Екологічна катастрофа: на Сумщині люди залишились без води. Нечистоти отруюють життя ямпільчан

ВС 01 октября 2013 в 17:02
Стійкий неприємний запах навколо будинків, забруднена вода в колодязях, залиті нечистотами присадибні ділянки - в таких умовах вимушені жити ямпільчани, будинки яких розташовані неподалік селищних очисних споруд.

Будинки в кінці вулиці Щорса розташовані поряд з річкою Івоткою, за кілька метрів від них знаходиться заплава "Затон" та селищні очисні споруди. Уже близько 20 років "очисні" більше робили вигляд, що працюють, ніж справді очищали селищні стоки, тому не можна сказати, що біда прийшла зненацька, вона стала закономірним наслідком багаторічної безгосподарнтсті.

- Ми мешкаємо на окраїні вул. Щорса, - розповідає пенсіонерка Антоніна Авдасьова, - в кількох метрах від селищних очисних споруд. Саме ми першими з ямпільчан відчули на собі наслідки екологічного лиха. Біда до наших домівок прийшла з великими ливневими дощами два місяці тому, коли нечистоти потекли прямо до присадибних ділянок, затопивши колодязі, де ми брали воду. Тепер вода в них така, що нею неможливо навіть попрати та помитись. А все навколо воняє справжнім туалетом.

Почалось все набагато раніше. Ще в минулому році воду вже не можна було використовувати для вживання в їжу. Запах у води жахливий і накип залишається величезний навіть якщо її кип’ятити цілу годину. Місцеві жиелі вирішили звернутися до районної прокуратури, яка направила їх до обласної екоінспекції.

У червні 2013 року екологічною інспекцією було проведено планову перевірку діяльності ТОВ "Водолій БС" з питань дотримання вимог природоохоронного законодавства, у сфері охорони та раціонального використання водних ресурсів, - йдеться у листі державної екологічної служби в Сумській області. В ході проведеної перевірки та візуального обстеження було встановлено що зазначений комплекс очисних споруд, що експлуатується на правах оренди ТОВ "Водолій БС", знаходиться в незадоільному технічному стані. Практично жодний технологічний вузол очисних споруд не відповідає вимогам експлуатації та техічному стану.

Лише протягом 2013 р. тут сталося три аварійні ситуації, що привели до несанкціанованого аварійного скиду недостатньо очищених стоків на прилеглу територію. За матеріалами цієї перевірки, за скид недостатньо очищених стоків підприємству ТОВ "Водолій БС" розраховано збитки та встановлено претензію №1599/08-14 від 08.07.2013 р. в сумі 39 456 грн., - йдеться у повідомленні.

Рішенням двадцять першої сесії шостого скликання Ямпільської районної ради від 15.02.2013 р. на реконструкцію очисних споруд в смт Ямпіль передбачено виділення коштів із держбюджету в сумі 300 тис. грн. Проте загальна вартість робіт згідно проекту становить 1 млн 920 тис. грн.

Засіданням комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій ТОВ "Водолій БС" доручено провести ряд заходів з ліквідації наслідків аварії. Зокрема, провести хлорування води в колодязях та обвалування місця витоку стічних вод. Місцеві жителі говорять, що не помітили ні працівників підприємства, ні виконаних робіт. Не сподіваються вони також і на об’єктивні результати аналізів води і вже збираються самі відібрати проби води та відвезти їх на експертизу в Київ.

За матеріалами: yampil.info
49
Комментариев
0
Просмотров
1592
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.