Пенсіонерам Сумщини індексують виплати

Алена Касаткина 06 марта 2023 в 18:34
Підвищені пенсійні виплати з березня 2023 р. отримають ті пенсіонери Сумської області, яким ця виплата була призначена до 2020 р., повідомила начальник ГУ ПФУ в Сумській області Тетяна Володимирівна ЗЛЕНКО.

Чи буде перераховано та збільшено пенсії в березні, які категорії пенсіонерів можуть очікувати на проведення індексації пенсії, чи стосуватиметься перерахунок осіб, які отримують пенсію відповідно до Закону України «Про державну службу» та багато інших. Це саме ті питання, які сьогодні цікавлять більшість пенсіонерів нашої області. На них і відповідає Тетяна Зленко.

“Виплатний період у березні розпочнеться за графіком, і усі пенсіонери, хто підпадає під категорію індексації, будуть виплачені вже проіндексовані пенсії”, – зазначає посадовиця.

Тетяна ЗЛЕНКО повідомила, що 24 лютого Уряд ухвалив постанову N° 168 “Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році “, відповідно до якої з 1 березня будуть індексовані пенсії:
– «цивільних» пенсіонерів, призначені за Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» на 19,7% від показника середньої заробітної плати, з якої обчислюється пенсія;
– «військових» пенсіонерів, призначені за Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» на 19,7% індексується основний розмір пенсії;
– по інвалідності, отримані внаслідок каліцтва чи захворювання, внаслідок Чорнобильської катастрофи;
– мінімальні виплати окремих категорій пенсіонерів.

Крім того, на 19,7% проіндексуються щомісячні страхові виплати для потерпілих від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань та осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати в разі смерті потерпілого від нещасного випадку на виробництві та профзахворювання.

Розмір збільшення в результаті перерахунку пенсії з 1 березня не може бути меншим за 100 гривень та більшим за 1500 грн.

Мінімальна пенсійна виплата з 1 березня для усіх непрацюючих пенсіонерів складає 2520 грн.

Щодо індексації «спеціальних» пенсій для науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування, народних депутатів, то вона відбудеться з 1 липня 2023 року. Як і для інших пенсіонерів, показник індексації складе 19,7 %, мінімальний розмір підвищення становитиме 100 грн, максимальний – 1500 грн.

Крім того, очільник Фонду зауважила, що перерахунки пенсій в березні проводяться без додаткових звернень пенсіонерів, за матеріалами їх пенсійних справ.

Матеріал створений у рамках
Програми партнерства у галузі мас-медіа в Україні
IREX/Представництво Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів


44
Комментариев
0
Просмотров
667
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.