Дорожні ремонти, що змінюють область

ВС 30 июля 2020 в 17:01
Які ділянки обласних доріг відремонтують цього року, які тільки планують облаштовувати і що вже зроблено для покращення якості пересування автошляхами Сумщини

Про все це і навіть більше продовжують розповідати спеціалісти державного підприємства «Дороги Сумщини».

Маршрутний принцип
Тривають процедури закупівлі по 23-х об’єктах на дорогах обласного значення, ще 30 об’єктів – це комунальні дороги. І саме державне підприємство «Дороги Сумщини» цього року визначено замовником робіт, які стосуються ремонту саме комунальних доріг. І саме по цьому напрямку вже заключено п’ять договорів і ремонти заплановані на цей рік.

Якщо говорити про масштаби дорожніх ремонтів, варто нагадати, що на дороги Сумщини виділено коштів вдвічі більше, ніж минулого року – 866 млн грн. Із них на поточний середній ремонт – 424 млн грн., на поточний дрібний ремонт – 150 млн грн. та на експлуатаційне утримання доріг – 110 млн грн.



Детальніше про реальні зміни. До переліку доріг, що відремонтують цього року, потрапили найгірші ділянки по всій області. Звісно, за один рік кардинально змінити ситуацію з дорогами в області не вийде, але сьогодні ми бачимо, що все ж ситуація зрушила з мертвої точки і є чим пишатися, що показати і куди рухатися далі.

Першим у цьому році завершено ремонт ділянки у Тростянецькому районі «Кам’янка – Кам’янецьке». Тож автомобілісти та місцеві мешканці можуть на повну насолодитися новенькою дорогою та свіженькою розміткою. На цьому напрямку відремонтовано з урахуванням минулого року 2,3 км дороги. Ще одну ділянку протяжністю у 1,1 км планують відремонтувати за додаткові кошти.

Важливо, що в плані ремонту доріг стали дотримуватися «маршрутного принципу». Це означає, що якщо на певному відрізку почали ремонтувати занедбані ділянки, то будьте певні - їх доведуть до кінця, а не залишать на половині чи відремонтують тільки найгірші 300 метрів. Цей принцип застосовують і при поточному дрібному ремонті – якщо виконувати ямковий ремонт, то принаймні зробити це на всьому відрізку проблемної ділянки. Показовим в цьому плані є проміжок дороги від Кровного до Верхнього Піщаного на а/д «Миколаївка – В.Піщане».

Капітальний підхід
Наступний об’єкт, про який хочеться розповісти – це капітальний ремонт дороги «Дяківка-Сапушине-Кальченки». Найважливіше тут те, що ремонтуватимуть не тільки дорогу, а й безпосередньо міст. Особливість цих робіт у тому, що вони вимагають складних проєктних рішень. Зокрема, потрібно не просто відновити дорожнє покриття, а й облаштувати штучну споруду. І підходити до цього питання планують серйозно. Ще дві дороги в області планують капітально відремонтувати вже у наступному році: «Хмелівка-В.Бобрик» (3 км) та «Охтирка-Курган Слави-Мирне» (1,4 км).

Роботи тривають
Через те, що кошти мають рівноцінно розподілятися між регіонами області та враховуючи, що Сумська область має недофінансування в питанні дорожніх ремонтів, ремонти передбачаються здебільшого на ділянках автомобільних доріг протяжністю всього в 1 - 2 км.
І як наглядний приклад тому – ділянки, де ремонти тривають. Найдовший поточний середній ремонт отримав Лебединський район – це ділянка протяжністю в 4,2 км на автомобільній дорозі «Пристайлове-Кам’яне-Боровенька». Кролевецький район отримає цього року більше 2 км відремонтованих доріг. Це автомобільні дороги «Погорілівка-Реутинці» та «Дубовичі-Воргол». У Шосткинському районі роботи тривають на ділянці в 1,8 км а/д «Вороніж-Клишки». Продовжується ремонт також і в Серединобудському районі на ділянці в 1,8 км а/д «Кривоносівка-Чернацьке».

Ще є гарна новина для мешканців Старого Села. Автомобільну дорогу «Суми-Старе Село» також включили до переліку доріг, що мають відремонтувати. Маємо проєкт на ділянку протяжністю в 5,1 км, який передбачає облаштування нового асфальтобетонного покриття. Зекономлених коштів в 6,4 млн. грн. має вистачити на початок ремонту в цьому році. Загалом цю ділянку планують відремонтувати на 36 млн. грн.

На умовах співфінансування
Недарма говорять, що разом можна і гори звернути. Тож навіть у питаннях ремонту доріг спільні зусилля, об’єднання громад, громадян вирішують чимало. Зокрема, такий механізм як співфінансування дорожніх ремонтів, вже доволі успішно проявив себе і на дорогах Сумщини. Принцип роботи простий – громада виділяє або ж залучає кошти на ремонт дороги, а державне підприємство «Дороги Сумщини» подвоює їх. Тобто протяжність відремонтованої ділянки дороги для громади збільшиться удвічі.

І такою вигідною схемою роботи активно користуються громади Сумщини. Завдяки такій співпраці в минулому році вдалося додатково залучити більше 27 млн грн. Є райони, що більш активно долучаються, є більш пасивні громади. Зокрема, однією із активних учасниць програми співфінансування є Нижня Сироватка. Не менш успішно цей досвід використовують Вільшанська ОТГ та Роменська РДА. Звісно, це працює у більш багатших громадах – це центральна та південна частини області. Ситуація на півночі гірша, але скористатися такою програмою можуть на рівних всі регіони без виключення.

Катерина Євдокімова

R

46
Комментариев
0
Просмотров
3768
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.