Про переваги форвардної програми ДПЗКУ для сільгоспвиробника

Державна продовольчо-зернова корпорація України, ПАТ
24 ноября 2016 в 14:36
На початку листопада Державна продовольчо-зернова корпорація України розпочала програму форвардних закупівель озимих пшениці та ячменю. Про особливості програми та її переваги для учасників ринку розповіла начальник відділу форвардних закупівель ПАТ "ДПЗКУ" Наталія Головань.

- Доброго дня, пані Наталіє. Розкажіть, будь ласка, більш детально про цю програму. Чому для ДПЗКУ важливий її запуск?

- Доброго дня. Дійсно, Державна продовольчо-зернова корпорація України вперше розпочинає програму форвардних закупівель озимини майбутнього врожаю – пшениці та ячменю. Це – перший етап масштабної форвардної програми, в рамках якої планується проавансувати вітчизняних сільгоспвиробників на суму у понад 1 млрд гривень.

Тобто ми даємо можливість сільгоспвиробникам вже на початку нового календарного року отримати авансові кошти для вчасного проведення весняно-польових робіт.

- Розкажіть, будь ласка, в чому переваги цієї програми саме для сільгоспвиробників?

- По-перше, нашою перевагою перед іншими зернотрейдерами є розгалужена мережа закупівельників по всій Україні та 53 зернові склади, розташовані у 20 областях, які прийматимуть зерно, що буде поставлятися за даною програмою, першочергово.

Окрім того, умови фінансування є найвигіднішими.Всі розрахунки абсолютно прозорі та не містять прихованих додаткових комісій чи платежів, як у інших учасників ринку, які практикують форвардні програми.

І нарешті, ми не застосовуємо будь-яких санкцій у разі поставки зерна нижчого класу, оскільки розуміємо, що сільгоспвиробнику важко заздалегідь спрогнозувати, якою точно буде якість зерна майбутнього врожаю.

- А яка послідовність виплат? На що конкретно можуть розраховувати сільгоспвиробники?

- Програма передбачає огляд посівів озимини в листопаді-грудні (в залежності від погодних умов), укладання договорів поставки, страхування та застави. Перший транш попередньої оплати буде здійснено у новому календарному році в січні-лютому згідно з попередньо узгодженим із товаровиробником графіком. Виробнику планується сплатити 1296 гривень за 1 тонну товару. Другий транш попередньої оплати буде здійснено в період початку вегетації озимини в березні-квітні 2017 року після повторного огляду стану посівів страховою компанією і становитиме 780 гривень за 1 тонну.

Остаточний розрахунок буде здійснено після поставки зерна на філію ПАТ "ДПЗКУ" та переоформлення його на корпорацію. Сума доплати буде розраховуватися виходячи із ринкової закупівельної ціни на відповідній філії  ДПЗКУ на момент здійснення платежу.

- Ну і насамкінець скажіть, ви, як державний зернотрейдер, з ким плануєте укладати договори в рамках цієї програми?

- Сьогодні наші регіональні відділи та філії готові приймати заявки та документи від усіх потенційних  та зацікавлених учасників програми закупівель зерна майбутнього врожаю. Але хочу зазначити, що ДПЗКУ працюватиме тільки з надійними партнерами.  Ми гарантуємо виконання своїх зобов’язань і для нас важливо, щоб і ми мали гарантовані поставки зерна на наші склади з боку сільгоспвиробників та 100% виконання форвардних договорів.

Крім того, хочу наголосити, що для нас надзвичайно важливо, аби кошти, направлені на підтримку сільгоспвиробників в рамках форвардної програми, мали виключно цільове призначення. Для контролю за ситуацією ДПЗКУ вже запустила спеціальну програму щодо вжиття заходів для запобігання будь-яким зловживанням та протидії нецільовому використанню коштів.

У разі, якщо хтось із фермерів стане свідком будь-яких неправомірних дій з боку працівників філій корпорації або представників центрального офісу, просимо обов’язково повідомляти за номером гарячої лінії 0 800 308 001, або за електронною адресою helpline@pzcu.gov.ua. Ми прагнемо забезпечити якісне та прозоре виконання всіх етапів форвардної програми та запрошуємо всіх до плідної співпраці.



R

0
Комментариев
0
Просмотров
2708
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.