Стратегії психологічної самодопомоги

Алена Касаткина 20 марта 2023 в 12:26
Стрес – постійний супутник людського життя від народження до смерті. Як навчитися справлятися з його проявами самотужки, радить психологиня Надія Терещенко.

Не всякий стрес людині під силу пережити самій, іноді можливо і виникне потреба звернутися по допомогу до спеціалістів, але, якщо ви спробуєте виконувати рекомендації на постійній основі, така вірогідність має звестися до мінімуму.

Отже, найперше, про що ми маємо турбуватися – це наше тіло. Адже фізичне і психологічне самопочуття пов’язані між собою. Турбота про тіло – це те, що не можна відкласти “на після війни” або “до перемоги”. За перших ознак будь-якої хвороби – йдіть до лікаря, адже хвороба ще нікому не додавала впевненості у собі і не підносила емоційний стан.

Аби бути здоровим, людина має вести правильний спосіб життя.
Основою ЗСЖ є турбота про раціон. Для стабільного самопочуття як фізичного, так і психологічного, важливе збалансоване харчування. Це можуть бути дуже прості продукти, але такі, які наповнять ваш організм енергією та необхідними зараз силами.

Наступною складовою ЗСЖ є фізична активність. Якщо ви не звикли постійно приділяти час фізичним навантаженням, почніть з малого – замість доїхати до роботи або з роботи транспортом, пройдіться пішки. У вихідний сходіть у найближчий сквер і погуляйте там хоча б годинку.

Якщо ви погано спите, то за деякий час ваше емоційне, а згодом і фізичне самопочуття, погіршаться. Тому приділяйте сну достатньо часу. Проблеми зі сном вам допоможе вирішити лікар – лише він може призначити будь-які лікарські засоби, не приймайте їх безконтрольно.

Дозовані новини – це також спосіб психологічної самодопомоги. Не станеться нічого страшного, якщо у разі, коли ви відчуєте інформаційне перенавантаження, добу чи дві ви не переглянете усі випуски новин і не перечитаєте усі новосні портали. Не починайте і не завершуйте свій день з новин. Виділіть собі деякий час протягом доби, коли ви зможете переглянути новини і встигнете справитися з емоціями, які вони у вас викличуть.

Дозвольте собі відпочивати. Відпочинок як фізичний (пил лежить і я полежу), так і емоційний (я не в змозі сьогодні вислуховувати проблеми своєї подружки) – це також складові психологічної самодопомоги. Якщо ви відчуваєте потребу відкласти щось “на завтра” – зробіть це негайно. Дозвольте собі спокійно прогулятися (не менш ніж годину), полежати у гарячій ванні, помилуватися заходом сонця чи послухати спокійну музику.

Знайдіть собі хобі і займайтеся ним хоча б декілька годин на тиждень. У цей час ви підсвідомо забудете про усе навколишнє і ваша психіка матиме змогу для саморегуляції.

Допоможи собі сам і, тоді ти зможеш допомогти іншим!

Матеріал створений у рамках
Програми партнерства у галузі мас-медіа в Україні
IREX/Представництво Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів


Фото edu.mh4u.in.ua

41
Комментариев
0
Просмотров
1013
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.