Повість про несправжню людину

Ксения Алиева
Ксения Алиева 01 апреля 2013 в 18:32
  В кафе на Оболоні волає Мадонна, що додає звучення книзі Сергія Мінаєва, де Макс (головний герой) більшу частину свого життя проводить в клубах та вечірках. Сірий силует чоловіка, що несе в руці гламурне сердечко, очевидно вирване з його грудей – саме таку обкладинку має книга «Духless».  Повість про людину, яка остаточно заплуталася та зав’язла в клубному житті.
Побачивши цей роман на книжному ринку Харкова, одразу вирішила придбати, бо більшості знайомих сподобався фільм (була впевнена, що друкована версія «повісті про несправжню людину» краща за екранізацію).
  Головний герой топ-менеджер в російському філіалі російсько-французської компанії з виробництва консерв. Такий собі чоловік розбещений грошима, які витрачає на «отримання якісних задоволень». Задоволення дійсно якісні, та чи несуть вони в собі сенс?
Все що його оточує є приводом його стьобу та гумору. Чи то секретарша, в якої зітреться пам'ять, тільки-но вона встане з крісла, чи то почуття любові сторонньої парочки. Складається враження, що головний герой живе в синтетичному світі, як Джим Керрі в фільмі «Шоу Трумана», тільки світ Макса складається з віскі, плотської любові ну і банкнот - за все в цьому житті треба платити.
  Сподобалося те, що головний герой, порівнюючи з героєм Октавом «99 франків», начитаний та обізнаний, цитує Хемінгуея, Оруела, Пушкіна. Загалом, гламурне життя дуже схоже зі смітником в останніх кадрах «Глянцю». Всі занадто жадібні до грошей та матеріальних цінностей та бідні на мозок й духовність. Все пройняте брехнею, бо всі є її заручниками, такий собі, кругообіг брехні : «ми намагаємося нікого не ранити правдою, поранивши лише себе пляшковими уламками нашої брехні».
Здавалося б, що може бути хорошого? Це ж бездуховність, а значить пекло, порожнеча називайте як хочете, все одно антиутопія. Але Макс не повністю відносить себе до скупих духом, він стоїть  в цьому склепі вже однією ногою, запитання: «Що його з цього болота витягне? Та чи залишиться він в цьому Вавілоні або знайде свій власний град Кітеж?» залишаються відкритими.
Єдиним ангелом у всьому цьому це подруга Макса – Юлія, яка намагається підтримувати та вислуховувати на 50% вже мумію, але і її він відштовхує, мабуть, вже не має шансів на спасіння

 
12
Комментариев
0
Просмотров
1206
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.