Народний депутат Тетяна Рябуха ініціює реконструкцію символу Сум

ВС 28 июля 2021 в 07:35
Сумська Альтанка – це візитівка нашого міста, споруджена в обласному центрі на початку 20 сторіччя.  Навколо пам’ятки зародилось чимало міфів і легенд, в реальності ж містяни спостерігають її незадовільний стан. Адже незважаючи на регулярні перефарбовування символу Сум, стан Альтанки рік від року погіршується, справжньої ж реконструкції дерев’яної споруди не проводилося. Щоб обласний центр не втратив найбільш впізнавану пам’ятку архітектури, необхідні чималі кошти. Питанням їх виділення зайнялася представниця Сум у Верховній Раді України Тетяна Рябуха.

В 2018 році Сумському інституту архітектурного проектування замовили розробити проектну документацію щодо Альтанки. Потреба у таких роботах дійсно нагальна – зазначають сумські архітектори і реставратори.

«Квіточки, які щороку старанно поливаються біля фундаменту Альтанки, зробили свою справу: фундаменти тріщать і сідають  на один бік, - зазначає науковий керівник реставраційних проектних робіт Наталія Іванцова. – Балки всередині, що тримають перекриття, практично проіржавіли, в будь-який момент там може трапитися аварійна ситуація. Коли відкрили основу стовпів – її там немає, вони тримаються чудом, все з’їдено шашелем».

Народна обраниця Тетяна Рябуха вирішила направити частину коштів, спрямованих на соціально-економічний розвиток громади, саме на цю архітектурну пам’ятку.

- Урядом вже затверджено розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток, - повідомила Тетяна Василівна. - Частину цих коштів буде спрямовано на реконструкцію символу нашого міста, його візитівки – сумської Альтанки, тому що на сьогоднішній день вона потребує цієї реконструкції. Мова йде не лише про окремі елементи,  а й про зміцнення фундаменту.

Окрім приведення пам’ятки у належний технічний стан, в ході реконструкції  планується відновити справжній вигляд Альтанки.

- Дуже приємно, звичайно, що нарешті дійшла справа до реставраційних робіт, бо всі ремонтні роботи протягом останніх 70 років відверто погіршували стан цієї пам’ятки архітектури, - відзначив директор Сумського інституту архітектурного проектування Борис Бурячков.
Сподіваємося, цього разу символу Сум таки пощастить – і місто не втратить своє неповторне обличчя.

Політика

46
Комментариев
0
Просмотров
3148
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.