Бюджет області. Що людям? Що собі?

Блоги, Олег Медуниця
29 декабря 2010 в 07:05

Сьогодні обласна рада приймає обласний бюджет. Проект вже три дні на сайті облради. Я порівняв бюджет прийнятий на 2010 рік і проект, який розглядатимуть, а швидше одразу затвердять сьогодні в обласній раді.  В бюджеті області основні видатки - соціальний захист, освіта, охорона здоров’я. Як на мене там дві статті видатків. Людям і собі. Хоча там де людям є також собі. Але це предмет ширшого дослідження.

Людям:

1.       Освіта. Ніби збільшення, але з урахуванням приєднання видатків на фінансування профтехосвіти – реальне зменшення. На скільки? Треба підняти бюджет профтехосвіти цього року. На дітях прийдеться економити. Прийдеться економити і на оздоровленні це видно неозброєним оком.

2.       Медицина. Зменшення на 3,3 млн. грн. Ніби небагато, але з урахуванням того, що запускають діагностичний центр, чи психдиспансер, чи ще його якось там, і тепер необхідно утримувати і його,  реальне скорочення видатків значно більше. І головні лікарі обласних лікарень скоро це відчують, коли  в управлінні будуть найближчим часом виписувати їх кошториси. Саме бюджети їх закладів скоротять рівно на стільки наскільки забюджутують наскоро збудований заклад на Ковпака. Лише пряме скорочення видатків на харчування хворих 3 млн. грн. Це притому, що подорожчало все, включно з комуналкою. Однаково попереднє речення стосується і освіти.

3.       Сироти. Проект бюджету передбачає скорочення видатків на утримання притулків для дітей сиріт на 650 тис. У відносних цифрах це майже 25%. Одночасно скоротили видатки на  утримання центру соціально-психологічної реабілітації дітей.

4.       Молодь і спорт. Скорочення видатків сукупно на мільйон.

Собі:

1.       Фонд непередбачуваних видатків 7млн. Більше ніж у минулому році в 3,5 рази.

2.       Перекидка коштів із загального фонду в спеціальний ( на капвидатки) 11,5 млн. Було в 2010 році 500  тис.

3.       Утримання обласної ради 6,8 млн. Було в 2010 році 4,5 млн.

Висновок: Скорочувати так соціальні видатки не можна без чіткого плану реформування галузей. Розпіарена Стратегія не дає відповіді на ці питання. Вона взагалі дисонує з цим бюджетом. Програма соціально-економічного розвитку на 2011 рік декларативна до нереальності.

Я уявляю, як зараз будуть різати бюджети закладів клерки із бухгалтерій управлінь. І принцип доцільності буде не завжди на першому місті. Це притому, що реально видатки слід збільшувати мінімум на 5%. Все стрімко дорогшає. Від електроенергії і бензину до хліба і риби.

Детальний аналіз прийнятого сьогодні бюджету після Нового Року. Думаю його проголосують попри всі алогічності.

Інше питання чи здатна опозиція подібні питання ставити? Може на них є більш адекватні відповіді ніж: « Такі показники мінфіну»!

4
Комментариев
3
Просмотров
2259
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.

Комментарии

Чеж ты кричал када замом лаврика был? Бендеровцами и ющенковскими маразмами занимался? Братану Пете бутылки открывал? Чейто про социалку недумал? Када гена на тепле и мусоре воровал ... И где ты был?

Бендеровцев не трогай, ты их ногтя не стоиш, они не рпродавали Украину. Спориш с Медуницей-спорь,а других сюда не примазывай,трепло пустое.

На опозицию малая надежда она у нас какаято больше о личном для себя думающая, сплочённости нет, чётких принципиальных действий тоже нет. У народа появляется стойкое недоверие ко всем. А чего можно было ожидать от бюджета области, если бюджет страны стал примером как потянуть побольше на себя любимых. и плевать им на сирот у них за обездоленных душа не болит. А вообщето, пан Медуница, с наступающим Новым годом! Будьте здоровы.счастливы,удачи Вам.