкова Лариса,
Сумська ОУНБ


 
3
Комментариев
0
Просмотров
1317
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.