Андрій Деркач вважає, що міська влада Сум безпідставно підвищила тарифи

ВС 03 марта 2012 в 16:02
Народний депутат України Андрій Деркач
Депутатське звернення народного депутата до Генерального прокурора України
Народний депутат Андрій Деркач звернувся до Генерального прокурора України з приводу систематичних порушень законодавства, зловживання службовим становищем посадовими особами Сумського міськвиконкому та особисто мером Сум Г.Мінаєвим.

Депутатське звернення

Шановний Вікторе Павловичу!

Звертаюсь до Вас з приводу систематичних порушень законодавства, зловживання службовим становищем, ігнорування численних звернень громадян і представників громадськості посадовими особами Міськвиконкому міста Суми, та особисто мером міста Суми  Мінаєвим Г.М., створення нестерпних умов проживання міського населення та проведення адміністративної політики в місті, яка йде всупереч законодавству України та рішенням Президента України і уряду.

Змушений звернутися до Вас особисто, тому що низка моїх попередніх депутатських звернень до органів місцевої влади та органів прокуратури, на жаль, не призвели до зміни ситуації, що склалася в місті.

Зокрема, серед найбільш істотних порушень міської влади міста:

-незаконні дії під час тендерних закупівель продуктів харчування для учбових закладів м. Суми;

-незаконні дії під час придбання комп'ютерних комплексів для загальноосвітніх шкіл;

-цілеспрямоване та системне знищення приміщень для підліткових клубів у місті Суми;

-неналежне виконання органами місцевого самоврядування та комунальними службами міста Суми послуг з вивезення побутових відходів, а також незаконне підняття вартості тарифів на дані послуги.

З приводу кожного з цих порушень мною у порядку виконання депутатських повноважень були направлені численні депутатські запити та отримано відповіді, що фактично підтверджують вказані факти порушення законодавства. (Див. Додаток №1 на ЗО аркушах).

Однак найбільш істотним та резонансним порушенням вважаю безпідставне підвищення міською владою міста Суми тарифів на житлово-комунальні послуги та умови фактичного «забезпечення» мешканців міста цими послугами.

Щодо суті цього питання інформую Вас, що рішенням Сумської міської ради від 27.04.2011 р. №410-МР створено комунальне підприємство «Сумижитло», метою діяльності якого задекларовано «ефективне управління об'єктами житлового фонду комунальної власності, підтримання їх в належному стані, організація забезпечення мешканців м.Суми житлово-комунальними послугами та здійснення контролю за їх виконанням».

Рішенням Сумської міської ради №516-МР від 25.05.2011 р., об'єкти житлового фонду комунальної власності територіальної громади міста Суми загальною площею близько 2 658 995,51 кв.м передані в господарське відання та на баланс комунальному підприємству «Сумижитло».

Тарифи, встановлені для КП «Сумижитло» від 25.06.11р., рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради №418 не розраховані для кожного будинку окремо, в них не враховані вимоги по технічному стану будинків. Тарифи не пройшли громадські слухання, містять в собі складові, які заздалегідь сплановані під їх невиконання. При цьому тарифи вищі за попередні (старих житлово-експлуатаційних підприємств) на 18%, а по окремих будинках - майже вдвічі.

Рішенням Сумської міської ради від 8.07.2011 р. №652-МР затверджена внутрішня організаційна структура КП «Сумижитло», де у штаті підприємства передбачено лише управлінсько-адміністративний персонал.

Мешканці м.Суми справедливо називають це новостворене комунальне підприємство «СумыЖулье» (від «СумыЖилье» російською), натякаючи на «кришування» та прикриття цих незаконних дій з боку міськвиконкому.

Протягом минулого року в місті було ліквідовано всі ЖЕКи, у т.ч. приватні, щодо яких у судах і сьогодні розглядаються позови про незаконну діяльність Сумської мерії. Повноваження цих організацій були передані КП «Сумижитло». Ці дії створюють підстави для подальшої монополізації і підвищення комунальних тарифів у безконкурентному середовищі.

З цього приводу Сумським територіальним відділенням Антимонопольного комітету України за заявами мешканців багатоквартирних будинків у жовтні 2011 р. були відкриті дві справи за ознаками порушення виконавчим комітетом Сумської міської ради законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді вчинення дій, спрямованих на створення умов КП «Сумижитло» для зловживання монопольним становищем на ринку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

28 грудня 2011 р. Сумське обласне територіальне відділення АМК України винесло по цих справах рішення, якими визнало дії виконавчого комітету Сумської міської ради при встановленні тарифів для ТОВ «Сумижитло» такими, що порушують чинне законодавство, сприяють приведенню на ринок надання житлово-комунальних послуг монополіста, який нівелює інтереси споживачів, користуючись незаконними тарифами, розрахованими із порушенням порядку їх формування.

Незважаючи на це, виконавчий комітет Сумської міської ради 27 грудня 2011 р. прийняв нове рішення №840, яким замість усунення недоліків, відзначених обласним територіальним відділенням АМК, встановив КП «Сумижитло» нові тарифи на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій для житлового фонду комунальної власності, які є вищі, ніж були встановлені у червні 2011 р. (ще на 20%).
Це не перший випадок безпідставного підняття комунальних тарифів міськвиконкомом м. Суми. Так, у січні 2010 р. під тиском громадськості і народних депутатів було зменшено необгрунтовано затверджений мером Сум тариф на тепло.

У червні 2010 р. під тиском депутатів Верховної Ради України та прокуратури області було скасовано необгрунтоване 30% підвищення ціни на вивіз сміття та побутових відходів для населення.

Крім того, Державною фінансовою інспекцією України у 2011 р. проводилася ревізія бюджету міста Суми за 2009-2010 рр. та завершений звітний період 2011 р. Відповідно до результатів ревізії (матеріали додаються) виявлено втрати міського бюджету на суму понад 66 млн грн. Це майже 10% річного бюджету міста.

Звертаю Вашу увагу, що звітом Держфінінспекції окремо зазначено, що при проведенні контрольних заходів деякі керівники об'єктів контролю житлово-комунального сектора міста перешкоджали у проведенні ревізій та зустрічних перевірок.

Незважаючи на перешкоджання, контрольними заходами виявлено порушень законодавства на загальну суму 327,5 млн грн., з яких недоотримання фінансових ресурсів на 81,6 млн грн., незаконних, нецільових витрат, нестач - на суму 23,9 млн грн., інших фінансових порушень, шо не призвели до витрат, на суму 222,0 млн грн.
За результатами ревізій застосовувались фінансові санкції, матеріали усіх ревізій передані ВДСБЕЗ УМВСУ та УСБУ в Сумській області. Крім того, матеріали ревізії в УКБ передані до прокуратури м. Суми.

На жаль, існуюче політичне партнерство мера міста Суми Г.Мінаєва з окремими представниками влади не дало до сьогодні можливості правоохоронним органам притягнути до відповідальності посадових осіб міськвиконкому та самого «мера усіх сумчан».

Виходячи з вищенаведеного та керуючись чинним законодавством і Конституцією України, прошу Вас взяти під особистий контроль розгляд даного питання та у разі підтвердження фактів порушення норм чинного законодавства вжити необхідних заходів прокурорського реагування, відповідно до ст. 97 КПК України.

Про вжиті заходи прошу поінформувати мене згідно ст.16 Закону України «Про статус народного депутата України».

Дотатки:
1. Депутатські звернення та отримані відповіді (на 30 аркушах).
2. Лист ГоловКРУ на Кабінет Міністрів України №08-12/1487 від 19.07.2011 р. «Про результати ревізії виконання бюджету м.Суми» (на 7 аркушах).
3. Зведена довідка ГоловКРУ від 19.07.2011р. «Про результати ревізії виконання бюджету м.Суми» №08-19/4 (на 12 аркушах).
4. Відкрите звернення представників будинкових комітетів м.Суми до прем'єр-
міністра України М.Азарова (на 4 аркушах).

Радник прем'єр-міністра, народний депутат України
Андрій Деркач


На правах PR

9
Комментариев
2
Просмотров
5048
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.

Комментарии

На правах PR

Лучше пусть он расскажет, как он голосовал за Гос бюджет на 2012 год, где в переходных положениях отменены льготы для людей.

100 % . Только делают вид, что про людей беспокоятся.