Сумська влада ховає інформацію від людей

Блоги, Олег Медуниця
14 августа 2013 в 10:42
Під час нещодавніх дебатів з міським головою м. Суми я підняв проблему непрозорості міської влади. Зокрема мене непокоїть закритість депутатських комісій, а саме: відсутність протоколів засідань депутатських комісій Сумської міської ради на сайті мерії. Мінаєв категорично це заперечив і заявив, що Сумська міська рада відкрита і прозора, як ніяка інша в Україні.

Робота в депутатських комісіях є одним із обов'язків депутата місцевої ради, і хоч рішення комісії носять рекомендаційних характер, часто воно є визначальними.

Цілком логічно, що виборці мають право знати, як голосує той чи інший депутат або які питання розглядаються на засіданні комісії. Так, наприклад, з протоколів бюджетної комісії можна дізнатися про пріоритети фінансування, з протоколів комісії з коммайна – які приміщення здаються в оренду без конкурсу.

Проте влада на чолі з Геннадієм Мінаєвим, яку найняла сумська громада, думає по-іншому. Трохи історії. На початку 2013 року, завдяки розміщеним на сайті мерії протоколам комісії, мені вдалося розкопати оборудки з приміщенням по вулиці Воскресенська, 6. Проте після публікації матеріалу з сайту мерії всі протоколи комісії зникли.

У травні 2013 року ГО «Бюро аналізу політики» направила запит на публічну інформацію міському голові з проханням надати протоколи засідань земельної і майнової комісії. Тоді протягом 5 днів на електронну скриньку «Бюро аналізу політики» було надіслано запитувану інформацію.

3 липня 2013 року «Бюро аналізу політики» знову надіслало лист з проханням все ж таки оприлюднювати протоколи комісій на сайті Сумської міської ради.

Не отримавши відповідь, 7 серпня 2013 року представник «Бюро аналізу політики» звернувся до канцелярії міської ради. Там йому вручили копію відповіді, яка начебто була раніше відправлена поштою. Лист датований 15 липня і містить посилання на розділ сайту, де мали б бути протоколи.

Як виявилося, за даною посилкою ніяких протоколів немає. Проте якщо скористатися пошуком за допомогою Google.com тільки по сайту meria.sumy.ua, можна побачити, що ці документи насправді є на сайті. Але розділ, у якому вони знаходяться, прихований і доступний лише адміністратору сайту. Очевидно, прихованим розділ став за вказівкою керівництва управління правового забезпечення, внутрішньої політики та зовнішніх відносин.

8 серпня ГО «Бюро аналізу політики» знову направила запит на публічну інформацію щодо надання протоколів засідань комісії. А вже 13 серпня мерія надіслала лист, у якому відмовилася надати інформацію.
У своїй відповіді чиновники посилаються на рішення виконавчого комітету Сумської міської ради №340 від 16 липня 2013 «Про затвердження Положення про порядок організації доступу до публічної інформації, що знаходиться у володінні Сумської міської ради та її виконавчих органів», згідно з яким протоколи депутатських комісій не мають ознак публічності. Отже доведено, що Сумська влада приховує від громадян процес розпорядження майном громади. Це свідчить про ігнорування цивілізованих принципів місцевого самоврядування і цілком суперечить деклараціям міського голови про прагнення до європейських цінностей.
0
Комментариев
0
Просмотров
1907
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.